Apa Nova, obligată să ieftinească cu peste 5% apa în București, tariful este exagerat față de costurile de operare

Apa Nova, obligată să ieftinească cu peste 5% apa în București, tariful este exagerat față de costurile de operare
scris 16 dec 2015

Tariful la apă potabilă în București practicat de concesionarul serviciului public de apă și canal Apa Nova se va reduce cu 5,56% de la 1 ianuarie 2016, de la 5,15 la 4,77 lei/mc, după ce un audit efectuat de o echipă de experți străini internațional a relevat faptul că Apa Nova, subsidiara gigantului francez de utilități Veolia, practică un tarif exagerat în raport cu costurile de operare.

Reducerea de tarif a fost aprobată, potrivit legislației în vigoare, de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC). Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a fost informat miercuri de ANRSC cu privire la această ajustare tarifară extraordinară.

Urmărește-ne și pe Google News

"Este pentru prima dată, după mulți ani, când prețul apei potabile și al canalizării plătit de bucureșteni scade semnificativ", a declarat primarul Sava.

Apa Nova este controlată în proporție de 73,69% de grupul francez Veolia, restul acțiunilor fiind deținute de către Municipiul București (16,31%) și Asociația Salariaților Apa Nova (10%). Contractul de concesiune a serviciului public de apă și canalizare din București a fost semnat în anul 2000 și este valabil până în 2025.

Tarifele apei potabile și serviciilor de canalizare în București sunt stabilite în funcție de costurile de operare și de investițiile realizate de concesionarul serviciului, compania Apa Nova. Potrivit Primăriei București, o echipă de experți internaționali a realizat, conform contractului de concesiune a serviciilor de apă, un audit al costurilor de operare ale Apa Nova.

"În raportul final al experților este precizat că tariful practicat de Apa Nova pentru serviciile de apă potabilă și canalizare este mai mare cu 5,56% față de costurile de operare, motiv pentru care se impune o reducere a prețului cu procentul rezultat din audit", a transmis Primăria.

Acuzații grave de corupție

DNA Ploiești a pus în octombrie sub acuzare compania Apa Nova București pentru evaziune fiscală, spălare de bani, mită, cumpărare de influență și interceptări ilegale, măsura fiind luată după ce DNA a început urmărirea penală pentru aceste infracțiuni față de mai mulți actuali sau foști directori ai companiei.

Astfel, anchetatorii au început urmărirea penală și față de fosta directoare a companiei, Lavinia Săniuță, sub acuzațiile de evaziune fiscală, spălare de bani, interceptări ilegale, cumpărare de influență și favorizarea infractorului, precum și față de directoarea adjunctă Giovana Soare, pentru complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani și cumpărare de influență.

De asemenea, a fost extinsă urmărirea penală pentru infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani pentru doi foști directori ai Apa Nova București, respectiv pentru Bruno Roche și Laurent Lalague, cercetați anterior pentru cumpărare de influență, dar și pentru fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu și omul de afaceri Ovidiu Semenescu.

Tariful fără TVA al apei potabile în Capitală, aprobat de autorități și încasat de Apa Nova, concesionarul serviciului public de apă și canalizare din București, a fost majorat cu 125% din 2008 până în prezent.

Este perioada în care, potrivit procurorilor DNA, Vlad Moisescu, fost trezorier al PNL, și Costin Berevoianu, fost șef al Regiei de Apă-Canal a Capitalei, dar și fost consilier al primarului suspendat Sorin Oprescu, ar fi făcut trafic de influență în favoarea companiei controlate de francezii de la Veolia, obținând pentru Apa Nova, contra unor sume de bani, beneficii sub formă de majorări de tarife, încheierea unor contracte cu instituțiile publice, avize, autorizații și hotărâri de consiliu favorabile sau evitarea luării unor măsuri nefavorabile.

Auto-anchetă la Apa Nova

În octombrie, reprezentanții Apa Nova declarau, pentru Profit.ro, că CA-ul companiei a solicitat unei firme internaționale de specialitate să efectueze un audit extern, pentru a stabili dacă managementul Apa Nova a respectat legislația, contractul de concesiune și codul etic al companiei-mamă franceze Veolia, în contextul anchetei DNA.

