Directoarea de Resurse Umane a companiei AROBS Development&Engineering (fosta Enea Services Romania) a fost concediată în contextul indicat al unui proces de reorganizare ce este prezentat ca având drept scop rentabilizarea activității, inclusiv prin reducerea cheltuielilor de personal. Unul dintre argumente a fost eficientizarea prin externalizarea activității de recrutare către platforma LinkedIn, conform instanței la care decizia de concediere a fost contestată.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Instanța de judecată a decis anularea deciziei de concediere, hotărârea fiind atacată cu apel de AROBS Development&Engineering, relevă datele analizate de Profit.ro.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții AROBS Development&Engineering au transmis că nu doresc să comenteze.
În aprilie 2022, AROBS Transilvania Software, controlată în proporție de 90% de omul de afaceri Voicu Oprean, a preluat Enea Software Development Software Services (Enea Services Romania SRL), filială deținută atunci în întregime de Enea Software AB, a cărei companie-mamă Enea AB este listată pe Nasdaq Stockholm, pentru 17,6 milioane de euro. Detalii AICI.
Doi ani mai târziu, în aprilie 2024, directoarea HR a fost concediată. Ea s-a adresat Tribunalului București cerând anularea deciziei de concediere, reintegrarea în post, obligarea AROBS Development&Engineering la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate la zi și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat dacă angajatorul nu i-ar fi încălcat dreptul la muncă prin decizia sa unilaterală nelegală, cu plata cheltuielilor de judecată.
În motivare, fosta directorare HR, care s-a angajat la Enea Services Romania în 2007 ca specialist resurse umane, a susținut că, în ceea ce privește concedierea sa, nu este întrunită condiția privind cauza reală și serioasă, așa cum prevede Codul Muncii.
"Se evidențiază în decizie (decizia de concediere - n.r.) și beneficiile, și eficiența economică, urmare a desființării postului reclamantei, costul anual al salariului reclamantei fiind de 246.734 lei, raportat la costurile preconizate de 83.626 lei pentru utilizarea platformei LinkedIn și posibila implementare a măsurii externalizării, conculzionându-se faptul că desființarea postului de Director Resurse Umane are la bază o cauză reală și serioasă", arată Tribunalul București.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigantul american Amazon, bun de plată în România. Cu acuzații dure, un angajat a câștigat daune morale de 200.000 lei. Reacția companiei"Astfel, la inițiativa angajatorului, a semnat actul adițional nr. 20/25.10.2023, iar la data de 01.11.2023 s-a aprobat organigrama corectată și actualizată, care cuprindea și funcția de director resurse umane, funcție ce a făcut obiectul actului adițional.
În data de 18.01.2024 i s-a înmânat însă preavizul, în care se menționează desființarea funcției de director resurse umane. Or, atâta vreme cât după două luni angajatorul s-a răzgândit și nu a mai avut nevoie de acest post, concedierea este una în legătură cu persoana ei, și nu una care nu ține de persoana salariatului. De asemenea, măsura concedierii este de altfel identică cu cea a modificării felului muncii prin actul adițional menționat anterior.
CITEȘTE ȘI VIDEO Intră în circulație primul tren Alstom Coradia Stream. Adus deja la BrașovAnterior emiterii deciziei de preaviz, în data de 14.12.2023, administratorul societății i-a propus soluția încetării contractului individual de muncă prin acordul părților, motivat de faptul că poziția sa în companie nu mai este considerantă relevantă, aspect ce relevă din nou lipsa cauzei reale și serioase a măsurii, aceeași concluzie desprinzându-se și din mesajul WhatsApp din data de 17.01.2024", scrie în document.
În replică, avocatul companiei a arătat că încheierea actului adițional a avut drept scop reflectarea funcției exercitate informal de către reclamantă încă din 2019, iar decizia de concediere nu a fost una singulară, măsura fiind luată în contextul unui proces de reorganizare ce a avut drept scop rentabilizarea acesteia, inclusiv prin reducerea cheltuielilor de personal.
