Apa îmbuteliată din magazine, testată obligatoriu cu 3 zile înainte de expirare. În apa de pe raft au fost găsite niveluri depășite de bacterii sau substanțe nocive

Apa îmbuteliată din magazine, testată obligatoriu cu 3 zile înainte de expirare. În apa de pe raft au fost găsite niveluri depășite de bacterii sau substanțe nocive
scris 15 apr 2017

Apa potabilă îmbuteliată din comerț va fi testată de autoritățile de sănătate nu doar la sursă și la 12 ore după îmbuteliere, ci obligatoriu și cu 3 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate, pentru a verifica compoziția acesteia și a reduce riscul de îmbolnăvire a populației, prevede un nou proiect legislativ.

Proiectul va intra în în perioada următoare în dezbaterea Paramentului, cu propunerea de a fi dezbătut și adoptat în procedură de urgență.

Urmărește-ne și pe Google News

Autorii proiectului au avut în vedere modificarea în timp a compoziției bacteriologice și chimice a apei potabile îmbuteliate.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"În ultima perioadă, în apa potabilă îmbuteliată au fost depistate și microorganisme, cu depășiri ale valorilor legale admise de 15 ori mai mari decât valoarea limită. Din această cauză considerăm că legislația in domeniu trebuie modificată pentru a preîntâmpina astfel de situații", arată inițiatorii legii.

Ei punctează că apa potabilă îmbuteliată este testată legal, înainte de imbuteliere și la 12 ore după, iar dacă a trecut aceste două teste, apa este considerată bună de consum până la expirarea termenului de valabilitate. Cu toate acestea, spun autorii, în urma analizelor, s-au găsit în apa îmbuteliatã aflată pe raftul magazinelor niveluri depășite ale conținutului de bacterii sau de substanțe nocive.

Contractul pentru varianta ocolitoare a orașului Bacău a fost reziliat. Statul reține garanția și avansul plătite de constructorul turc, de peste 100 milioane lei CITEȘTE ȘI Contractul pentru varianta ocolitoare a orașului Bacău a fost reziliat. Statul reține garanția și avansul plătite de constructorul turc, de peste 100 milioane lei

"Deși specialiștii știu că apa din recipienti își schimbă compoziția la raft, legea este permisivă. Cu cât o apă are un număr total de germeni aerobi mezofili mai mare, cu atât va fi mai crescut riscul prezenței în apă a unor agenți patogeni (bacterii, virusuri, ciuperci, agenți parazitari). Principalele afecțiuni determinate de acești agenți patogeni sunt: infecții urinare, infecții ale plăgilor, gastroenterite, infecții respiratorii, septicemii și meningite", atrag atenția inițiatorii proiectului.

Ei propun, prin urmare, ca teste ale apelor îmbuteliate să fie făcute nu numai la izvor și după 12 ore de la imbuteliere, ca în prezent, ci și cu 3 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate. Practic, un astfel de test va fi efectuat nu doar dacă există dovezi cu privire la prezența în apă a unor substanțe sau microorganisme neconforme standardelor, ci obligatoriu înainte de expirarea produsului.

"Autoritatea de sănătate publică județeană, respectiv a municipiului București, decide efectuaarea unei monitorizări suplimentare cu 3 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate și ori de câte există dovezi care atestă prezența în apă a unor substanțe sau microorganisme, care nu au fost stabilite ca parametri", prevede textul proiectului.

Autorii proiectului mai arată că instituția abilitată va verifica astfel și cauzele modificării compoziției apei, de exemplu, dacă ar fi materialul plastic în care a fost îmbuteliată, precum și condițiile de depozitare.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa
minerala
imbuteliata
test
verficare
compozitie
magazine
sanatate
populatie
parlament
proiect
lege