Angajații companiilor și ai instituțiilor publice au, începând cu 2017, șansa să își rotunjească venitul ca rezerviști voluntari în armată, dacă doresc acest lucru și sunt admiși în procedurile de selecție. Mai mult, firmele la care lucrează sunt obligate să le păstreze locul de muncă pe durata misiunii. Chiar și în aceste condiții, au fost ocupate mai puțin de 10% din locurile de rezerviști scoase la concurs anul trecut de Ministerul Apărării.
De ce este important: Orice persoană cu vârsta cuprinsă între 18-55 ani, care îndeplinește baremurile de selecție, poate încheia cu Ministerul Apărării un contract individual pe o durată inițială de minimum 4 ani, prelungit ulterior cu câte 3 ani, prin care se angajează ca, în caz de necesitate, să facă parte din armată, după cu a anunțat în premieră Profit.ro.
Mai este bine de știut: Pentru a deveni rezervist voluntar nu este necesar ca persoana respectivă să fi făcut armata. Anul 2017 a fost primul în care au fost recrutați rezerviști voluntari.
Avantajele unui rezervist voluntar: În perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni, rezerviștii primesc lunar o remunerație impozabilă de 10% din solda postului pe care sunt încadrați. Pe timp de pace, rezerviștii vor primi acești bani cu obligația de a participa la instrucție 15 zile pe an, iar pe măsură ce vor acumula vechime vor avea și șansa să fie promovați în grad.
CITEȘTE ȘI Senatul a aprobat transferul industriei de apărare de la Economie la Apărare, dar și noi reglementări la achiziții publice în domeniuCât poate câștiga lunar un rezervist voluntar: Solda celui mai mic grad din armată, cel de soldat, a fost de 1.610 lei, potrivit datelor oficiale pentru luni ianuarie ale Ministerului Apărării. Prin urmare, o persoană care s-ar califica ca rezervist voluntar doar ca simplu soldat ar primi lunar 161 lei.
Trebuie luat însă în calcul faptul că, pentru cele 15 zile cât este obligat să se instruiască anual, un rezervist voluntar va primi, pe lângă suma lunară de 10% din soldă, și banii pe care îi primește un militar profesionist cu același grad.
Potrivit datelor oficiale, solda de funcție pentru un sergent major era în ianuarie de 1.728 lei, iar pentru un plutonier cu cel mai înalt rang atingea 2.576 lei. Solda de funcție pentru un locotenent era de 2.271 lei, iar cea pentru căpitan ajungea la 3.147 lei.
CITEȘTE ȘI Reducerea drastică a impozitului pe autovehicule - respinsă. Guvernul a calculat că ar diminua bugetele locale cu jumătate de miliard de lei și PIB-ul cu 0,05%Firmele păstrează posturile rezerviștilor voluntari și primesc compensații financiare. Angajatorii acestor rezerviști și ai celor care parcurg doar un program de instrucție inițială au dreptul să încaseze compensații financiare de la stat pe timpul cât angajații lor participă la instruire sau la misiuni pe timp de pace.
Astfel, pentru fiecare angajat chemat la instruire sau concentrare, o companie poate primi o compensație financiară standard și una suplimentară. Compensația financiară standard va acoperi cheltuielile cu înlocuirea temporară a rezervistului și, dacă durata concentrării este mai mare de 6 luni, cu recalificarea înlocuitorului.
În caz de mobilizare, stare de asediu sau război, firmele nu vor primi bani.
CITEȘTE ȘI Puterea menține noua vârstă de pensionare pentru medici la 67 de ani, dar nu mai înființează ”spitalul republican”Riscurile unui rezervist voluntar: Varianta suplimentării lunare a salariului în schimbul a doar două săptămâni de militărie pe an, fără calcularea perioadei ca lipsă de la serviciu, ar putea fi atrăgătoare pentru mulți, dar aceștia trebuie să țină cont și de riscurile la care se supune un rezervist voluntar.
Rezerviștii voluntari pot fi concentrați sau mobilizați pentru îndeplinirea unor misiuni în afara teritoriului național, iar, teoretic, astfel de misiuni pot dura mai multe luni. Există și varianta mult mai puțin dorită a unei stări de necesitate sau a izbucnirii unui conflict militar, în care România să fie implicată, și atunci ideea unui câștig relativ facil în schimbul periclitării propriei vieți s-ar putea să nu mai pară atât de atrăgătoare multora.
CITEȘTE ȘI Închisoarea pentru execuția fără autorizație a majorității lucrărilor de construcții, eliminată din legeCe s-a întâmplat în 2017: Ministerul Apărării a aprobat anul trecut 2.271 posturi în vederea încadrării cu soldați și gradați rezerviști voluntari, pentru care au au avut loc proceduri de recrutare și selecție în perioada 10 iulie - 15 septembrie, respectiv 16 septembrie - 17 noiembrie. Pentru cele peste 2.000 de posturi s-au înscris însă doar 726 candidați, care au îndeplinit condițiile generale și specifice de recrutare, 235 fiind cetățeni fără pregătire militară anterioară.
În urma derulării procesului de selecție au fost declarați admiși doar de 239 candidați, iar 487 de candidați au fost respinși, ca urmare a neîndeplinirii baremelor probelor de selecție (294 candidați) sau neprezentării pentru susținerea probelor (193 candidați).
Astfel, până la data de 20 martie 2018, Ministerul Apărării a semnat 181 contracte cu candidații care au finalizat programul de instruire inițială, alte 29 contracte fiind în curs de încheiere.
CITEȘTE ȘI Senatorii dau voie medicilor specialiști să elibereze rețete compensate și gratuite. CNAS - obligată să încheie contracte cu aceștiaPrin urmare, numărul total al contractelor încheiate de Ministerul Apărării Naționale cu rezerviștii voluntari este de 210, ceea ce reprezintă mai puțin de 10% dn locurile scoase la concurs.
Pentru 2018, în ciuda eșecului primului an de selecție, Ministerul Apărării a prevăzut pentru rezerviști voluntari 3.698 posturi, din care 383 ofițeri, 829 maiștri militari și subofițeri, respectiv 2486 soldați și gradați.