Populația trebuie să se protejeze și să respecte măsurile de igienă comunitară pentru a nu se infecta și a nu transmite virusul și celor din jurul lor, întrucât numărul de pacienți infectați cu coronavirus va crește, iar medicii nu vor mai putea face față, a avertizat Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, Manager al Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș, la Profit Health Forum.
Videoconferința, transmisă în direct pe site-ul profit.ro, pe pagina de Facebook Profit.ro, ca și de către postul de televiziune Profit TV, a fost organizată cu sprijinul Pfizer, al Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), al Roche Romania și al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM)
„Noi ne așteptăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat - și aici este problema de câteva săptămâni - numărul pacienților să crească dacă lumea nu înțelege că trebuie să se păzească. Nimeni nu îi poate păzi să nu se îmbolnăvească, dacă nici ei nu se păzesc pe ei înșiși. Mai mult decât atât, contaminându-se și infectându-se, evident că vor da acest virus și celor din jurul lor. Eu nu înțeleg de ce lumea este atât de reticentă la măsurile uzuale de igienă și de igienă comunitară. Nu vă spălați, nu purtați mască, niciun fel de problemă, dar atunci să nu vă mirați că vă îmbolnăviți. Atât de simplă este această problemă. Altfel, evident că nu vom putea face față foarte mult avalanșei de pacienți”, spune Streinu Cercel.
Conform spuselor managerului Institutului, elementul comun al pacienților infectați cu coronavirus este că nu știu cum s-au îmbolnăvit și se miră că s-au îmbolnăvit, fără să realizeze că nu s-au protejat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Eu spun, de nu știu când, să țină masca din momentul în care ies pe ușă și până se întorc înapoi acasă. Cei care refuză să poarte mască zicând că este botniță să se uite în dicționarul explicativ al limbii române, să vadă care este diferența între botniță și mască. Masca trebuie să fie prietenul vostru. Dacă nu priviți masca ca pe un prieten, ci ca pe un dușman atunci să nu mă întrebați de ce vă îmbolnăviți. Atât de simplu este. Stăm în această mască. La început am spus că această mască va fi cea care va face diferența din punct de vedere al dinamicii procesului pandemic”, explică Streinu Cercel.
Managerului Institutului afirmă că personalul medical este copleșit de numărul mare de bolnavi care vin fie să fie consultați, fie să fie internați, iar efortul este dublu sau triplu. Zilnic vin între 300 și 500 de pacienți la consultații, iar weekendul trecut au fost 700 de pacienți care au intrat și au fost evaluați.
„Dimineață, când am început raportul, aveam 16 pacienți în camera de gardă care așteptau să fie locați și pentru care încercam să găsim paturi, iar, foarte adevărat, această activitate este și mare consumatoare de timp pentru că, împreună cu centrele de coordonare, încercăm să găsim pe aici, pe acolo, unde mai este câte un loc pentru a putea să ne punem pacienții. Pacienții aceștia sunt asistați încă din camera de gardă, mai ales că, din aceștia, 6 pacienți aveau necesar de oxigen cu flux mare. Vă dați seama că efortul, inclusiv la nivelul camerei de gardă, este dublu sau triplu pentru că se asociază, pe lângă consulturile uzuale care sunt făcute, și partea de asistare care trebuie făcută încă din camera de gardă”, specifică Streinu Cercel.
De altfel, managerul susține că lucrează cu trei linii normale de gardă, inclusiv cu linii de consultații 24 din 24 de ore, iar activitatea în secțiile de boli infecțioase este identică cu cea de la terapie intensivă, cu excepția faptului că nu sunt încă ventilatoare puse.
„Spun că nu sunt încă ventilatoare puse pentru că vom ajunge în situația să le punem dacă lumea nu înțelege că trebuie să se păzească. Și în acest context, evident că împreună cu Ministerul Sănătății, va trebui să găsim modalitățile prin care să ne repliem. Ați văzut că s-a făcut o serie de activități cum e centrul de la Chitila unde sunt peste 350 de paturi pentru pacienți asimptomatici, cu forme ușoare de boală. În momentul de față încercăm să deplasăm pacienții, să stea acasă la ei în așa fel încât să fie asistați chiar și prin sisteme de telemedicină. Acest sistem începe să se pună din ce în ce mai bine pe picioare. Avem chestionare pe care le putem aplica și care sunt simple, adică te doare capul, te dor mușchii, te dor articulațiile, ai făcut febră, tușești, nu e o mare filosofie, nu e capăt de țară pentru ca tu, ca doctor care ai terminat o facultate, să îți poți da seama dacă pacientul o ia pe o pantă spre severitate sau nu”, adaugă Streinu Cercel.
Managerul apreciază efortul depus de Ministerul Sănătății de a angaja absolvenții care au obținut specialitatea, susținând că sunt medici tineri care vor să lucreze, au unde să lucreze, iar nevoia de îngrijire, în prezent, crește exponențial.
„Am început vaccinarea personalului medico-sanitar, am pus la dispoziție dozele necesare de vaccin, suntem în linie dreaptă cu vaccinarea personalului pentru că prima măsură pe care trebuie să o iei într-o condiție de maximă urgență este să-ți protejezi personalul. Apoi te duci și acorzi asistența medicală. Dacă personajul se prăpădește degeaba mai ai clădiri, paturi, ventilatoare că nu mai are cine să le folosească”, concluzionează Streinu Cercel.