Faptul că bacșișul nu este reglementat în România și, implicit, angajații din servicii câștigă mai puțin este un argument în plus pentru ca românii să plece la muncă în afara țării, a atenționat Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), la conferința ”Piața muncii, între criză și reinventare”, organizată de Profit.ro.
Conferința, transmisă în direct la Profit TV, a fost organizată în parteneriat cu Zamfirescu Racoți Vasile & Partners
"Dacă vrem să nu plece românii în străinătate, e important să le dăm încredere și să creăm sistemul în aceleași condiții în care ei lucrează afară. Nereglementarea tips-ului ne creează un dezavantaj față de toate țările Europei care au această reglementare. E un alt argument care îi face pe oameni să plece", a spus Ile.
El a afirmat că nu a găsit un partener de dialog pe această temă în rândurile salariaților, iar sindicatele din domeniu nu sunt implicate sau sunt "o glumă tristă, nereușită".
Bacșișul, mai spune Ile, nu ar crește doar veniturile angajaților, ci și calitatea serviciilor.
"Nu există o soluție miraculoasă la criza forței de muncă, ci un mix de soluții. Importul forței de muncă trebuie simplificat, trebuie o implicare mai mare în educație și imaginea pe care noi o creăm. Sunt peste 18.600 de elevi români care învață în școli de turism, dar nu le acordăm suficientă atenție, iar în presă vorbim mai mult de nepalezi", a adăugat Ile.