Guvernul ia în calcul să nu mai facă în acest an punte între zile libere și pe 3 ianuarie, ceea ce înseamnă că această zi nu va mai fi liberă legal, ci va obliga angajații să își ia concediu dacă vor neapărat să plece.
Decizia este în beneficiul mediului privat, care a reclamat constant în ultimii ani abundența de zile libere date de Guvern, arată G4Media.
Proiectul actual prevede că angajații din sistemul bugetar vor începe în 2025 două zile libere suplimentare și vor avea aproape o săptămână liberă încă de la începutul noului an, urmând să reînceapă activitatea abia miercuri, 8 ianuarie.
Astfel, este prevăzut - în forma actuală, dar care poate fi schimbată în următoarele ore - să fie zi liberă națională și pe data de 3 ianuarie, pe lângă zilele de 1 și 2 ianuarie și zilele de 6 și 7 ianuarie.
Bugetarii vor începe să lucreze abia din data de 8 ianuarie, zilele de 4 și 5 ianuarie fiind în weekend.
Zilele de 2 ianuarie și 1 mai 2025 sunt declarate zile libere nelucrătoare. Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar și pentru a crea personalului instituțiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 3 ianuarie și 2 mai 2025 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, este argumentat.
În prezent, românii beneficiază de 17 zile libere:
1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
6 ianuarie – Bobotează
7 ianuarie – Sfântul Ion
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
18 aprilie — Vinerea Mare
20 – 21 aprilie — Paște ortodox 2023
1 mai — Ziua Muncii
1 iunie — Ziua Copilului
8 iunie (duminică) – Rusalii, 9 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul