Autoritățile din Egipt au scumpit benzina cu 50%, în cadrul unui plan convenit cu FMI de a reduce unele subvenții pentru industria petrolieră.
Ministrul industriei petroliere din Egipt, Tarek El Molla, a anunțat astăzi majorarea drastică a prețului benzinei, într-o mișcare care va ajuta bugetul țării să economisească 50 miliarde lire egiptene (2,8 miliarde dolari) prin eliminarea unor subvenții, transmite Reuters.
Sunt scumpiri care se vor resimți drastic la nivel populației, care are un câștig mediu lunar de numai 1.200 lire egiptene (67 dolari), conform portalului de date statistice Trading Economics. Astfel, dacă înainte, litrul de benzină costa, în funcție de cifra octanică, între 3,65 lire egiptene (0,20 dolari ) și 6,60 lire egiptene (0,37 dolari), începând de astăzi, prețurile la pompă vor urca la valori cuprinse între 5,50 lire egiptene (0,31 dolari) și 7,75 lire egiptene (0,43 dolari).
Spre comparație, în România, unde salariul mediu lunar se situa la nivelul lunii aprilie la 2.713 lei (673 dolari), de 10 ori mai mare decât cel din Egipt, prețurile benzinei, după scumpirile recente, au urcat către reperul de 1,45 dolari, valori de 3-5 ori mai mari decât cotațiile carburanților din piața downstream egipteană.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministerul Energiei: Conform legii, de litigiul internațional cu dezvoltatorii de parcuri fotovoltaice se ocupă cei de la Finanțe. Le vom acorda tot sprijinulDecizia de majorare cu 50% a prețurilor benzinei este luată în contetul unui plan convenit de autoritățile egiptene cu Fondul Monetar Internațional în vederea unor echilibrări bugetare prin eliminarea subvențiilor pentru piața carburanților. Este a 3-a majorare începând cu luna noiembrie a anului 2016.
David Lipton, director executiv adjunct la FMI, spune că Egiptul trebuie să-și adâncească reformele în vederea încurajării creșterii economice și a sectorului privat. Fondul a semnat în 2016 un acord stand-by pe 3 ani cu Egiptul, înțelegere care include un împrumut de 12 miliarde dolari, condiționat de măsuri de austeritate, majorări de taxe și tăieri de subvenții și care are ca obiectiv atragerea investitorilor străini.
În urmă cu 7 ani Egiptul a suferit tulburări politice și sociale majore în contextul mai larg a ceea ce s-a numit Primăvara Arabă. În urma acestor mișcări, regimul de 3 decenii a lui Hosni Mubarak s-a prăbușit, însă de atunci țara a traversat mai multe etape de instabilitate.