Suma alocată pentru hrana zilnică a unui pacient internat în spitalele publice se va dubla, începând cu 1 iulie, de la 11 lei la 22 lei, conform unui proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților. Proiectul a fost inițiat în 2021 de PSD, care se afla atunci în opoziție și propunea atunci ca alocația de hrană să nu fie mai mic de 40 lei pe zi de persoană spitalizată.
De ce este important: Dublarea normei de hrană pentru pacienții din spitale, dar și pentru vârstnicii instituționalizați, de la 11 lei/zi la 22 de lei/zi, face parte din pachetul de măsuri ”Sprijin pentru România”, anunțat de actuala coaliție de guvernare, PSD-PNL-UDMR.
Proiectul adoptat acum de aleși a fost inițiat de mai mulți deputați PSD în mai 2021, când social-democrații, se aflau însă în opozițe, și prevedea ca autoritățile locale să poată aloca fonduri de bugetele proprii pentru suplimentarea normei de hrană din spitale.
Totodată, proiectul prevedea inițial: ”Cuantumul alocației de hrană (...) nu poate fi mai mic de 40 lei/zi/persoană asigurată pe parcursul spitalizării”.
”În considerarea acestei sume s-au avut în vedere cu corelațiile prevăzute de contravaloarea costurilor de diurnă și de hrană neimpozabilă avute în vedere de legislația în materie precum și faptul că, în cazul spitalizării hrana trebuie să aibă o valoare nutritivă suplimentară care să compenseze vulnerabilitatea creată de efectele bolii pentru care a fost necesară spitalizarea (diurna legală neimpozabilă este 2,5x17 lei=42,5 lei)”, arătau anul trecut social-democrații.
Acum, însă coaliția de guvernământ PSD-PNL-UDMR a stabilit că alocația de hrană pentru pacienți va fi doar dublată și va fi obligatoriu cel puțin 22 lei/zi.
”Cuantumul alocaţiei de hrană în unitățile sanitare publice se stabilește prin ordin al ministrului sănătății, se actualizează anual, în funcție de rata inflației și nu poate fi mai mic de 22 lei/zi de spitalizare. Cheltuielile aferente alocației de hrană în unitățile sanitare publice se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate”, prevede proiectul adoptat.
Măsura se va aplica începând cu 1 iulie 2022.