Veolia și-a dublat profitul grație operațiunilor din afara Franței. Nici un cuvânt despre scandalul de corupție Apa Nova

Veolia și-a dublat profitul grație operațiunilor din afara Franței. Nici un cuvânt despre scandalul de corupție Apa Nova
scris 6 nov 2015

Grupul francez Veolia, compania-mamă a concesionarului serviciului public de apă și canal din București Apa Nova, și-a dublat profitul în primele 9 luni ale anului, la 410 milioane euro, față de 203 milioane euro în perioada similară din 2014, în principal grație operațiunilor din afara Franței ale grupului, inclusiv din Europa Centrală și de Est.

Vânzările Veolia s-au majorat cu 3%, la 18,29 miliarde euro. Compania a declarat că rezultatele mai slabe înregistrate în Franța au fost amplu compensate de câștigurile obținute în celelalte state din Europa unde grupul are operațiuni, precum și pe alte continente.

Urmărește-ne și pe Google News

"Afacerile din Europa Centrală și de Est și-au păstrat dinamica bună, înregistrând o creștere de 4,4%", se arată într-un comunicat al Veolia.

Grupul și-a reafirmat obiectivele pentru anul acesta, directorul general Antoine Frerot declarând că se așteaptă ca profitul net ajustat să crească în 2015 la circa 500 milioane euro, față de 326 milioane euro în 2014.

Veolia a resimțit din plin criza economică de la începutul deceniului, în special din cauza supraîndatorării care caracteriza compania. Recesiunea a obligat Veolia să-și vândă activele din circa 40 de țări și să-și regândească strategia, extinzându-se în sectoare mai profitabile, cum ar fi tratarea deșeurilor industriale, în dauna operațiunilor clasice ale grupului, precum furnizarea de servicii de apă și canal municipalităților.

Un alt aspect al noii strategia a Veolia a fost intrarea pe piețe externe noi, capabile să ofere creșteri puternice ale business-ului, pentru compensarea stagnării din Franța.

Comunicatul Veolia privind rezultatele financiare pe primele 9 luni din 2015 nu face nici o mențiune la scandalul de corupție în care este implicată subsidiara românească a grupului francez, Apa Nova. Apa Nova a încheiat anul trecut cu un profit net de 140,85 milioane lei, cu 9% mai mare decât în 2014, și o cifră de afaceri de 748,6 milioane lei, în creștere cu aproape 6% față de anul anterior.

Bruno Roche, fost director general al Apa Nova urmărit penal sub control judiciar pentru cumpărare de influență, s-a retras din Consiliul de Administrație al companiei, iar Consiliul a solicitat unei firme internaționale de specialitate să efectueze un audit extern, pentru a stabili dacă managementul Apa Nova a respectat legislația, contractul de concesiune și codul etic al companiei-mamă franceze Veolia, în contextul anchetei DNA, au declarat, recent, pentru Profit.ro, reprezentanții Apa Nova.

Bruno Roche, fost director general al Apa Nova între 2008-2013, a fost pus sub control judiciar de către procurorii DNA Poiești, sub acuzația de cumpărare de influență, el neavând voie să părăsească România. În același dosar este cercetat penal, sub aceeași acuzație, și Laurent Lalague, care a preluat postul de CEO al Apa Nova în 2013.

Foștii directori generali ai Apa Nova, Bruno Roche și Laurent Lalague, sunt suspectați de DNA de cumpărare de influență. În referatul prin care DNA a cerut arestarea preventivă a fostului trezorier PNL, Vlad Moisescu, a fostului consilier al primarului general Sorin Oprescu, Costin Berevoianu, și a intermediarului Ovidiu Semenescu, procurorii susțin că directorul general al Apa Nova, Bruno Roche, autoriza personal plăți care reprezentau, în realitate, mită pentru politicieni.

"Tot urmare înțelegerii cu Semenescu Ovidiu Traian, Moisescu Vlad Octavian a facilitat, în perioada anilor următori, emiterea unor hotărâri de consiliu și încheierea unor acte adiționale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului consilierilor liberali în Consiliul General. Hotărârile de consiliu și actele adiționale vizau majorarea de tarife, finalizarea stației de epurare Glina finanțată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova SA, reabilitarea și modernizarea fântânilor arteziene din municipiul București. În schimbul intervențiilor făcute și sprijinului acordat, Moisescu Vlad Octavian a primit diferite sume de bani sub forma contravalorii unor contracte de consultanță, încheiate între firma controlată de acesta, respectiv SC Team International Consult SRL și SC Apa Nova SA București, SC Veolia Apă Servicii SRL și altele, conform indicațiilor lui Semenescu Ovidiu Traian. Aceste contracte au fost încheiate în mod fictiv numai pentru a justifica primirea banilor. Plățile au fost autorizate de Roche Bruno-Daniel-Paul (în calitate de director general al SC Apa Nova București SA, respectiv administrator unic al SC Veolia Apă Servicii SRL), fiind realizate dintr-un cont bancar aflat la dispoziția exclusivă a decidenților", se arată în referatul procurorilor.

Tariful fără TVA al apei potabile în Capitală, aprobat de autorități și încasat de Apa Nova, concesionarul serviciului public de apă și canalizare din București, a fost majorat cu 125% din 2008 până în prezent.

Este perioada în care, potrivit procurorilor DNA, Vlad Moisescu, fost trezorier al PNL, și Costin Berevoianu, fost șef al Regiei de Apă-Canal a Capitalei, dar și fost consilier al primarului suspendat Sorin Oprescu, ar fi făcut trafic de influență în favoarea companiei controlate de francezii de la Veolia, obținând pentru Apa Nova, contra unor sume de bani, beneficii sub formă de majorări de tarife, încheierea unor contracte cu instituțiile publice, avize, autorizații și hotărâri de consiliu favorabile sau evitarea luării unor măsuri nefavorabile.

Astfel, între 2008 și 2015, tariful fără TVA al apei potabile în București a fost majorat de la 2,06 lei la 4,64 lei/mc.

viewscnt
Afla mai multe despre
veolia
apa nova
apa nova dna
bruno roche