BRD e în conflict de muncă cu angajații, după ce banca nu a reușit să se înțeleagă cu sindicatul asupra noului contract colectiv. Banca spune că a făcut angajaților o ofertă realistă și competitivă la nivelul pieței bancare, și că a luat măsuri pentru a continua activitatea în caz de grevă, se arată într-o poziție remisă Profit.ro.
Angajații BRD din sindicatul “Impact” spun că vor picheta sediul central al BRD și ar putea intra în grevă, dacă banca nu acceptă revendicările privind noul contract colectiv de muncă. Ei au cerut băncii majorarea salariilor cu 100 de lei, bani pentru haine și reintroducerea cotei angajaților din participația la profit, precum și a pensionărilor anticipate, printre altele.
“Conducerea BRD regretă decizia sindicatului, ale cărui motivații reale nu le cunoaște, cu atât mai mult cu cât a prezentat o ofertă realistă și competitivă la nivelul pieței bancare, și își declară în continuare disponibilitatea de a discuta cu partenerii sociali, pe o bază adecvată contextului economic și social, pentru găsirea unor soluții rezonabile, capabile să pună punct divergențelor”, arată oficialii BRD, a doua cea mai mare bancă din piața locală.
Acționarii nu sunt de acord cu revendicările angajaților, dar spun că au venit cu alte tipuri de beneficii.
“Patronatul a oferit un pachet de drepturi și beneficii bazat pe performanță, protecție socială, adecvat industriei financiare”, arată oficialii BRD.
Proprietarii BRD, francezii de la Societe Generale, au decis să ofere tuturor angajaților pensii private Pilonul 3, tichete de masă, o primă de ziua băncii (1 Decembrie) care va fi dublată în acest an în cazul în care angajații îndeplinesc criteriile privind munca în echipă, se arată în poziția remisă Profit.ro.
În locul primei mai mari de ziua băncii, angajații ar fi preferat să ia o cotă din profit, încurajați de faptul că banca ar putea face mai mulți bani în perioada următoare.
“O altă componentă deloc neglijabilă este cea socială, prin care acordăm servicii medicale și asigurări de sănătate la clinici private în toată țara, asigurări de grup pentru invaliditate și deces, plăți compensatorii în cazul reorganizărilor, prime de mobilitate și multe altele”, susțin reprezentanții băncii.
Sindicatul Impact a cerut băncii să revină la politica pensionărilor anticipate cu cinci ani înainte de vârsta legală de muncă, pe motiv că banca ar fi astfel descurajată să disponibilizeze angajații aflați în pragul retragerii din activitate.
Banca mai susține că va recompensa activitatea angajaților performanți cu bonusuri și revizuiri individuale anuale.
Un alt beneficiu, adresat angajaților prezenți în bancă de mai mult de cinci ani, este acordarea a câte 40 de acțiuni Societe Generale. Ultimul preț de piață al acțiunilor SocGen este de 42 de euro, astfel că veteranii din bancă ar primi aproape 1.700 de euro.
“Acestea vor fi încasate în 2 tranșe - martie 2015 și martie 2016 - și au o valoare clar mai importantă decât cei 100 de lei solicitați de sindicatul Impact sau suma pentru asigurarea vestimentației, aceasta din urmă fiind o încercare de întoarcere în timp la o prevedere de dinainte de privatizarea băncii”, mai arată reprezentanții BRD.
Sindicatul a solicitat o primă de 700 de lei pentru a asigura îmbrăcămintea business a angajaților.
În cazul în care se va ajunge la grevă, banca dă asigurări clienților că a luat deja măsurile necesare pentru a continua activitatea în condiții normale.
BRD - Groupe Societe Generale are circa 7.300 de angajați, din care mai mult de jumătate - 3.800 - sunt membri de sindicat.