Elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic cu durata de minimum 3 ani precum și elevii din învățământul dual vor putea beneficia de o masă gratuită și prin intermediul serviciilor de catering, nu numai prin intermediul cantinelor școlare, cum stabilește în prezent legea. În astfel de cazuri, acoperirea cheltuielilor cu serviciul de catering va fi asigurată din bugetele locale sau de la consiliile județene.
Noile prevederi sunt cuprinse într-un proiect legislativ, inițiat în 2019 de către parlamentari social-democrați și adoptat abia acum de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Poliția va putea reține la secție cetățenii, pentru verificări, și 12 ore. Acum: Verificările sunt realizate ”de îndată”Prin măsura propusă, inițiatorii susțin că va fi dezvoltat învățământul profesional și tehnic, dând o nouă perspectivă de viitor tinerilor, conducând la diminuarea abanadonului școlar și acoperirea nevoilor investitorilor pe piața de muncă.
”Susținerea elevilor pentru a putea urma această formă de învățământ este deosebit de importantă, deoarece un procent semnificativ de elevi provine din localități aflate la distanțe mari de unitățile școlare furnizoare de învățămțnt profesional și tehnic, localități de unde elevii nu ar putea ajunge la școală din lipsa unei rețele de transport în comun sau a costurilor mari. Astfel, se impune necesitatea cazării elevilor și asigurarea hranei acestora”, arată inițiatorii.
CITEȘTE ȘI Tichetele de creșă au urcat cu 30 de leiÎn prezent, Legea educației prevede că ”elevii înscrişi în învăţământul profesional şi tehnic cu durata de minimum 3 ani pot beneficia de masă şi cazare gratuită în cantinele şi internatele şcolare”.
Autorii proiectului subliniază însă că multe dintre unitățile școlare din învățământul profesional și tehnic nu dețin internate și cantine proprii și nici nu pot asigura aceste servicii elevilor la internate si cantine școlare, din lipsa acestora în zona respectivă sau din lipsa mijloacelor de transport necesare pentru a deplasa elevii la aceste internate sau cantine școlare. Prin urmare, actuala reglementare nu permite unităților școlare profesionale și tehnice să fie o variantă atractivă pentru absolvenții clasei a VIII-a.
CITEȘTE ȘI LEGE Angajatorii, informați obligatoriu de casele de pensii privind deciziile de pensionare ale salariațilorPentru a facilita asigurarea mesei gratuite și a încuraja cât mai mulți elevi să aleagă o astfel de instituție la care să își urmeze studiile, proiectul adoptat modifică Legea educației naționale în privința asigurării mesei gratuite doar prin intermediul cantinelor școlare și introduce noi posibilități de a asigura această facilitate, prin servicii de catering.
”Elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic cu durata de minimum 3 ani, precum și elevii din învățământul dual, pot beneficia de masă gratuită în cantinele școlare sau prin servicii de catering și cazare gratuită în internatele școlare. Cheltuielile pentru cazarea și masa acestora se pot asigura, în limita sumelor prevăzute distinct cu această destinație și din bugetele localeale comunelor, orașelor, municipiilor sau ale județelor, după caz, prin hotărâri ale autorităților deliberative ale acestora”, este forma finală a textului de lege adoptat de Parlament.
Pentru a intra în vigoare, modificarea mai trebuie promulgată de șeful statului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum