Autoritățile atacă saloanele de bronzare: de la jumătatea lunii mai vor fi introduse interdicții și restricții

Autoritățile atacă saloanele de bronzare: de la jumătatea lunii mai vor fi introduse interdicții și restricții
scris 18 mar 2016

Saloanele de bronzare vor fi obligate, de la jumătatea lunii mai, să interzică accesul tinerilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, să nu mai permită fumatul și consumul de alcool în incintă și să își pună angajații să învețe, până în toamna acestui an, legile în domeniu, trimițându-i și la cursuri de instruire organizate de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică. Vor fi permise doar un anumit tip de aparate, iar durata unei ședințe de bronzare va fi limitată la o oră. Regulile au fost impuse în premieră de autorități, alarmate de extinderea saloanelor de bronzare artificială și numărul în creștere de clienți.

La acest moment, activitatea saloanelor de bronzat nu este reglementată prin norme distincte.

Urmărește-ne și pe Google News

Argumentând că în mai multe state membre ale Uniunii Europene, precum Germania, Danemarca și Irlanda, au fost impuse acte normative de protecție față de utilizarea aparatelor de bronzare, oficialii români au decis să restricționeze la rândul lor activitatea saloanelor care furnizează acest serviciu, arătând, printre altele, că, la acest moment, în majoritatea saloanelor nu sunt puși la dispoziție ochelari de protecție, personalul nu este instruit și nici nu cunoaște normele în domeniu, iar clienții nu sunt informați, avertizați sau consiliați asupra riscurilor de sănătate la care se expun atunci când folosesc solarul.

De altfel, susțin autoritățile, din cauza acestor riscuri, în Brazilia și mai multe orașe din Australia au fost interzise astfel de saloane.

În România, începând cu jumătatea lunii mai, proprietarii saloanelor vor fi obligați să se asigure că dezinsecția periodică este efectuată o dată la 3 luni, iar deratizarea este la intervale de maximum 6 luni, să interzică fumatul, consumul de băuturi alcoolice și accesul animalelor în salon și să se asigure că temperatura din cameră nu scade sub 22 grade Celsius.

Inspectorii antidoping vor ataca, cu mandat de la Guvern, piața sălilor de culturism și fitness CITEȘTE ȘI Inspectorii antidoping vor ataca, cu mandat de la Guvern, piața sălilor de culturism și fitness

Tot din luna mai, saloanelor de bronzare le va fi interzis să mai primească tineri care nu au împlinit vârsta de 18 ani, cum se întâmplă în prezent, și le va fi impus să pună obligatoriu la dispoziția clientului ochelari adecvati de protecție împotriva radiației UV, de unică folosință sau, în caz contrar, curățați și dezinfectați imediat după fiecare folosire.

Până cel târziu în luna septembrie, saloanele de bronzare trebuie să obțină autorizația sanitară de la direcțiile de sănătate publică și să își trimită angajații la cursuri de instruire în noțiuni fundamentale de igienă și de specialitate, asigurate de către specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică. Mai mult, personalul angajat va fi obligat să cunoască toate reglementările în domeniu.

La rândul său, proprietarul unui salon de bronzare va fi obligat să informeze direcția de sănătate publică atunci când un aparat nu mai funcționează, este casat sau vândut.

El va trebui, în același timp, să își doteze salonul doar cu aparate de un anumit tip, a căror iradianță efectivă totală nu trebuie să depășească 0.3 W/m2, cu un reglaj maxim al cronometrului limitat la 60 minute, nefiind permise solarele de tip UV 4.

Mircea Dinescu deschide un salon pentru concerte și dansat tangouri CITEȘTE ȘI Mircea Dinescu deschide un salon pentru concerte și dansat tangouri

"În Uniunea Europeană, au fost inițiate, în mai multe state membre, acte normative privind protecția față de utilizarea aparatelor de bronzat. Ținând cont de răspândirea tot mai mare a serviciilor de bronzare artificială și segmentul numeros de utilizatori, considerăm că se impune și în Romania existența unor reglementări în acest sens, în vederea creșterii gradului de supraveghere și control a condițiilor igienico-sanitare și a procedurilor utilizate în saloane, precum și a gradului de informare și consiliere a utilizatorilor privind riscurile la care se expun atunci când folosesc solarul", își justifică autoritățile retricțiile introduse.

Institutul Național de Sănătate Publică a redactat, în 2011, la nivel național, un studiu care a indicat că informațiile populației privind folosirea solarului sunt superficiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
bronzare
saloane
interdictii
proprietari
reguli