VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Șerban Florea, consultant de investiții Selective Capital: 10 ani este perioada propice pentru a reuși să te situezi pe acea medie a curbei de randament. Nu avem cum să nimerim nici minimul, nici maximum, decât ocazional

Educație cu profit   
VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Șerban Florea, consultant de investiții Selective Capital: 10 ani este perioada propice pentru a reuși să te situezi pe acea medie a curbei de randament. Nu avem cum să nimerim nici minimul, nici maximum, decât ocazional

Șerban Florea, consultant de investiții la Selective Capital, observă în ultimii ani o creștere a numărului de educatori financiari în România, un aspect pozitiv de altfel, pentru că în acest fel crește și numărul de posibilități pentru investitorul de rând.

„Există chiar și un indicator de măsurare a acestui lucru. Gradul de alfabetizare financiară a crescut în România, de la 53 în 2023, la 54. Media europeană este undeva pe la 60. Faptul că avem ceva progrese este un lucru îmbucurător.

Atâta timp cât este scoasă în evidență, piața de capital poate să devină o preocupare pentru cei care se gândesc să investească și nu neapărat pentru a găsi acele oportunități nemaiîntâlnite și acele modele de îmbogățire rapidă, pentru că acestea, din păcate, nu funcționează. Această preocupare a crescut undeva cam de 10 ori față de cum era în 2019”, precizează acesta la Profit.ro TV, emisiunea Educație cu Profit.

Urmărește-ne și pe Google News

Important este, adaugă el, ca investitorii să facă diferența între consultantul de investiții și  educatorul financiar, dar și între broker și trader, noțiuni care, de multe ori, sunt confundate între ele. 

„Consultantul de investiții nu are rolul de educator financiar. Cu toate acestea, indirect face acest lucru. Educatorul financiar încă nu este definit, pe când consultantul de investiții este definit, este acel ghid pentru investitorul privat. Nu este brokerul, ci acel asistent personal al investitorului care își pune la dispoziție experiența necesară, nu are bolul de cristal, pentru că câteodată există și această tendință, investitorul să creadă că dacă ai experiență automat ai și clar viziune în ceea ce privește evoluția pe termen scurt a pieței bursiere. Și nu este așa”, mai spune Șerban Florea.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Mihai Constantinescu, Head of Sales Amundi România: Deciziile emoționale nu fac bine portofoliului, ci acționează împotriva ta ca investitor / Florin Dolea, Membru CA Amundi România: Cea mai bună abordare este inves CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Mihai Constantinescu, Head of Sales Amundi România: Deciziile emoționale nu fac bine portofoliului, ci acționează împotriva ta ca investitor / Florin Dolea, Membru CA Amundi România: Cea mai bună abordare este inves

Investitorii români în general sunt fie într-o zonă mai conservatoare, fie într-o zonă mai agresivă și unii dintre ei reușesc să fie și în zona mai moderată.

„În astfel de momente tulburi, nu e bine să iei niciun fel de decizie, tocmai pentru că nu se reușește să se sesizeze atât de bine riscurile din piață. Sunt atât de multe direcții în care o poate lua piața bursieră acum, încât este aproape imposibil să zici că ai luat decizia bună, iar dacă ai luat o decizia bună și se va dovedi peste ceva timp că a fost decizia bună, gradul de noroc este foarte, foarte mare”, afirmă el.

Pentru a obține cele mai bune randamente din investițiile bursiere, Șerban Florea afirmă că  perioada cea mai indicată pentru a investi este de minim 10 ani.

„10 ani este perioada propice pentru a reuși să te situezi pe acea medie a curbei de randament. Și, de fapt, prin alimentări succesive la date fixe, chiar exact acest lucru se realizează - investiția în piața bursieră tocmai pe acea curbă de randament medie. Pentru că nu avem cum să nimerim nici minimul, nici maximum, decât ocazional și o singură dată sau de două ori în viață și dacă suntem participanți constanți în piață.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Alexandru Anghel, co-fondator SOLO: Există un trend puternic către economia freelancerilor / Ana Păun, product manager SOLO: Ne așteptăm la cel puțin 25 milioane euro colectate de la clienți spre bugetul de stat CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Alexandru Anghel, co-fondator SOLO: Există un trend puternic către economia freelancerilor / Ana Păun, product manager SOLO: Ne așteptăm la cel puțin 25 milioane euro colectate de la clienți spre bugetul de stat

Un alt aspect este că economia nu se poate mișca printr-o simplă linie orientată la o anumită gradație, de 30-45%. Din păcate, economia este influențată de atât de mulți factori, încât acești factori fac să avem o anumită ciclicitate. Și această ciclicitate, până la urmă, pentru că bursa este oglinda economiei, se regăsește și în bursă.

Dar pentru că bursa este și o expresie a emoțiilor pe termen scurt, această ciclicitate poate fi exagerată în anumite momente”, explică acesta.

Numărul de investitori activi la Bursa de Valori București a crescut constant în ultimii ani, ajungând la circa 230.000 de conturi active.

Bursa de Valori București oferă investitorilor mai multe instrumente în care pot investi, fiecare având un grad de risc diferit.

„Investiția în titlurile Fidelis este foarte ușor înțeleasă de către investitori pentru că oarecum seamănă cu investițiile cu venit fix pe care ei le înțeleg.

Pentru a merge către acțiuni sau către altceva, acestea necesită o analiză ceva mai aprofundată și, din păcate, lumea nu prea are timp să facă acest lucru. Și atunci, o lasă deoparte. Câteodată caută această analiză, caută chiar către brokerul unde au deschis contul, brokerul mai departe, unii dintre ei, redirecționează către consultanții de investiții”, precizează Șerban Florea, indicând și posibilitatea de a se investi în fonduri de investiții.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Ștefan Exarcu, director general Global Archive Management: Una dintre direcții este să ne consolidăm cumva poziția în piață prin M&A-uri. O altă direcție este de a franciza activitatea CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Ștefan Exarcu, director general Global Archive Management: Una dintre direcții este să ne consolidăm cumva poziția în piață prin M&A-uri. O altă direcție este de a franciza activitatea

„În momentul care vorbim despre un fond de investiții, trebuie să vedem în ce investește acel fond. Și pentru asta, iarăși, ai nevoie de timp să stai să studiezi fiecare instrument care este acolo, fiecare acțiune, fiecare companie.

Și atunci, iarăși, există această reticență vis-a-vis de aceste fonduri, care, dacă nu reușesc să-și facă o mediatizare foarte bună cu privire la randamentele pe care le-au avut, ce strategie de investiție au, pentru că aici mai există o problemă, și anume a controlului.

Vrei să ai controlul banilor pe care i-ai investit în acele fonduri sau lași controlul către un administrator de fond care știe el ce ar trebui să facă cu banii respectivi, desigur, informându-te prin acel prospect”, mai explică consultantul de investiții.

„Când vorbim de ETF-uri, marea majoritate dintre ele urmăresc un anumit indice. În cazul nostru a fost ușor de asimilat un ETF pe BET, pentru că el practic este modalitatea de a investi direct în piața bursieră reprezentativă din România”, adaugă acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
șerban florea
selective capital