Închiderea principalei centrale termice din Cuba a provocat o defecțiune a întregului sistem electric al insulei, a declarat Ministerul Energiei și Minelor, într-un context de „urgență energetică”, relatează AFP.
„Sistemul este fără electricitate în toată țara”, după oprirea uzinei Antonio Guiteras, a declarat la televiziunea de stat Lrzaro Guerra, director general pentru energie electrică la Ministerul Energiei și Minelor, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cu o zi înainte, guvernul anunțase, printre alte măsuri, încetarea activității în sectorul public pentru a face față crizei energetice care afectează insula.
În ultimele săptămâni, populația mai multor provincii a rămas până la douăzeci de ore fără electricitate într-o zi.
Președintele Miguel Díaz-Canel a anunțat joi că țara se află într-o situație de „urgență energetică” din cauza dificultăților pentru achiziționarea combustibilului necesar pentru alimentarea centralelor sale, din cauza întăririi embargoului pe care Washington-ul îl impune insulei din 1962.
Pentru a face față acestei situații, premierul Manuel Marrero a anunțat suspendarea tuturor activităților neesențiale ale statului, în timp ce deficitul de energie electrică a ajuns joi la aproape 50%
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEOFOTO - ANUNȚ "Am câștigat procesul, Cathedral Plaza poate fi demolată!"Pene de curent care au totalizat 14 ore sau chiar mai mult pe zi au fost raportate și în august în cea mai mare parte a Cubei afectate de criză, lăsând milioane de locuitori lipsiți de apărare în fața căldurii și umidității verii toride.
Compania de stat de electricitate a declarat atunci că avariile au forțat scoaterea din funcțiune a șase centrale din rețeaua învechită și prost întreținută. Furnizorul monopolist a promis doar o ușurare minoră a situației pentru weekend, când este prognozată o umiditate de 90% și temperaturi de până la 35 de grade Celsius.
CITEȘTE ȘI Ministrul Mediului: Guvernul să finanțeze bateriile pentru prosumatori!Locuitorii păreau resemnați cu soarta lor și nu și-au dezvăluit numele de familie, în timp ce căutau aer proaspăt pe străzile întunecate ale orașului Santa Marta din municipalitatea Cardenas. „Suntem deja adaptați, cubanezii trăiesc așa, râzând liniștiți, cu lumină sau fără lumină”, a declarat Doris, care stătea în fața casei sale împreună cu cei doi fii adulți.
Penele de curent, care perturbă viața de zi cu zi și economia, afectează țara condusă de comuniști din 2021, provocând când și când proteste. Acestea reflectă o criză economică tot mai profundă, marcată de penuria de bunuri de bază, de o inflație de două cifre și de o lipsă de bani pentru a importa combustibil și echipamente pentru infrastructură.
Ariel Rodriguez, un angajat al unui restaurant în vârstă de 52 de ani, aflat la celălalt capăt al insulei din Caraibe, în est, la Santiago de Cuba, unde au izbucnit proteste în martie pentru a cere alimente și lumină, a declarat prin telefon că întreruperile de curent s-au atenuat de atunci, dar se agravează din nou. „În ultimele două săptămâni, întreruperile de curent au fost în medie de 10 ore pe zi, de la 7 la 13, iar noaptea de la 19 la 23”, a spus el. „Ieri au adăugat de la 11 p.m. la 3:15 a.m.”, a adăugat Rodriguez.
Locuitorii din estul provinciei Holguin și din centrul provinciilor Camaguey și Cienfuegos au descris condiții similare.
Capitala Havana a fost în mare parte scutită de pene de curent, care apar în tranșe de reprize de patru ore sau mai mult, adesea de mai multe ori pe parcursul a 24 de ore.