Teatrul Notarra, două cinematografe și alte centre comerciale sau instituții din 11 clădiri de pe bulevardul Magheru din București riscă să își închidă porțile, suspendând activitatea, din cauza noii legi în domeniu, despre care Profit.ro a relatat, în premieră, încă din octombrie, insistând în repetate rânduri asupra importanței și impactului, primăriei urmând să îi fie cerută o nouă expertiză tehnică, conform directorului Nottara. Pe bulevardul Magheru funcționează și cinematografele Scala și Patria.
Directorul a arătat că Teatrul Nottara se află într-o situație extrem de gravă, la fel ca multe instituții de pe bulevardul Magheru, și riscă să fie închis în urma legii promulgate recent, prin care este interzisă orice activitate în clădiri cu risc seismic mare.
"Teatrul Nottara se află într-o situație extrem de gravă (...) Din păcate, în urma promulgării acelui articolaș cu bucluc, dintr-o lege care există din 2008, se presupune că peste câteva zile acest teatru se va închide. Și nu e singurul, sunt 11 clădiri pe bulevardul Magheru, toate au la parter centre comerciale sau instituții - sunt două cinematografe în această situație, care își vor închide porțile suspendând activitatea. Dorința noastră, a Teatrului Nottara, este nu de a nu se închide dacă într-adevăr această clădire presupune un mare risc pentru cei care sunteți aici, pentru noi, pentru cei de pe stradă. Dorința noastră este, și am cerut și eu, și a cerut înaintea mea și Mircea Diaconu, primăriei, de fapt direcției abilitate, să se facă o nouă expertiză. De fapt, ne interesează situația reală a acestui imobil", a declarat managerul instituției de cultură, Marinela Țepuș, citată de Agerpres.
La final, directorul a invitat pe scenă o parte dintre actorii Teatrului Nottara, printre care Ion Haiduc, George Alexandru, Ioana Calotă, Alexandru Mike Gheorghiu, Crenguța Hariton, și a anunțat că cere primăriei o nouă expertiză asupra clădirii, iar, dacă aceasta nu va fi realizată, va apela la o echipă de arhitecți privată.
Legea care scoate magazine, restaurante și alte unități comerciale din spațiile în care lucrează, dacă acestea sunt la parterul clădirilor cu risc seismic gradul I sau II a fost publicată, joi, în Monitorul Oficial și va intra în vigoare începând cu săptămâna viitoare.
Legea interzice activitățile permanente și/sau temporare în spațiile publice cu altă destinație decât cea de locuință din imobilele cu risc seismic, care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de consolidare a imobilelor. Argumentul invocat este "creșterea nivelului de siguranță la acțiuni seismice a construcției în care se află acele spații".
Profit.ro a prezentat și o listă a localurilor, băncilor și magazinelor care lucrează în spații din clădiri pericol public din centrul Bucureștiului și care riscă acum să fie închise, anunțând de atunci că Teatrul Nottara și mai multe cinematografe sunt vizate.
Astfel, conform listei prezentate de Profit.ro, în imobilele din București cu cel mai ridicat risc de prăbușire la cutremur (gradul I), care prezintă pericol public, funcționează, în prezent, 54 de restaurante, baruri și cluburi, 4 teatre și cinematografe, 7 unități bancare, 5 farmacii, 63 magazine, 4 galerii de artă, 13 clinici medicale și saloane cosmetice, dar și alte instituții, inclusiv o universitate sau un centru de informare turistică.
La acel moment, președintele Iohannis a declarat că problema clădirilor din București cu risc seismic ridicat și a cluburilor care funcționează în astfel de imobile, prezentată de Profit.ro, este perfect adevărată, iar viitorul Guvern trebuie să ia în calcul această situație și să prezinte soluții.
Programul de guvernare prezentat în această săptămână de noul premier, Dacian Cioloș, a inclus ca prioritate aadoptarea unui program național de consolidare a imobilelor cu risc seismic ridicat.
Un cutremur puternic poate produce, în spațiile comerciale din centrul Capitalei, care implică aglomerări de persoane, tragedii cu mult mai multe victime decât cea din clubul Colectiv.