Castelul Bran va putea fi închiriat pentru o noapte, pentru prima dată după 1948, pe 31 octombrie, de Halloween, în urma unui concurs organizat de un cunoscut site internațional specializat în rezervări turistice, informează independent.co.uk.
Airbnb, o platformă online americană dedicată rezervărilor turistice, a anunțat că va organiza o competiție insolită, al cărei câștigător va avea posibilitatea de a petrece o noapte în Castelul Bran din România, reședința contelui-vampir Dracula din celebrul roman omonim scris de Bram Stoker în 1897.
Câștigătorul concursului și invitații lui sunt invitați să petreacă noaptea de Halloween din acest an în Castelul Bran. Ei vor dormi în ”sicrie de lux, căptușite cu catifea”, amplasate în presupusa criptă a lui Dracula, arată news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prezentatorul principal al acestei seri speciale va fi Dacre Stoker, un stră-strănepot al scriitorului Bram Stoker.
Castelul Bran, amplasat în Munții Carpați, la granița dintre Transilvania și Țara Românească, este o uriașă fortăreață medievală. Se crede că l-a inspirat pe Bram Stoker atunci când a scris romanul ”Dracula”.
Castelul Bran este asociat, de asemenea, cu Vlad Țepeș, domnitorul valah care l-a inspirat pe romancierul britanic atunci când a creat personajul vampirului Dracula.
Deși nu a fost stăpânul castelului, se crede că Vlad Țepeș ar fi petrecut o scurtă perioadă la Bran în timpul unei călătorii în Transilvania. De asemenea, se spune că domnitorul valah ar fi fost întemnițat în Castelul Bran timp de două luni în 1462 după ce a fost capturat de unul dintre rivalii săi, regele Ungariei.
Inițial, Castelul Bran a fost construit pentru a funcționa ca o fortăreață militară, fiind amplasat pe înălțimile muntoase de pe drumul care leagă două privincii istorice românești - Transilvania și Țara Românească.
După Primul Război Mondial, castelul a fost donat reginei Maria a României, în semn de recunoștință pentru rolul jucat de fosta suverană în procesul de unire a Transilvaniei cu țara-mamă.
Regina Maria l-a lăsat moștenire prin testament celei mai mici dintre fiicele sale, principesa Ileana. În 1948, castelul a fost confiscat de regimul comunist din România.
CITEȘTE ȘI FOTO Românii și străinii încep să se cazeze în castel. Cât costă o noapte de cazare într-un castel din TransilvaniaÎn 2006, după mulți ani de la prăbușirea regimului comunist, Castelul Bran a revenit proprietarului de drept, Dominic de Habsburg, fiul principesei Ileana. Dominic de Habsburg, născut pe 4 iulie 1937, este arhitect și locuiește la New York.
O companie românească administrează în prezent castelul, care este deschis publicului larg pentru vizite ghidate, însă niciun turist nu și-a petrecut noaptea în fortăreața de la Bran după ce Dominic de Habsburg și familia sa au fost exilați din România.
Platforma de rezervări turistice Airbnb asigură biletele de avion pentru câștigătorul acestui concurs insolit, indiferent de țara de pe Glob din care va proveni acesta. De asemenea, Airbnb va organiza o plimbare cu trăsura pentru câștigător și invitații lui în jurul castelului, ”în timp ce soarele apune la orizont, pentru a marca în mod corespunzător orele în care liliecii încep să zboare și lupii să urle”.
”După ce treci de ultima curbă pe acest drum mărginit de copaci, întrezărești Castelul Bran. Acest domeniu învăluit în ceața de pe un vârf de munte este casa nopții. Frigul care cuprinde dintr-o dată trăsura nu este ceața de seară, este o frică ancestrală, mai veche decât pădurile care au crescut în jurul acestui castel din piatră. Acesta este bârlogul vampirilor și nu poți să îl părăsești până dimineață”, se afirmă în textul publicat pe site-ul Airbnb.com.
Odată intrați în incintă, oaspeții vor avea permisiunea de a explora întregul castel, toate cele 57 de camere ale sale și ”labirintul de coridoare iluminate cu felinare, ungherele înfiorătoare și scările care scârțâie”, după bunul lor plac.
CITEȘTE ȘI FOTO Guvernul sare pentru casa Dinu Lipatti, unde a locuit și comentatorul TV Dumitru Graur: Nu am primit oferta de preempțiune, vânzarea poate fi nulă!Apoi, Dacre Stoker va servi oaspeților ”o masă copioasă, care îți întărește sângele”, constând în tocană de pui cu paprika - același preparat pe care Jonathan Harker, protagonistul romanului ”Dracula”, îl primește în carte, înainte ca invitații să meargă să doarmă în sicriele lor, ”în scârțâielile și șoaptele nopții transilvănene și în zgmotele făcute de lupii care rătăcesc pe lângă zidurile castelului”.
Oaspeții sunt rugați să nu aducă cu ei usturoi, nici obiecte impregnate cu miros de usturoi sau bijuterii din argint. De asemenea, invitații vor fi rugați să nu plaseze niciodată obiecte în forma unor cruci și să nu își facă selfie-uri în fața oglinzilor.