Directorul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) din cadrul Ministerului Transporturilor, Daniel Manole, a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție într-un dosar în care este acuzat de luare de mită, constituire a unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu, a informat, miercuri, DNA. Grupul infracțional a avut ca scop achiziționarea a patru nave în valoare de aproximativ 85.000.000 lei. Manole Daniel ar fi fost recompensat cu 2.000.000 lei
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 iunie 2021, a lui Daniel Manole, director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) din cadrul Ministerului Transporturilor, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și luare de mită, dar și a trei administratori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, cumpărare de influență și spălare a banilor.
De asemenea, anchetatorii precizează că în dosar a mai fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și față de un alt om de afaceri, pentru săvârșirea unor infracțiuni similare, arată Hotnews.
Procurorii anticorupție notează în ordonanțe că, în perioada septembrie-noiembrie 2020, Daniel Manole, în calitate de director ARSVOM, împreună cu celelalte persoane, ar fi constituit un grup infracțional care ar fi avut ca scop achiziția, cu fraudarea legislației primare în materie, de către instituția pe care o conducea, a unui număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).
”Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiți la recepția finală. De menționat este faptul că, societatea câștigătoare a licitației doar „ar fi mimat” construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia. Pentru contribuția sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele”, arată comunicatul DNA.
La data de 30 iunie 2021, Manole Daniel și doi dintre oamenii de afaceri urmează să fie prezentați Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar restul cu propunere de luarea a măsurii arestului la domiciliu.
CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în programÎn cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.