Vânzarea unui player multimedia care permite vizionarea gratuită și cu ușurință, pe un ecran de televizor, a unor filme disponibile nelegal pe internet poate constitui o încălcare a dreptului de autor, iar reproducerea temporară pe acest player a unei opere protejate de dreptul de autor obținute prin difuzare în flux continuu („streamingˮ) nu este exceptată de la dreptul de reproducere, a decis Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
CJUE a dat această decizie într-un caz deschis în Olanda, unde un cetățean pe nume Wullems vinde pe internet diferite modele ale unui player multimedia, sub denumirea „filmspeler”.
Este vorba despre un aparat care servește drept intermediar între o sursă de date vizuale sau audio și un ecran de televizor.
Pe acest player, domnul Wullems a instalat un program cu cod-sursă deschis, care permite citirea de fișiere pe o interfață ușor de utilizat prin intermediul unor meniuri structurate. În plus, a integrat în acesta programe de completare disponibile pe internet care au ca funcție extragerea conținutului dorit de pe site-urile cu difuzare în flux continuu și demararea acestuia, cu un simplu clic, pe un player multimedia conectat la un ecran de televizor. Unele dintre aceste site-uri permit accesul la conținut digital cu autorizarea titularilor dreptului de autor, în timp ce altele permit accesul la un astfel de conținut fără autorizarea acestora.
Potrivit publicității, playerul multimedia ar permite în special vizionarea gratuită și cu ușurință, pe un ecran de televizor, a materialului audiovizual disponibil pe internet fără autorizarea titularilor dreptului de autor.
Stichting Brein, o fundație neerlandeză de apărare a intereselor titularilor dreptului de autor, solicită Rechtbank Midden-Nederland (Tribunalul din Midden-Nederland, Țările de Jos) să îl oblige pe domnul Wullems să înceteze vânzarea playerelor multimedia sau oferta de hyperlinkuri care permit în mod nelegal accesul utilizatorilor la opere protejate. Stichting Brein susține că prin comercializarea playerului multimedia, domnul Wullems a efectuat o „comunicare publicăˮ, încălcând legislația neerlandeză privind dreptul de autor care transpune Directiva 2001/291. Rechtbank Midden-Nederland a decis să sesizeze Curtea de Justiție cu privire la acest aspect.
CITEȘTE ȘI Curtea de Justiție a UE îi transmite domnului Popescu că va trebui să dea examen pentru permis de scuter, dacă așa îi cere statul românÎn hotărârea pronunțată miercuri, Curtea confirmă că vânzarea unui player multimedia precum cel în cauză constituie o ”comunicare publicăˮ în sensul directivei.
Noțiunea „comunicare publică” trebuie interpretată în sens larg, arată Curtea, care a decis deja că furnizarea, pe un site internet, a unor linkuri către opere protejate publicate care pot fi accesate printr-un clic, fără nicio restricție în ceea ce privește accesul pe un alt site oferă utilizatorilor primului site un acces direct la operele menționate. Această situație se regăsește și în cazul vânzării unui player multimedia precum cel în cauză.
În același mod, Curtea a considerat că cetățeanul olandez efectuează, pe deplin conștient de consecințele comportamentului său, preinstalarea pe playerul multimedia a unor programe de completare care permit accesul la opere protejate și vizualizarea acestor opere pe un ecran de televizor. O asemenea activitate nu se confundă cu simpla furnizare de instalații fizice, vizată de directivă. În această privință, din observațiile care au fost prezentate Curții reiese că site-urile internet cu difuzare în flux continuu în discuție în litigiul principal nu sunt ușor de identificat de public și majoritatea acestora se schimbă frecvent.
Curtea subliniază de asemenea că, potrivit instanței de trimitere, playerul multimedia „filmspeler” a fost cumpărat de un număr destul de semnificativ de persoane, iar furnizarea playerului multimedia respectiv este realizată în scopul obținerii unui beneficiu.
În plus, prețul achitat pentru același player multimedia este plătit în special pentru obținerea accesului direct la operele protejate, disponibile pe site-uri cu difuzare în flux continuu fără autorizarea titularilor dreptului de autor.
CITEȘTE ȘI Numărul bărbaților care își comandă online produse de înfrumusețare și accesorii a crescut cu 5% în 2016Curtea statuează de asemenea că actele de reproducere temporară, pe acest player multimedia, a unei opere protejate de dreptul de autor obținute prin „streamingˮ pe un site internet, aparținând unui terț care propune această operă fără autorizarea titularului dreptului de autor, nu sunt exceptate de la dreptul de reproducere.
În speță și ținând seama, în special, de conținutul publicității efectuate pentru playerul multimedia și de faptul că principala atracție a playerului constă în preinstalarea unor programe de completare, Curtea consideră că în mod deliberat și în cunoștință de cauză cumpărătorul unui asemenea player accesează o ofertă gratuită și neautorizată de opere protejate.
În plus, actele de reproducere temporară pe playerul multimedia în discuție a unor opere protejate de dreptul de autor sunt de natură să aducă atingere exploatării normale a unor astfel de opere și să cauzeze un prejudiciu nejustificat intereselor legitime ale titularilor dreptului de autor, întrucât în urma acestor acte de reproducere rezultă în mod normal o diminuare a tranzacțiilor legale referitoare la aceste opere protejate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum