Doar 1% dintre români folosesc astăzi energia solară pentru încălzirea casei, aproape 20% utilizează lemne, iar 10% apelează la radiatoare/calorifere electrice, într-un sistem în care majoritatea locuințelor sunt încălzite de centrale pe gaze naturale sau sunt dependente de sistemele de termoficare locale.
Utilizarea energiei solare drept sursă principală de încălzire a locuinței se situează în preferințele a 49% dintre români, care consideră că astfel ar contribui la protejarea mediului înconjurător, dar eventuala trecere la un astfel de sistem de încălzire ar presupune o transformare radicală, relevă un studiu realizat în opt țări europene (România, Germania, Marea Britanie, Italia, Cehia, Suedia, Turcia și Ungaria) de E.ON și Kantar EMNID.
În multe țări europene, lemnul continuă să fie utilizat în mare măsură drept combustibil. Aproape o treime (31%) dintre cetățenii maghiari folosesc lemnul pentru încălzirea caselor, aceștia fiind urmați de cehi (20%) și români (19%).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea, 10% dintre românii intervievați au declarat că folosesc dispozitive electrice de tipul radiatoarelor/caloriferelor electrice pentru încălzire, ponderea utilizatorilor din România a acestui tip de încălzire fiind sub cea a celor din Marea Britanie (18%), dar mult peste cea a celor din Italia, unde doar 1% au declarat că folosesc surse de încălzire alimentate cu energie electrică.
Energia solară este indicată drept variantă ideală pentru încălzirea caselor în principal de italieni și unguri (60%), cel mai puțin interesați de căldura de la soare fiind britanicii. Doar 38% dintre aceștia ar dori să-și încălzească locuințele pe baza energiei solare, iar alți 36% ar prefera în continuare încălzirea pe bază de gaze naturale.