Dacă te accidentezi în timp ce joci fotbal sau volei pe plajă, în timp ce te plimbi pe străzile unui oraș lovit de tulburări sociale sau chiar dacă pățești ceva pe parcursul unei partide de biliard, asigurarea standard de călătorie nu îți va acoperi plata tratamentelor.
Costă doar câteva zeci de lei, dar vorba din popor “cât dai, atât ai” o definește aproape perfect. Asigurarea de călătorie, în forma ei standard, are atât de multe excluderi încât e greu să fii despăgubit dacă suferi un accident în orice alt context decât stând tolănit pe șezlong în fața unei piscine bine păzite și cu apă mică.
Dacă nu plătești o primă suplimentară care poate ajunge până la 60-80% din costul poliței de bază, nu vei fi asigurat nici măcar pentru situația în care joci fotbal su volei pe plajă.
Mai mult, dacă un accident apare în fața mesei de biliard sau pe terenul de minigolf, cheltuielile medicale nu sunt achitate de asigurător decât în situația în care ai plătit respectiva primă suplimentară. Cam toate sporturile sunt excluse de la plată pe polița standard. Pentru ski există polițe speciale. În cazul sporturilor considerate extreme, cum ar fi kartingul sau scufundările, nu este oferită deloc acoperire.
O bere la terasă te scoate din joc
Ca să fii sigur că firma va plăti în caz că suferi un accident nu este suficient să eviți cluburile de biliard sau terenurile de minigolf. Trebuie să te dedici și abstinenței. Aceasta pentru că, la fel ca în cazul oricărei alte asigurări, consumul de alcool (în orice cantitate) te exclude de la plata despăgubirii. La fel și consumul oricăror substanțe cu efect halucinogen cum ar fi, de exemplu, marijuana.
Preexistența oricărei boli cronice e o altă excludere. Orice fel de boală psihică, fie și o depresie ușoară, reprezintă excludere. Inutil de precizat că firma nu va plăti eventuale operații estetice, nici măcar dacă ele se impun ca urmare a accidentului suferit, și nu va achita tratamente în caz de iradiere sau contaminare cu substanțe chimice. Nu sunt acoperite nici îmbolnăvirile survenite pe fondul unor epidemii.
Nu în ultimul rând, dacă ai ghinionul să te afli, de exemplu, într-un oraș unde se desfășoară o grevă și ești rănit nu vei fi despăgubit. Niciun fel de tulburare socială nu este acoperită.
La fel cum nu sunt acoperite actele de terorism, războiul, cutremurele, inundațiile, erupțiile vulcanice sau orice altă calamitate.
Și pentru a fi siguri că reduc cât se poate de mult “riscul” de a achita o daună, majoritatea firmelor de asigurare care vând polițe de călătorie au introdus o clauză care spune că nu sunt acoperite “boli sau accidente rezultate în urma desfășurării unor activități ce nu corespund cu scopul călătoriei.”.
O poliță standard de asigurare a călătoriei costă, pentru o familie de trei persoane care își petrece vacanța în țări considerate sigure cum ar fi Bulgaria sau Grecia, în jur de 100 de lei.
Asigurătorii oferă însă și polițe mai complexe care acoperă inclusiv rănile survenite din practicarea unor sporturi sau pierderea bagajelor și care au ceva mai puține excluderi.
Aceeași familie de trei persoane care merge în Bulgaria va plăti, pentru o astfel de poliță circa 200 de lei. Asigurarea de călătorie este, defapt, o asigurare de sănătate care acoperă riscul de deces sau accident. Asigurătorul se angajeazîsă achite cheltuielile cu tratamentul sau, dacă este cazul, repatrierea corpului persoanei asigurate.
În 2015, în România, s-au vândut asigurări de călătorie de circa 80 de milioane de lei.
Cei mai activi jucători pe piață sunt Generali, Allianz-Țiriac, Groupama, Mondial ( subsidiara Allianz ) și City Insurance.