Dacă pentru 2019 Guvernul a majorat numărul de avize pentru muncitori străini de la 20.000 la 30.000, iar pentru anul acesta a menținut același plafon, recent Guvernul Orban se pregătise să înghețe plafonul și să aloce tot 30.000 de permise de muncă pentru străini în 2021. Profit.ro a relatat însă că autoritățile au revizuit estimările pentru anul viitor și propun un contingent mai mic, de 25.000 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă în 2021. Acum, Guvernul a adoptat actul normativ pregătit.
De ce este important: Plecarea lucrătorilor români în alte țări a condus la situația în care angajatorii, la salariile pe care le oferă, nu găsesc suficienți români dispuși să se angajeze la ei și sunt nevoiți să apeleze la personal din țări exotice, precum Filipine, Thailanda, Nepal, Vietnam. Un astfel de caz a fost prezentat de Profit.ro încă din 2016, când un hotel din Poiana Brașov a recrutat angajați din Filipine.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Între timp, pentru a diminua din deficitul de forță de muncă, Parlamentul a decis că angajatorii sunt exceptați de la obligația obținerii avizului de angajare în cazul angajării cetățenilor din Republica Moldova, Ucraina și Republica Serbia, cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic. Drept urmare, cetățenii acest state, care doresc să intre pe teritoriul României în scopul desfășurării de activități lucrative, pot solicita viza de lungă ședere pentru angajare în muncă fără a fi necesară prezentarea copiei avizului de angajare.
Pandemia de coronavirus a făcut, însă, ca un număr însemnat de cetățeni români să revină din alte state pe teritoriul României.
”În acest context, anul 2020 este un an total atipic față de anii anteriori, efectele pandemiei manifestându-se în toate domeniile economice, iar gradul de predictibilitate a evoluției locurilor de muncă vacante, dar și a numărului de șomeri înregistrați până la sfârșitul anului curent, dar mai ales în anii viitori, este redus”, susține Guvernul.
Tot în octombrie, Guvernul Orban a pregătit o hotărâre prin care prevedea că: ”Pentru anul 2021 se stabileşte un contingent de 30.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România”.
Acum, însă, noua formă a hotărârii de guvern, adoptată de Guvernul Cîțu, prevede că ”Pentru anul 2021 se stabileşte un contingent de 25.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România”.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a aprobat înghețarea salariilor bugetarilorPentru a stabili acest contingent, Executivul a avut în vedere datele oficiale care arată că, în perioada ianuarie-august 2020, numărul total de locuri de muncă vacante era de 267.106 (în scădere cu 20,9% față de perioada similară din anul 2019, când numărul locurilor de muncă vacante declarate de angajatori era de 337.232). Din totalul locurilor de muncă vacante, înregistrate în bazele de date ale ANOFM, în perioada ianuarie-august 2020 și puse la dispoziția persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, 54.408 au fost locuri de muncă declarate în mod repetat de angajatori din cauză că nu au putut fi ocupate.
În primele 8 luni ale anului 2020, media numărului de locuri de muncă declarate în mod repetat de angajatori din cauză că nu s-au putut ocupa a fost de 6.801, reprezentând 56,09% din totalul locurilor de muncă vacante, scăzând cu 43,91% față de aceeași perioadă a anului 2019.
Unul dintre documentele necesare la Inspectoratul General pentru Imigrări, în vederea obținerii avizului favorabil pentru încadrarea în muncă a străinilor pe teritoriul României, este adeverința privind forța de muncă disponibilă - „adeverință cu privire la forța de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant, eliberată cu cel mult 60 de zile anterior depunerii cererii pentru avizul de angajare”.
Din această perspectivă, în perioada ianuarie - august 2020, 4.135 firme au solicitat eliberarea de adeverințe pentru 49.200 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, când 4.705 de firme au solicitat eliberarea de adeverințe și s-au eliberat adeverințe pentru 57.046 de locuri vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă.
Principatele domenii de activitate, conform clasificării activităților din economia națională CAEN, pentru care au fost eliberate adeverințe în vederea ocupării locurilor de muncă vacante ce nu au putut fi ocupate deoarece nu a existat forță de muncă disponibilă, în perioada ianuarie - august 2020, se prezintă astfel:
- lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale 1.568;
- lucrări de construcții a altor proiecte inginerești n.c.a. – 2.695;
- restaurante 2.423;
- dezvoltare (promovare) imobiliară - 1.956;
- hoteluri și alte facilități de cazare similare – 1.629;
- ucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor – 1.532;
- transporturi rutiere de mărfuri 1.108;
- activități de contractare, pe baze temporare, a personalului 1.004;
- alte lucrări speciale de construcții n.c.a. – 83;
- activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea 826.
Principalele ocupații (conform Cod COR) pentru care s-au eliberat adeverințe în perioada ianuarie-august 2020, se prezintă astfel:
- muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet - 4.943;
- muncitor necalificat la spargerea și tăierea materialelor de construcții - 4.613;
- zidar rosar - tencuitor - 2. 547;
- fierar betonist - 1.838;
- dulgher (exclusiv restaurator) - 1.600;
- ajutor bucătar - 1.433;
- sudor - 1.409;
- muncitor necalificat la întreținerea de drumuri, șosele, poduri, baraje - 1.162;
- manipulant mărfuri 1.122;
- lucrător bucătărie (spălător vase mari) – 1.110.
CITEȘTE ȘI Guvernul extinde în 2021 facilitatea amânării plății ratelor bancare, dar cu o condiție: Amânarea cumulată pe debitor nu va putea depăși 9 luniEliberarea avizelor de angajare/detașare pentru lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă din România aduce venituri la bugetul de stat, având în vedere că la eliberarea avizelor de angajare/detașare,angajatorul/beneficiarul prestării de servicii plătește un tarif în lei, echivalent a 100 euro raportat la cursul oficial alBăncii Naționale a României la data efectuării plății, iar pentru eliberarea avizului de angajare pentru lucrători sezonieri angajatorul plătește un tarif în lei, echivalent a 25 euro raportat la cursul oficial al Băncii Naționale aRomâniei la data efectuării plății.
De asemenea, pentru lucrătorii permanenți sau asimilați lucrătorilor permanenți, angajatorii vor plăti taxele,impozitele și alte contribuții prevăzute de legislația română în vigoare.