EXCLUSIV După eliminarea ''taxei pe stâlp'', companiile din energie vor fi obligate să investească o cotă din profit. Vor fi impuse și calorimetre, inclusiv la populație

EXCLUSIV După eliminarea ''taxei pe stâlp'', companiile din energie vor fi obligate să investească o cotă din profit. Vor fi impuse și calorimetre, inclusiv la populație
scris 18 ian 2017

Legea energiei electrice și a gazelor naturale va fi modificată de noua coaliție de guvernare, urmând să fie impuse noi prevederi care ar putea afecta tarifele și taxele de transport și distribuție, dar și statutul funcționarilor din ANRE. Totodată, noua putere va analiza măsura în care va putea reveni asupra angajamentelor României de închidere a unor mine de cărbune.

Înainte de a fi publicată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Potrivit informațiilor obținute de Profit.ro din surse oficiale, în perioada următoare vor fi consultări la care vor participa principalele companii din domeniul energetic, dar și parlamentari, reprezentanți ai ministerelor, Autorității Naționale de Regelementare în domeniul Energiei, Autorității Naționale pentru Resurse Minerale, care vor lucra pe grupuri de lucru în vederea modificării Legii energiei electrice și a gazelor naturale.

Urmărește-ne și pe Google News

“În ultimii zece ani, companiile privatizate din domeniul energetic au realizat profituri importante, fără a fi modificat nivelul redevențelor, și, în situația în care taxa pe construcții speciale a fost eliminată de anul acesta, noua putere consideră că astfel de marje importante de profit trebuie să se vadă în investiții ale marilor grupuri care operează în România, cu scopul îmbunătățirii serviciilor furnizate și asigurării unui preț corect pentru acestea”, au arătat sursele citate.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Taxa pe construcții afecta în principal companiile din energie. PSD s-a pronunțat împotriva eliminării acestei taxe, dar nu a mai apucat să o prelungească deoarece a preluat guvernarea după ce această taxă a fost eliminată.

Șantiere navale, producători auto, hypermarketuri, televiziuni și mari companii din energie, pe lista celor cărora le poate fi limitat consumul de curent în caz de criză CITEȘTE ȘI Șantiere navale, producători auto, hypermarketuri, televiziuni și mari companii din energie, pe lista celor cărora le poate fi limitat consumul de curent în caz de criză

Intenția autorităților este, prin urmare, ca legislația în domeniu să fie modificată astfel încât să oblige companiile de profil să investească o cotă din profit în modernizarea sistemelor de producție și distribuție sau în spații de înmagazinare a resurselor energetice, de exemplu.

O modificare importantă avută în vedere este legată de costul transportului și distribuției energiei, care se reflectă în prețul final a consumator. Conform analizelor oficiale, costul de transport și distribuție al energiei a ajuns să fie egal cu cel de producție, iar, cu taxele adăugate, prețul final la consumator este ridicat, consideră autoritățile, care au în vedere intervenții asupra acestor costuri și taxe de transport și distribuție.

În domeniul gazelor naturale, schimbările legislative vor viza introducerea graduală a calorimetrelor, care măsoară puterea calorică a gazelor naturale furnizate inclusiv populației.

“În această privință va fi reglementată, cel mai probabil, o introducere etapizată a calorimetrelor, pentru a nu se crea o disfuncționalitate pe piață. În primele etape, va fi introdusă obligația existenței calorimetrelor la transportator, apoi și la distribuitor și abia apoi la populație. Transportatorilor și distribuitorilor li se va recunoaște investiția și se va regăsi în preț”, au mai arătat sursele citate.

Astăzi este ultima zi în care mai pot fi montate contoare pentru calculul încălzirii. Ce amendă primesc locatarii care nu au montat aparatul CITEȘTE ȘI Astăzi este ultima zi în care mai pot fi montate contoare pentru calculul încălzirii. Ce amendă primesc locatarii care nu au montat aparatul

Noile prevederi legale vor viza și activitatea angajaților ANRE, a cărei conducere este votată de Parlament. Printre modificările avute în vedere se numără interzicerea angajaților ANRE, pentru o perioadă de câțiva ani după părăsirea funcției, de a fi angajați de către o companie a cărei activitate este reglementată de Autoritate. O măsură similară a fost vizată, în 2014, și de ministrul delegat pentru Energie de atunci, Răzvan Nicolescu, membru al Guvernului Ponta. Potrivit unui proiect legislativ din acel an, perioada de interdicție urma să fie de 3 ani, iar funcționarilor ANRE și familiilor lor li se interzicea și deținerea de acțiuni la firme aflate în relații de afaceri cu companii energetice. În cele din urmă, proiectul nu a mai fost adoptat.

În contextul dificultăților legate de asigurarea eneregie termice și electrice în această iarnă, autoritățile vor analiza totodată posibilitatea revizuirii angajamentelor României de a închide mai multe mine de cărbune.

“Va fi analizată decizia Guvernului de a fi închise mai multe mine, deoarece noua coaliție de guvernare consideră că oricum producția de cărbune nu este suficientă, iar iarna actuală a dovedit acest lucru”, au afirmat sursele citate.

Guvernul Grindeanu a acuzat fostul cabinet Cioloș că nu a asigurat stocurile necesare de cărbune și gaze naturale pentru sezonul rece, iar ministrul de resort a dispus o anchetă la complexurile energetice Oltenia și Hunedoara, precum și în Ministerul Energiei. Potrivit actualilor guvernanți, stocurile de cărbune nu au fost asigurate în cantități suficiente, deși fostul guvern a aprobat încă din noiembrie programul pentru iarnă.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
electrica
gaze naturale
legislatie
modificare
distribuitori
mine
anre
reglementare
carbune