Înainte de Paști, ANPC a amendat comercianții de ouă cu peste 380.000 lei într-o singură zi. La întrebarea "ce a fost înainte oul sau găina?" nu a reușit nimeni să răspundă

Înainte de Paști, ANPC a amendat comercianții de ouă cu peste 380.000 lei într-o singură zi. La întrebarea "ce a fost înainte oul sau găina?" nu a reușit nimeni să răspundă
scris 13 apr 2022

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi de peste 380.000 de lei comercianților de ouă în cadrul unor controale.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) intensifică, în această perioadă supravegherea pieței, în ceea ce privește comercializarea produselor preferate de români, în perioada premergătoare Sărbătorilor pascale, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Jumbo schimbă planul pentru România și amână investiții, citând condiții dificile de piață. \ CITEȘTE ȘI Jumbo schimbă planul pentru România și amână investiții, citând condiții dificile de piață. "Nu există niciun indiciu clar de îmbunătățire, niveluri prohibitive!"
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Astfel, potrivit sursei citate, ca parte a tematicii de control, la nivelul întregii țări, inițiate de președintele ANPC, Horia Constantinescu, și coordonate de directorul general, Paul Anghel, pe 12 aprilie 2022 s-au derulat acțiuni de verificare a modului în care sunt comercializate "produsele-vedetă" ale acestui moment: ouăle.

Au fost întreprinse, într-o singură zi, 114 acțiuni de control, în toată țara, aplicându-se, până în prezent, amenzi contravenționale în valoare totală de 380.000 lei.

"La întrebarea "ce a fost înainte oul sau găina?" nu a reușit nimeni să răspundă. La fel nu am putut primit niciun răspuns pentru neregulile constatate într-o perioadă în care respectul ar trebui să fie suplimentar. Dacă nici de sfintele sărbători unii comercianți nu înțeleg să-și respecte cumpărătorii, mă întreb dacă mai există vreo șansă să o facă. A fi producător român nu înseamnă că ai mai puține reguli de respectat în raport cu consumatorul, cetățean român și el. Prea multe amenzi date unor operatori economici pentru care Paștele reprezintă doar o șansă de câștig și atât", a afirmat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Acestor măsuri, li s-au adăugat până acum și oprirea definitivă de la comercializare a tuturor ouălor sparte sau cu termenul de valabilitate depășit, precum și oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, a unui magazin și a unui raion specializat din altul.

Neregulile cel mai des întâlnite au fost neconcordanțe între prețul de la raft și cel de la casa de marcat, comercializarea unor ouă cu data durabilității minimale depășită, comercializarea unor ouă fără data durabilității minimale menționată pe coajă, comercializarea unor ouă sparte, cu excremente de pasăre pe coajă sau în ambalaje deteriorate, așezate alături de cele conforme.

De asemenea, comercianții au fost sancționați pentru utilizarea unor spații de depozitare improprii cu rugină, scurgeri de conținut, expunerea la vânzare a ouălor în vitrine frigorifice neigienizate sau deteriorate, nerespectarea regimului de temperatură indicat de producător pentru ouă crude sau fierte și vopsite; comercializarea de ouă vrac, fără afișarea informațiilor de caracterizare prevăzute în lege (referitoare la calitate, greutate, metoda de creștere a păsărilor etc.) sau a prețului acestora, la raft; lipsa certificatului/autorizației de producător, comercializarea unor ouă fără documente de proveniență a mărfii deficiențe privind regimul promoțiilor.

Acțiunile de control pe această temă continuă și în zilele următoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
oua