Aproape jumătate dintre pacienții grav răniți în clubul Colectiv au fost transportați în străinătate

Aproape jumătate dintre pacienții grav răniți în clubul Colectiv au fost transportați în străinătate
scris 8 nov 2015

Aproape jumătate dintre pacienții răniți în incendiul de la clubul Colectiv și evaluați inițial în stare gravă au fost trimiși la clinici din străinătate, în acest weekend, în care numărul deceselor a început să crească alarmant de la o zi la alta, iar următoarea perioadă vor fi transferate în afara țării alte victime dintre cele peste 30 cu pericol de deces rămase în spitalele românești.

Potrivit informațiilor centralizate de Profit.ro, au fost transferate în străinătate 23 de victime în stare gravă sau critică, în timp ce ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat că în spitalele românești sunt încă peste 30 de răniți a căror stare este gravă.

Urmărește-ne și pe Google News

Duminică după-amiază, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că o aeronava tip Cessna Citation a Inspectoratului General de Aviație a plecat către Zurich, Elveția, pentru transferul unui pacient rănit în incendiul de la finalul săptămânii trecute.

Tot duminică a mai fost transportat în Israel fotograful Cătălin Ilnitchi, în vârstă de 30 de ani, rănit de asemenea în accidentul din clubul Colectiv și aflat în stare gravă.

Bilanțul inițial al victimelor incendiului din 30 octombrie a fost de 27 de morți și în jur de 160 de răniți, dintre care la începutul săptămânii trecute 65 erau considerate cazuri grave. Ministru Sănătății a anunțat însă, joi, că numărul celor internați care se află în stare gravă sau critică se menține la 84-85 răniți.

Numărul victimelor decedate a crescut treptat pe parcursul primelor șapte zile, iar vineri se ridica la 32 de morți, însă decesele au accelerat în ultimele 48 de ore, ceea ce a grăbit și autoritățile să transfere în strănătate câți mai mulți pacienți, în primul rând cei în stare gravă.

În ziua de sâmbătă au murit 9 dintre răniții în stare gravă, dintre care doi în Olanda, iar alte trei persoane au decedat duminică, ridicând la 44 numărul victimelor care și-au pierdut viața.

Ambasada Franței a anunțat că medici specialiști vor ajunge în București duminică seara și luni dimineață pentru a opera alături de chirurgii români, iar alte state, printre care, Marea Britanie, Ungaria și Finlanda sunt pregătite pentru a prelua o parte din pacienții care vor putea fi transportați fără a le fi periclitată viața.

Până în prezent au fost transportați răniți în Belgia, Olanda, Austria, Israel, Germania și Elveția.

Medicii de la spitalele din Capitală au avertizat, sâmbătă, într-o conferință de presă organizată la sediul Guvernului, că în cazul răniților în stare gravă și critică asocierea arsurilor de piele cu arsurile de căi respiratorii, imprevizibilitatea este întotdeauna prezentă, iar indicele de mortalitate oscilează între 30 și 80%.

Potrivit medicilor, săptămâna viitoare va fi decisivă pentru soarta pacienților în stare gravă și critică, deoarece după primele 6-7 zile, aceștia pot dezvolta diverse complicații, organismul lor fiind extrem de solicitat.

Rudele vor putea însoți pacienții în străintate, Guvernul decontează costurile, situație valabilă inclusiv în cazul pacienților care nu sunt asigurați.

Premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, a precizat că Guvernul va deconta și costul transportului, cazării și hranei pentru o rudă care să însoțească în străinătate rănitul transferat.

viewscnt
Afla mai multe despre
colectiv
decese
raniti
incendiu
arsuri