Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță un număr record de locuri de muncă subvenționate pentru integrarea șomerilor, respectiv 70.000 de posturi în 2024. Pentru 40.000 dintre acestea au fost deja încheiate convenții cu angajatorii.
”2024 este anul în care Guvernul subvenționează un număr record de locuri de muncă - 70.000! Pentru peste 40.000 de locuri de muncă au fost deja încheiate convenții cu angajatorii, iar în perioada următoare vor fi semnate convenții pentru alte circa 30.000 de locuri de muncă. Este cel mai mare număr de locuri de muncă subvenționate în ultimii ani”, au transmis oficialii Ministerului Muncii.
În 2018 au fost subvenționate 30.753 de locuri de muncă, în 2021 au fost 38.112, în 2022 au fost subvenționate 59.371 de locuri de muncă, iar în 2023 au fost 1.207.
Subvențiile sunt acordate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), instituție sub autoritatea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).
”Crearea de noi locuri de muncă este o prioritate a MMSS și a Guvernului Ciolacu. Prin subvențiile acordate venim în sprijinul angajatorilor care au nevoie de forță de muncă, dar și în sprijinul celor aflați în căutarea unui job. Susținem integrarea pe piața muncii a unor categorii vulnerabile și, în egală măsură, răspundem și nevoii tot mai acute a companiilor de angajați cu competențe adecvate”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
Conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) oferă angajatorilor, la cerere, subvenții pentru fiecare șomer angajat din categoriile vulnerabile, respectiv: absolvenți, tineri NEET, șomeri de peste 45 de ani, șomeri de lungă durată, părinți unici ai familiilor monoparentale, persoane cu dizabilități
Angajatorii care încadrează în muncă aceste categorii primesc 2.250 lei lunar, pe o perioadă de 12 luni, cu obligația menținerii raporturilor de muncă cel puțin 18 luni.
Angajatorii pot încheia o convenție pentru acordarea subvențiilor prevăzute de Legea nr. 76/2002 pentru una sau mai multe persoane din evidențele ANOFM care fac parte din categoriile vulnerabile.
CITEȘTE ȘI VIDEO Mai multe străzi din Timișoara - blocate după ce un influencer a anunțat că va plăti plinuri de combustibil la o benzinărie
Aceștia sunt obligați să declare locurile de muncă vacante pentru a beneficia de subvențiile care se acordă doar pentru persoanele înregistrate ca șomeri în evidențele agențiilor pentru ocuparea forței de muncă (ANOFM).
Subvențiile nu se acordă angajatorilor instituții sau autorități publice.
Angajatorii care încetează raporturile de muncă ale persoanelor din categoriile menționate anterior termenului de 18 luni, din motive imputabile lor, trebuie să restituie subvențiile încasate, plus dobânda de referință.