Bruxelles: Propunere de directivă privind salarii minime adecvate în UE

Bruxelles: Propunere de directivă privind salarii minime adecvate în UE
scris 28 oct 2020

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, o propunere de directivă privind stabilirea unor salarii minime adecvate pe întreg teritoriul UE, măsură menită să protejeze angajații de sărăcie și să reducă diferențele salariale, inclusiv de gen.

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!
Urmărește-ne și pe Google News

Directiva stabilește un cadru pentru standarde minime în ceea ce privește salariul minim la nivel național, fără însă să oblige statele membre să introducă salarii minime prin lege sau să stabilească un nivel comun al salariului minim, potrivit unui comunicat al Comisiei.

FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară

Comisia notează că, deși salariul minim este acordat în toate statele membre, nivelul acestuia este adesea insuficient pentru a acoperi cheltuielile de bază. Având în vedere acest lucru, directiva propusă creează un cadru pentru îmbunătățirea adecvării salariilor minime și pentru accesul lucrătorilor la protecția salariului minim în UE, arată Comisia.

Cum să profiți de prețurile speciale ale pachetelor de service BMW CITEȘTE ȘI Cum să profiți de prețurile speciale ale pachetelor de service BMW

"Aproape 10% dintre lucrătorii din UE trăiesc în sărăcie: acest lucru trebuie să se schimbe. Oamenii care au un loc de muncă nu ar trebui să se chinuie cu acoperirea cheltuielilor zilnice. Salariile minime trebuie să ajungă din urmă celelalte salarii, care au crescut în ultimele decade”, a spus Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale.

Mazars lansează o nouă filozofie de brand CITEȘTE ȘI Mazars lansează o nouă filozofie de brand

Potrivit acestuia, negocierea colectivă ar trebui să fie “standardul de aur” la stabilirea salariilor minime în toate statele membre.

“Asigurarea salariilor minime adecvate este scrisă în alb și negru în principiul 6 al Pilonului european al drepturilor sociale, pe care toate statele membre l-au aprobat, așa că ne bazăm pe angajamentul lor continuu”, a adăugat Schmit.

Din cele 27 țări UE, doar 6 acordă salariul minim exclusiv în baza negocierilor colective dintre angajatori și angajați.

Țările cu o acoperire mare a negocierilor colective tind să aibă o pondere mai mică a lucrătorilor cu salarii mici, inegalități salariale mai mici și salarii minime mai mari. Prin urmare, propunerea Comisiei vizează promovarea negocierilor colective privind salariile în toate statele membre, se arată în comunicat.

Potrivit Comisiei, țările cu salarii minime statutare ar trebui să instituie condițiile pentru ca salariile minime să fie stabilite la niveluri adecvate.

Condițiile includ criterii clare și stabile pentru salariul minim în toate statele membre, valori indicative de referință în ceea ce privește evaluarea nivelului de adcvare, actualizări periodice și în timp util ale salariilor minime, precum și trimiterea de rapoarte anuale către Comisie.

Statele membre ar trebui, de asemenea, să se asigure că eventualele variații în stabilirea salariului minim sunt proporționale și justificate, iar partenerii sociali sunt implicați efectiv în stabilirea și actualizarea nivelului salarial minim.

Propunerea de directivă trebuie aprobată de Parlamentul European și Consiliul UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
directiva salariu minim pe economie
salariu minim adecvat
propunere directiva
angajati
saracie