Parlamentul a adoptat, prin votul final al Camerei Deputaților, inițiativa legislativă prin care este acordată zi liberă plătită persoanelor care se vaccinează, inclusiv elevilor, studenților și militarilor. Proiectul nu întrunise luna trecută numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat în plenul Senatului, fiind atunci respins. Proiectul prevede, de fapt, mai multe zile libere plătite - pentru prima doză, rapel și vaccinarea copilului - fără a le include în durata concediului de odlhnă, în cazul angajaților atât din sistemul public, cât și din sectorul privat.
De ce este important: După cum a relatat Profit.ro, tot luna trecută, Guvernul a adoptat cadrul legislativ pentru a vinde un surplus estimat de 36,78 milioane de vaccinuri anti-Covid, apreciind că, în ritmul actual, nici măcar jumătate din populația rezidentă nu va fi vaccinată până la finalul anului împotriva Covid-19.
Mai este interesant: Decizia majorității de guvernământ este luată deși premierul Cîțu, care până recent anunțase o țintă de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie, susține acum, când numărul nu a fost atins, că ”ținta vaccinării este atinsă”, fără a mai invoca acum vreun alt număr, ci lipsa cazurilor de infectare în Capitală.
CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în programProiectul adoptat acum a fost inițiat de deputații USR PLUS Oana Țoiu și Radu Molnar și nu a fost susținut anterior în plenul Senatului de PNL și nici de UDMR și AUR. Proiectul a fost susținut în schimb de USR PLUS și PSD.
În Senat, PNL a votat împotrivă, iar liderul grupului liberal, Virgil Guran, a arătat că zilele libere ”nu avantajează economia”, fiecare zi liberă (la nivel național) însemnând o pierdere de 0,2-0,3% din PIB. Potrivit liberalilor, inițiativa s-ar fi justificat dacă statul ar fi avut bani să despăgubească salariile pentru ziua respectivă.
Liderul PNL, Ludovic Orban, declarase anterior că PNL nu are nicio obligație să susțină proiectul USR PLUS, deoarece Inițiativa excede cadrul de vaccinare stabilit la nivel guvernamental.
La votul final din Camera Deputaților, cei care s-au opus zilelor libere au fost însă acum doar deputații AUR.
CITEȘTE ȘI LISTA Noi măsuri de relaxare de la 1 iulie: crește numărul de participanți la spectacole, evenimente sportive, nunți, botezuri. Capacitate maximă pentru restaurante. Fără mască la birou. Facilități pentru vaccinați
Potrivit proiectului, amendat în comisii de deputați, persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 vor beneficia de zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării. Măsura este valabilă în cazul angajaților din sistemul public și privat.
În cazul în care angajatorul sau instituțiile publice organizează activitatea de vaccinare la sediul propriu nu mai este acordată zi liberă.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Pacienții din spitalele private vor putea plăti doar diferența față de tariful de la stat. De când va fi posibilZiua liberă va fi acordată pentru ziua vaccinării, pentru rapel și pentru vaccinarea copilului, respectiv pentru copiii sub 18 ani, precum și pentru vaccinarea persoanelor cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.
Elevii și studenții vor beneficia de câte o zi de scutire de la frecventarea cursurilor pentru fiecare doză de vaccin efectuată.
De asemenea, cadrele militare în activitate, soldații și gradații profesioniști vor beneficia de câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a anulat majorarea alocațiilor pentru copii de la 1 iulie. Anul viitor cresc, dar apoi vor fi doar indexatePentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului.