Domenille susceptibile la utilizarea frecventă a muncii nedeclarate și care vor fi cu precădere verificate în această privință de autorități în acest an sunt construcțiile, industria textilă și sectorul alimentar, relevă un document guvernamental. De la începutul anului, firmele au fost amendate cu peste 6 milioane de euro pentru folosirea muncii la negru și alte nereguli privind condițiile de muncă.
Conform documentului citat, prioritare în identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în domenii susceptibile utilizării frecvente a acesteia, dar și a muncii tinerilor și copiilor vor fi construcțiile, fabricarea produselor textile și comercializarea acestora, fabricarea încălțămintei și comercializarea acestora, prelucrarea și conservarea cărnii sau peștelui și a produselor aferente, precum și comercializarea acestora.
Controalele Inspecției Muncii vor fi efectuate cu precădere și la firmele care se ocupă cu fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase, cu depozitarea și comercializarea produselor cerealiere și a produselor de panificație, fabricarea și comercializarea produselor lactate sau fabricarea băuturilor alcoolice și răcoritoare.
CITEȘTE ȘI Angajatorii vor avea posibilitatea să acorde tichete de bicicletă - proiectAlte domenii planificate pentru controale frecvente în 2016 sunt industria lemnului, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, serviciile de pază, unitățile alimentare și de cazare din stațiuni montane și de pe litoral, cele cu activitate pe timpul nopții (restaurante, baruri, cluburi, discoteci, jocuri de noroc, unități de comerț cu program non-stop, unități distribuție carburant), dar și firmele care prestează servicii de întreținere și reparare a autovehiculelor.
Totodată, Inspecția Muncii organizează și coordonează campania "O zi pe săptămână", în cadrul căreia, o zi pe săptămână, inspectoratele teritoriale de muncă desfășoară doar acțiuni de control privind identificarea și combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare, în diverse domenii de activitate.
Potrivit datelor comunicate de Inspecția Muncii, de la începutul anului, au fost aplicate amenzi de aproximativ 6,5 milioane de euro firmelor, în principal pentru folosirea muncii nedeclarate. Doar în luna aprilie, controalele efectutate în domeniul construcțiilor s-au soldat cu amenzi de peste 500.000 de euro.