Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că a semnat numirea ljui Augustin Lazăr în funcția de procuror general al României.
"Am semnat decretul de numire a lui Augustin Lazăr ca procuror general al României", a anunțat președintele Iohannis.
Propunerea pentru numirea în funcția de procuror general al României a lui Augustin Lazăr, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba, a fost trimisă președintelui Klaus Iohannis de către ministrul Justiției, Raluca Prună, săptămâna trecută, scrie News.ro
Funcția de procuror general al României a rămas vacantă din 2 februarie, după ce Tiberiu Nițu a demisionat, fiind urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea privind deplasările în coloană oficială. Conducerea Ministerului Public este asigurată în prezent interimar de Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general.
Augustin Lazăr este șeful Parchetului Curții de Apel Alba Iulia, iar în aprilie a fost propus de ministrul Justiției pentru funcția de procuror general al României.
Augustin Lazăr are o experiență relevantă în management judiciar, având o vechime în funcția de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcții de conducere. Din funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Lazăr a coordonat și instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmărirea și repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară o vastă cooperare judiciară internațională.
Anterior, ca procuror șef la secția anticorupție, urmărire penală și criminalistică din cadrul PICCJ, Lazăr a participat nemijlocit la acțiunea de reformare și modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele creării structurilor specializate de parchet din cadrul acestei instituții, a precizat MJ.
Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al PICCJ este numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.