Darius Vâlcov, fost ministru și fost primar al Slatinei, a scăpat de unul dintre procesele de corupție, după ce instanța a decis miercuri încetarea procesului în care fusese condamnat în primă instanță la șase ani și jumătate de închisoare.
Decizia este definitivă, fiind pronunțată în urma hotărârii Curții Constituționale privind prescrierea faptelor, scrie Hotnews.ro.
Hotârârea a fost pronunțată de Curtea de Apel Craiova.
În schimb, este menținută decizia din primă instanță de confiscare de la Darius Vâlcov a sumei de 4.296.270 de lei.
- „În baza art. 421 pct. 2 lit. a Codul de procedură penală, Admite apelul declarat de inculpatul Vâlcov Darius Bogdan, împotriva sentinței penale nr. 309 din 21.07.2020 pronunțată de Tribunalul Dolj, în dosarul nr. 43049/3/2015.
- Desființează hotărârea instanței de fond în parte, sub aspectul laturii penale și, rejudecând: În temeiul art. 396 alin. 6 Codul de procedură penală, raportat la art. 16 lit. f Codul de procedură penală, dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Vîlcov Darius Bogdan, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită (...) și trafic de influență (...).
- Menține dispoziția de confiscare de la inculpat a sumei de 4.296.270 lei (...).
- Menține dispoziția de desființare a înscrisurilor fictive, precum și cea de plată a cheltuielilor judiciare către stat.
- În privința celorlalte dispoziții ale sentinței apelate, care nu contravin rezolvărilor juridice din prezenta decizie, se aplică prevederile art. 423 alin.2 Cod procedură penală și se mențin. (...) Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului”, conform minutei instanței.
Condamnat în prima instanță la 6 ani și 6 luni cu executare / Acuzațiile pe care procurorii i le aduc lui Vâlcov în acest dosar de corupție
În iulie 2020, Tribunalul Dolj l-a condamnat pe Darius Vâlcov, în calitate de fost primar al Slatinei, la 6 ani și jumătate de închisoare și a dispus confiscarea de la acesta a sumei de 4.296.270 lei.
În acest dosar, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în 2015 de procurorii Parchetului Tribunalului Olt pentru instigare la dare și luare de mită. Acesta a fost acuzat că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, în calitate de primar, i-a pretins unui om de afaceri - denunțător în cauză - aproximativ 10% din sumele încasate de o societate de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie - 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva firmă, printr-o altă intermediară, peste 2,1 milioane lei.
Banii au fost pretinși pentru ca denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate, spuneau procurorii. Este vorba de contracte pentru reabilitarea centrului istoric al municipiului Slatina și pentru studii de fezabilitate, proiecte tehnice și lucrări la izolarea termică a unor blocuri.
Fugit în Italia
Darius Vâlcov s-ar afla în Italia.
Europa Liberă a scris despre o metodă prin care, în ultimii ani, tot mai mulți oameni politici sau afaceriști condamnați de instanțele românești au reușit să scape de închisoare.
Exodul condamnaților definitiv din România către Italia era până în 2021 o garanție că scapă de închisoare în baza unei legi permisive. După ce norma a fost modificată, condamnații români își premeditează fuga prin obținerea rezidenței și deschiderea unor afaceri pe teritoriul italian, a scris jurnalistul Europa Liberă. Este și cazul lui Darius Vâlcov, fost senator PSD, fost ministru de Finanțe și fost primar în Slatina.
Presa a relatat despre fostul demnitar că are o firmă în Italia, Darvet SRL. După ce informația a devenit publică, Vâlcov a cedat controlul companiei către o apropiată, Andreea Elena Dumitru, consiliera fostei șefe de la Fisc, Mihaela Triculescu.
Darius Vâlcov a fost considerat eminența cenușie a programului economic PSD și artizan al mai multor măsuri economice controversate, în calitate de consilier al premierului Viorică Dăncilă.
Vâlcov este cel care a gândit și elaborat controversata OUG 114/2018, care a bulversat mai multe sectoare economice (bănci, energie, telecom, fondurile private de pensii). Darius Vâlcov a demisionat din funcția de consilier al premierului Viorica Dăncilă în iunie 2019. El a fost și primar al Slatinei și ministru al Finanțelor.
Vâlcov a fost trimis în judecată în mai multe dosare penale, cel mai cunoscut fiind dosarul „tablurirlor, în care fostul ministru a fost condamnat, în februarie 2018, la opt ani de închisoare cu executare. Procesul a fost suspendat timp de aproape doi ani și jumătate.
În acest dosar, Vâlcov a fost trimis în judecată în mai 2015, pentru trafic de influență, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în formă continuată.
La perchezițiile făcute atunci, procurorii au găsit un seif pe care Darius Vâlcov îl ascunsese în casele mai multor cunoscuți sau parteneri de afaceri și în care se afla o adevărată comoară - pesdste un milion și trei sute de mii de lei, 90.000 de euro, trei lingouri de aur, în greutate de trei kilograme, și trei tablouri inscripționate Renoir, Jean Cocteau și, respectiv, Aurel Acasandrei. În total, la percheziții au fost găsite 172 de tablouri.