Proiectul care stabilește că toți tinerii în vârstă de până la 25 de ani vor fi scutiți 3 ani de la plata impozitului pe salariu, după modelul aplicat în prezent doar pentru angajații firmelor din IT, a fost acceptat de Consiliul Legislativ, care a cerut însă parlamentarilor să indice și sursa din care va fi acoperit golul bugetar astfel rezultat. Cererea Consiliului Legislativ este însă una consultativă, iar parlamentarii au aprobat foarte multe legi pentru care au cerut Guvernului să facă rost de bani.
"Întrucât propunerea legislativă implică modificarea cheltuielilor aferente, este necesar a se solicita și punctul de vedere al Guvernului, fiind aplicabile și dispozițiile Legii privind finanțele publice, conform căreia trebuie prevăzute sursele de acoperire a micșorării veniturilor", scrie în adresa trimisă parlamentarilor.
Și punctul de vedere al Guvernului este însă unul consultativ, decizia de aprobare a proiectului revenind doar parlamentarilor. De asemenea, deși cadrul legal impune ca fiecare proiect care influențează construcția bugetară să indice și sursa de finanțare, parlamentarii au redactat și aprobat, de-a lungul anilor, foarte multe proiecte pentru care au cerut Guvernului să le găsească banii.
Proiectul, anunțat de Profit.ro în luna aprilie, modifică actualul text al Codului Fiscal, introducând în categoria veniturilor neimpozabile pe cele din salarii și asimilate salariilor realizate în primii 3 ani de muncă de către tinerii cu vârsta mai mică de 25 de ani.
CITEȘTE ȘI Bostan, MCSI: Vrem ca și absolvenții liceelor informatice să fie considerați programatori pentru a fi scutiți de impozitModificarea este explicată prin faptul că șomajul în rândul tinerilor din România sub 25 de ani este peste media europeană, mai exact de 24% față de 22,2%, angajarea în regim part-time fiind soluția optimă pentru mulți dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15-25 de ani, dar descurajată de fiscalitatea ridicată.
"În momentul de față, există un precedent al scutirii implicite de impozit pe venit a unei categorii de tineri, în cazul persoanelor care lucrează în domeniul IT, categorie care înglobează cu preponderență persoane tinere. Menținerea acestei scutiri a avut un efect pozitiv de-a lungul timpului, determinând tinerii profesioniști din domeniu să nu dea curs altor posibilități de muncă mai ofertante, dar din afara țării. Asemenea tinerilor care lucrează în domeniul IT, în fiecare domeniu există tineri cu potențial de performanță pentru care scutirea de la plata impozitului pe venitul rezultat din câștigurile salariale poate fi un imbold puternic de a performa în România, nu în afara granițelor", este scris în document.
Facilitatea îi va stimula și pe angajatori, mai este apreciat în proiect.