În contractul de concesiune semnat cu Apa Nova, este stipulat că, în calitate de concedent,  Consiliului General al Municipiului București are dreptul de a rezilia contractul dacă Apa Nova, în calitate de concesionar, își încalcă garanțiile asumate față de concedent, potrivit cărora nici concesionarul și nici sponsorii săi nu au oferit și nu au convenit să ofere niciun cadou sau orice altă plată de orice natură cu scopul de a recompensa efectuarea sau a determina realizarea oricărei activități în vederea încheierii sau executării acestui contract, respectiv "niciun comision nu a fost plătit sau promis de către concesionar sau în numele său, de care să aibă cunoștință, cu privire la încheierea sau executarea acestui contract".

De asemenea, contractul interzice concesionarului Apa Nova "să ofere, acorde sau să consimtă să acorde, făcând toate eforturile rezonabile ca nici sponsorii, subcontractanții sau mandatarii săi să nu ofere, acorde sau să consimtă să acorde niciunei persoane angajate de concedent, RGAB sau de autoritatea de reglementare sau de subcontractanții sau mandatarii acestor părți, niciun fel de cadou sau plată sub orice formă, ca stimulare sau recompensă pentru a acționa, pentru că a acționat sau că s-a abținut să acționeze într-un anume fel, pentru că s-a arătat în favoarea sau s-a abținut să se arate în defavoarea oricărei persoane în legătură cu contractul de concesiune".

Contractul de concesiune prevede că, în cazul în care apar suspiciuni de încălcare a clauzelor anticorupție menționate, concesionarul, în speță Apa Nova, va investiga, cu ajutorul autorităților de reglementare competente, comiterea oricărei fapte de către administratorii, salariații, mandatarii sau subcontractorii săi, faptă care ar da naștere la o încălcare a clauzelor anticorupție. Investigarea trebuie încheiată în termen de 14 zile.

Concesionarul trebuie, de asemenea, să înlocuiască imediat pe administratorul sau pe salariatul în cauză din orice activitate având legătură cu furnizarea serviciilor prevăzute în contract, dacă investigația oferă motive rezonabile concesionarului să creadă că a existat sau că încă mai există o încălcare a clauzelor anticorupție.

Primăria se bazează pe auditul Apa Nova

În același timp, concesionarul trebuie să se consulte cu concedentul, respectiv Consiliul General al Municipiului București, și cu autoritățile de reglementare competente în legătură cu măsurile care trebuie luate pentru a împiedica apariția ulterioară a unor fapte similare și pentru reducerea oricăror efecte negative asupra contractului. În acest sens, concesionarul trebuie să pregătească un plan detaliat de măsuri în termen de 14 zile de la consultările cu respectivul concedent.

Contractul de concesiune mai conține un articol care stipulează că Apa Nova trebuie să instituie "proceduri prin care să solicite fiecăruia dintre administratorii și salariații săi să certifice anual că nu a oferit, nu a acordat sau nu a convenit să acorde niciunei persoane angajate de către orice autoritate niciun cadou de orice fel, activități de recreere semnificative sau plăți sub orice formă ca stimulent sau recompensă pentru a acționa, pentru că a acționat sau s-a abținut să acționeze într-un anume fel, pentru că s-a arătat în favoarea sau s-a abținut să se arate în defavoarea oricărei persoane în legătură cu acest contract".

La rândul lor, reprezentanții CGMB au declarat, pentru Profit.ro, că Consiliul nu a declanșat nici un audit propriu pentru a cerceta suspiciunile de corupție legate de derularea contractului de concesionare a serviciului public de apă și canal din Capitală către Apa Nova, deși contractul de concesiune semnat cu compania controlată de grupul francez Veolia îi dă acest drept, în calitate de concedent al serviciului public menționat.

Contractul de concesiune prevede că CGMB, în calitate de concedent, are dreptul să facă un audit "al oricăreia sau al tuturor evidențelor necesare" pentru a confirma respectarea clauzelor anticorupție incluse în contract, în orice moment al derulării contractului, precum și într-o perioadă de trei ani de la încetarea acestuia.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa nova
veolia
dna
tarif apa potabila
tarif apa si canal
scumpire apa potabila
ieftinire apa potabila