"Contrar susținerilor reclamantei, societatea nu a a avut intenția principală de a înceta contractul prin acordul părților, decizia de desființare a acestui post în contextul procesului de reorganizare fiind deja avută în vedere și aprobată încă din 03.01.2023, anterior corespondenței de care a făcut vorbire reclamanta", se mai spune în document.
CITEȘTE ȘI Oracle România și-a concediat un manager pentru că a cumpărat neautorizat laptopuri, pe care ulterior le-a sustras din companie și le-a vândut pe OLXÎn urma analizei documentelor de la dosar, instanța a constatat că motivele desființării postului se circumscriu unei necesități de implementare a unei strategii de reorganizare a companiei, având ca obiectiv rentabilizarea AROBS Development&Engineering, inclusiv prin reducerea cheltuielilor de personal, cu consecința modificării organigramei societății.
"Se arată că procesul de reorganizare a presupus desființarea mai multor posturi nenecesare, care fac parte din departamente conexe, suport, reorganizare a cărei necesitate a apărut în contextul achiziției societății de către AROBS Transilvania Software, în cursul anului 2022.
Existența postului de Director Resurse Umane nu mai este justificată din punct de vedere economic, iar cum din perspectiva recrutării de personal, resursa umană alocată posturilor care realizează aceste activități este supradimensionată, s-a hotărât desființarea posturilor relevante din cadrul Departamentului de Resurse Umane, în a căror sferă de atribuții intră activitățile privind recrutarea de personal.
Se arată că se desființează și posturi din subordinea reclamantei (3 de specialist în recrutare și unul de referent resurse umane), astfel că atribuțiile postului ocupat de reclamantă nu se mai justifică, iar recrutarea poate fi efectuată și prin platforma LinkedIn", mai scrie în motivarea instanței.
CITEȘTE ȘI Conflict în interiorul UPC România, cu director concediat pentru că ar fi scos date cu amenințări că vor fi trimise în SUA la fostul șef SRI, daune de 750.000 euro și 1 milion euro invocat pentru a nu le divulgaInstanța a mai reținut însă în același timp, din analiza cronologică a actele decizionale interne, că nu s-a făcut dovada faptului că decizia de concediere a reclamantei a fost determinată de o cauză reală și serioasă.
De asemenea, instanța a constatat că "nu e de înțeles și nu se poate justifica de ce nu s-a negociat cu reclamanta revenirea pe postul inițial sau ocuparea unui post similar cu cel avut inițial, anterior încheierii actului adițional".
"Or, chiar din organigrama din data de 18.01.2024, ulterioară desființării postului în litigiu, reiese că în schema de personal a rămas un post de specialist resurse umane, unul de referent resurse umane și unul de specialist în recrutare, fără a exista o analiză, un studiu, din care să reiasă necesitatea păstrării acestora și desființarea postului reclamantei.
CITEȘTE ȘI VIDEO "Vaiana 2" intră în cinematografele românești din 29 noiembrieLegiuitorul, prin instituirea în Codul muncii a condițiilor în care poate interveni reorganizarea societății, a urmărit protejarea salariatului de o măsură abuzivă a angajatorului. Din acest punct de vedere, se impune recunoașterea unei marje mari de apreciere a angajatorului cu privire la structurarea și conducerea activității sale, în sensul că dacă măsura e reală, adică postul este efectiv desființat și nu s-a urmărit numai înlăturarea unui anumit angajat, ea rămâne valabilă.
În speță însă, instanța nu poate reține că măsura nu are legătură cu persoana salariatei, motiv pentru care va anula decizia de concediere din 08.04.2024 și va dispune reintegrarea reclamantei în funcția și postul ocupate anterior concedierii. De asemenea, instanța va obliga compania la plata către reclamantă a sumei de 7.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată (onorariu avocat)", mai scrie în motivare.
Hotărârea instanței a fost atacată cu apel de către AROBS Development&Engineering.