Becali a inițiat o lege ca închisoarea să fie executată și la domiciliu de anumite persoane. Vrea și ca deținuții să aibă drept la ”învoire și permisie”

Social   
Becali a inițiat o lege ca închisoarea să fie executată și la domiciliu de anumite persoane. Vrea și ca deținuții să aibă drept la ”învoire și permisie”

Inquam Photos/Adriana Neagoe

George Becali a inițiat, în calitate de deputat, tocmai reintrat în Parlament, un proiect legislativ care prevede că pedeapsa închisorii poate fi executată și la domiciliul persoanei condamnate. Această opțiune va fi posibilă doar dacă inculpatul sancționat astfel este o femeie gravidă sau o persoană care are în îngrijire fie un copil mai mic de 3 ani, fie cel puțin 3 copii minori. 

De asemenea, închisoarea va putea fi efectuată la domiciliu dacă, la data pronunțării condamnării, inculpatul a împlinit 65 de ani, relevă actul analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Totodată, Becali propune, printr-un alt proiect, modificarea limitelor inferioară și superioară a cuantumului pedepsei pentru includerea în regimul inchis, precum și ca unii deținuți să aibă un drept garantat de ieșire din penitenciar pentru una sau mai multe zile, respectiv dreptul la învoire și permisie, și nu doar ca o recompensă ca în prezent.

Modificări pregătite la cazierul fiscal - mai multe categorii de abateri vor fi scoase din evidență la reactivarea contribuabilului CITEȘTE ȘI Modificări pregătite la cazierul fiscal - mai multe categorii de abateri vor fi scoase din evidență la reactivarea contribuabilului

Închisoarea la domiciliu

Fost condamnat penal, care și-a ispășit pedeapsa în închisoare, Gigi Becali consideră că, deși a introdus noi măsuri neprivative de libertate, precum amânarea aplicării pedepsei, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și măsuri educative neprivative de libertate, noul Cod Penal, adoptat în anul 2012 și intrat in vigoare în 2014, nu pare a dispune de măsuri suficiente în acest scop.

Măsura propusă are scopul de a evita aplicarea sancțiunilor CEDO și de a garanta respectarea drepturilor fundamentale ale persoanei condamnate, arată Becali.

”Pedeapsa închisorii poate fi executată și la domiciliul persoanei condamnate. Pe perioada executării pedepsei închisorii la domiciliu, persoana condamnată are obligația de a nu părăsi domiciliul unde locuiește fară permisiunea instanței de judecată”, prevede proiectul.

Executarea pedepsei închisorii la domiciliu poate fi dispusă de instanța de judecată la cererea persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii pentru fapte comise fără violență, dacă depune informații și documente prin care să își dovedească mijloacelor de existență în următoarele situații:

- dacă la data pronunțării hotărârii de condamnare, persoana inculpată este gravidă sau are un copil in îngrijire mai mic de trei ani;

- dacă la data pronunțării hotărârii de condamnare, persoana inculpată are spre îngrijire cel puțin 3 copii minori;

- dacă la data pronunțării hotărârii de condamnare, persoana inculpata a împlinit 65 de ani.

”Legea Nordis”, adoptată în primă etapă: Avansul plătit dezvoltatorului imobiliar, limitat în funcție de evoluția construcției. Și notarilor le scade onorariul. Noi obligații la cadastru CITEȘTE ȘI ”Legea Nordis”, adoptată în primă etapă: Avansul plătit dezvoltatorului imobiliar, limitat în funcție de evoluția construcției. Și notarilor le scade onorariul. Noi obligații la cadastru

Pe durata executării pedepsei la domiciliu, condamnatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunțe, în prealabil, cu cel puțin 15 zile schimbarea domiciliului;

d) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență;

Instanța va impune condamnatului să execute una sau mai multe dintre următoarele obligații:

a) să urmeze un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională;

b) să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare social derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate;

c) să se supună măsurilor de control, tratament sau ingrijire medicală.

Legea care pregătește noi obligații agenților imobiliari a ajuns la forul decizional. Guvernul o consideră nejustificată, iar Consiliul Concurenței vede o posibilă creștere a tarifelor de intermediere CITEȘTE ȘI Legea care pregătește noi obligații agenților imobiliari a ajuns la forul decizional. Guvernul o consideră nejustificată, iar Consiliul Concurenței vede o posibilă creștere a tarifelor de intermediere

Dacă pe parcursul executării pedepsei la domiciliu persoana supravegheată, cu rea-credință, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligațiile impuse on stabilite de lege, instanța revocă executarea pedepsei la domiciliu și dispune executarea restului de pedeapsă în penitenciar. 

Perioada pedepsei executată la domiciliu se consider executată în acest caz.

Dacă pe parcursul executării pedepsei la domiciliu cel condamnat a săvârșit o nouă infracțiune, descoperită până la executarea pedepsei la domiciliu și pentru care s-a pronunțat o condamnare la pedeapsa închisorii, instanța revocă executarea pedepsei la domiciliu și dispune executarea pedepsei în penitenciar.

Pedeapsa principală pentru noua infracțiune se stabilește și se execută, după caz, potrivit dispozițiilor referitoare la recidivă sau la pluralitatea intermediară.

Dacă infracțiunea ulterioară este săvârșită din culpă, instanța poate menține sau revoca executarea restului pedepsei la domiciliu.

EXCLUSIV FOTO Piedone a revenit în Piața Obor, luând prin surprindere vânzătorii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Piedone a revenit în Piața Obor, luând prin surprindere vânzătorii

Noi limite de pedepse și drept la învoire și permisie

În ceea ce privește stabilirea regimului de executare, un alt proiect inițiat de George Becali vizează modificarea limitelor inferioară și superioară a cuantumului pedepsei pentru includerea în regimul închis, proiectul prevăzând că regimul închis se aplică inițial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 13 ani.

Pe cale de consecință, se modifică și limita superioară a cuantumului pedepsei pentru includerea în regimul semideschis, proiectul prevăzând că se aplică inițial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de 1 an, dar care nu depășește 5 ani.

”În condițiile actuale considerăm că executarea pedepsei în regimurile de executare mai favorabile, prin modificarea limitelor pedepsei (semideschis si deschis), ar fi de bun augur cu implicații majore în ceea ce priveste asigurarea drepturilor deținuților și ar duce la scăderea numărului de acțiuni la CEDO. Pentru a atenua efectele pe termen scurt în ceea ce privește reorganizarea, se propune prorogarea termenului de aplicare cu un an de la intrarea in vigoare”, arată inițiatorul.

De asemenea proiectul propune ca pentru persoanele private de libertate care execută pedeapse pentru infracțiuni comise fără violență să se introducă un nou drept, respectiv dreptul la învoire și permisie, ca un drept garantat de ieșire din penitenciar pentru una sau mai multe zile și nu doar ca o recompensă cum este în prezent.

VIDEO O furtună neobișnuită face ravagii în Alpi CITEȘTE ȘI VIDEO O furtună neobișnuită face ravagii în Alpi

Proiectul nu prevede eliminarea recompensei de iesire din penitenciar prevăzută de actuala legislație. Recompensa cu privire la ieșirea din penitenciar va putea fi acordată in condițiile actuale atât persoanelor private de libertate care execută pedepse care prin natura lor sunt excluse de la dreptul de învoire și permisie, cât și persoanelor care vor beneficia de acest drept.

Pentru a intra în vigoare, ambele proiecte trebuie adoptate de Parlament și promulgate de șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
becali
închisoare
domiciliu
lege
deținut
învoire
permisie