Claudiu Florică și Dinu Pescariu scapă definitiv de acuzații în dosarul Microsoft, însă judecătorii decid confiscarea a 21 milioane de euro

Claudiu Florică și Dinu Pescariu scapă definitiv de acuzații în dosarul Microsoft, însă judecătorii decid confiscarea a 21 milioane de euro
scris 3 dec 2020

Curtea de Apel București a decis definitiv, miercuri, încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Claudiu Florică și a fostului jucător de tenis Dinu Pescariu, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor în dosarul Microsoft, deoarece faptele de care erau acuzați s-au prescris.

Instanța a respins miercuri apelurile declarate în acest dosar și a menținut decizia Tribunalului București din martie 2020, prin care Dinu Pescariu și Claudiu Florică au scăpat de acuzații, ca urmare a prescrierii faptelor, scrie Agerpres

Urmărește-ne și pe Google News
Ofertă pe piață - Proprietarul scoate la vânzare hotelul Parc din centrul Alexandriei. \ CITEȘTE ȘI Ofertă pe piață - Proprietarul scoate la vânzare hotelul Parc din centrul Alexandriei. "Am o vârstă și vreau să mă plimb prin lume!"

De asemenea, Curtea de Apel București a menținut decizia primei instanțe privind confiscarea specială a unor mari sume de bani, Dinu Pescariu și Claudiu Florică având de plătit fiecare 10.858.479 dolari.

De asemenea, instanța a decis confiscarea sumei de 1.070.557 dolari de la suspectul Stan Dragoș Șerban.

Suma totală pe care trebuie să o achite cei trei se ridică astfel la peste 22 milioane euro, reprezentând prejudiciul calculat de DNA în acest caz.

Pentru recuperarea acestor sume, judecătorii au menținut sechestrul pe conturile deținute de Dinu Pescariu și Stan Dragoș Șerban la Banca Leu Elveția (sucesor cu titlu universal Banca Clariden Leu - în prezent Credit Suisse AG) și au instituit sechestrul asigurător pe toate bunurilor mobile și imobile aparținând lui Dinu Pescariu, Claudiu Florică și Stan Dragoș Șerban.

Claudiu Florică și Dinu Pescariu au fost trimiși în judecată de DNA în februarie 2018 pentru spălare de bani, în calitate de reprezentanți ai societăților Profinet AG și Slytehrin Marketing Ltd.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2003 - octombrie 2004, au fost emise mai multe hotărâri de guvern, prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers a unui contract comercial de închiriere de licențe educaționale Microsoft.

Procurorii spun că, în cuprinsul hotărârilor respective, s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru licențele Microsoft, cu scopul de a favoriza această firmă prin evitarea organizării unei licitații publice. Extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft a fost aprobată prin HG 1778 din 21 octombrie 2004, fără a exista un necesar fundamentat.

"Aprobarea încheierii între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licențe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, precum și extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale s-au făcut cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, (...) iar de discountul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României a beneficiat Fujitsu Siemens Computers. Prin fapta reprezentanților Guvernului României, faptă care întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu (prescrisă), s-a cauzat, pe de o parte, un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, iar, pe de altă parte, un folos necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers", susțin procurorii.

INFOGRAFIC Piața locală de software va atinge un record. Productivitatea a crescut cu peste 18% în ultimii 5 ani. Cursa de a atrage angajații în IT a majorat costul mediu per angajat cu aproape 45% CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Piața locală de software va atinge un record. Productivitatea a crescut cu peste 18% în ultimii 5 ani. Cursa de a atrage angajații în IT a majorat costul mediu per angajat cu aproape 45%

DNA mai arată că suma de 22.787.515 dolari, reprezentând aproximativ o treime din folosul necuvenit obținut din infracțiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers, a făcut obiectul infracțiunii de spălare de bani. Pentru disimularea originii ilicite a banilor, a fost încheiat un contract de consultanță fictiv între Fujitsu Siemens Computers și Profinet AG.

"În baza acestui contract, au fost transferate în contul Profinet AG suma de 15.553.878,86 USD la data de 11.05.2004 și suma de 7.233.510,86 USD la data de 30.11.2004. În perioada mai - decembrie 2014, prin subcontractarea succesivă în mod fictiv a unor servicii de consultanță, sumele de bani au tranzitat o serie de conturi ale unor firme off-shore (Slytehrin Marketing Ltd, Zonko Overseas Ltd)", explică DNA.

Conform procurorilor, persoanele implicate în operațiunile privind disimularea originii ilicite a banilor au fost Claudiu Florică și Dinu Pescariu, ultimul fiind și beneficiarul final al unei părți din suma de peste 22 de milioane de dolari.

"Prin contribuția la înființarea firmelor offshore Profinet AG și Slytehrin Marketing Ltd, precum și la încheierea contractelor fictive de prestări servicii dintre Fujitsu Siemens Computers și Profinet AG, respectiv dintre Profinet AG și Slytehrin Marketing Ltd, inculpații au contribuit la/au dispus realizarea transferurilor bancare menționate, care nu s-ar fi putut realiza în lipsa acestor elemente", precizează DNA. 

viewscnt
Afla mai multe despre
dosarul microsof
claudiu florica
dinu pescariu