Ministerul Finanțelor vrea ca CEC Bank, bancă a statului, să se alăture grupului de patru bănci private prin intermediul cărora populația poate subscrie titluri de stat în programul Fidelis, prin care Guvernul se împrumută de la populație prin titluri de stat listate la Bursa de Valori București, a anunțat Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, la videoconferința Profit Piața de Capital.forum.
Videoconferința, organizată cu sprijinul Agista, Banca Transilvania, Bursa de Valori București, CreditAmanet, Depozitarul Central, Nordis Group și SIF Banat-Crișana, este transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
În prezent, populația poate subscrie prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale și Alpha Bank România, titluri de stat Fidelis denominate în lei și în euro. Finanțele mai au un program de vânzare de titluri de stat către populație, Tezaur, dar titlurile respective nu sunt listate.
"Titlurile de stat Fidelis au fost distribuite printr-un consorțiu de bănci private. Am vrea să lărgim gama și să introducem inclusiv CEC Bank, care este o bancă de stat, cu filiale peste tot în România, cu o capcitate de a ajunge mai ușor înspre cetățeni", a declarat secretarul de stat.
Emisiunile Fidelis vor continua, o nouă astfel de rundă de împrumut urmând să aibă loc în această vară.
Precup a punctat și fiscalitatea avantajoasă a titlurilor de stat. Veniturile obținute din dobânzi sau din câștiguri de capital la titluri de stat nu sunt impozabile.
Ministerul Finanțelor a atras de la populatie aproape 2 miliarde de lei in urma ofertei publice pentru vanzarea de titluri de stat Fidelis pentru populație, derulată la Bursa de Valori București în perioada 17 martie – 1 aprilie. Aceasta este a treia cea mai mare oferta Fidelis în funcție de valoare derulată de Ministerul de Finanțe la Bursă.
Ministerul Finanțelor a atras în total peste 11 miliarde de lei prin intermediul celor șapte oferte publice Fidelis derulate din iulie 2020.