Acuzațiile false de toxiinfecții alimentare, noul "sport" al turiștilor britanici în Spania. Hotelurile, nevoite să angajeze detectivi

Acuzațiile false de toxiinfecții alimentare, noul "sport" al turiștilor britanici în Spania. Hotelurile, nevoite să angajeze detectivi

Complexul hotelier Club Mac din Puerto Alcudia, Mallorca, a angajat avocați și detectivi particulari pentru a dovedi că acuzațiile turiștilor britanici sunt false.

scris 30 iul 2017

Hotelurile spaniole apelează la detectivi privați și tribunale pentru a contracara un val de acuzații false de toxiinfecții alimentare din partea unor turiști britanici, care le-au costat milioane de euro, relatează AFP, citată de News.ro.

Numărul acuzațiilor de toxiinfecții alimentare a crescut la peste 10.000 în sezonul turistic 2016-2017, de la numai aproximativ 600 în perioada 2015-2016, a declarat directorul confederației hotelurilor spanile, CEHAT, Ramon Estalella.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit estimărilor, peste 90% dintre acuzații – de regulă formulate prin companii mici, care promit despăgubiri de mii de lire sterline – sunt false.

FOTO Vacanță la vecini cu doar 90 euro. Românii au găsit una dintre cele mai ieftine destinații CITEȘTE ȘI FOTO Vacanță la vecini cu doar 90 euro. Românii au găsit una dintre cele mai ieftine destinații

Ani la rând, britanicii au fost cel mai numeros grup de turiști străini din Spania. Estalella afirmă că ei sunt responsabil pentru, practic, toate cazurile de declarații false.

Problema a apărut deoarece legile britanice nu cer reclamantului să prezinte niciun fel de dovezi de îmbolnăvire, iar cererile de despăgubire pot fi depuse timp de până la trei ani de la sejur, consideră el.

“Dacă legea ar fi la fel în Germania, Spania sau Franța, sunt convins că oamenii de acolo ar face la fel”, a subliniat Estalella.

Hotelurile se plâng că firmele mici de recuperare de daune din Marea Britanie vizează în mod deschis hotelurile din Spania, promițând să nu perceapă nicio taxă în cazul în care sunt plătite despăgubiri.

VIDEO&FOTO Prima sală de cinema 12 D deschisă astăzi într-un muzeu din România CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Prima sală de cinema 12 D deschisă astăzi într-un muzeu din România

O ambulanță inscripționată cu denumirea “Clinică pentru Reclamații” a fost fotografiată anul trecut pe străzile din Tenerife, unde peste 30% dintre turiști sunt britanici.

Valoarea totală a cererilor nefondate de despăgubire, pentru sezonul 2016-2017, se ridică la peste 100 de milioane de euro, a spus Estalella.

PESTE 100 DE PAHARE DE GIN TONIC

În trecut, hotelurile preferau să achite direct despăgubirile, deoarece costul contestării lor în tribunalele britanice era prea mare. Însă, după ce numărul de cereri a crescut semnificativ, au început să adopte o linie mai dură.

Reprezentanții hotelurilor s-au întâlnit în mai cu oficiali de la Ambasada britanică și, la scurt timp după aceea, Ministerul de Externe de la Londra și-a actualizat sfaturile de călătorie pentru a avertiza cetățenii că, dacă cer în mod fraudulos despăgubiri, riscă să fie judecați.

Poliția a arestat un britanic aflat în vacanță în Mallorca, în iunie, și îl anchetează pe un altul, sub suspiciune că vizează turiști în fața hotelurilor și îi încurajează să formuleze acuzații false. 

Autoritățile au deschis ancheta după ce au primit un dosar de la o firmă de avocatură angajată de complexul hotelier Club Mac, din Puerto Alcudia, în nordul Mallorca. Dosarul includea dovezi strânse de detectivi particulari. Este vorba despre fotografii și alte documente care contraziceau acuzațiile de intoxicații alimentare formulate de aproape 1.000 de clienți britanici ai celor trei hoteluri din resort, a declarat Carolina Ruiz, avocat la Monlex Abogados, care se ocupă de caz.

FOTO Wizz Air dă startul la o mai mare înghesuială de bagaje în interiorul avionului CITEȘTE ȘI FOTO Wizz Air dă startul la o mai mare înghesuială de bagaje în interiorul avionului

Printre altele, actele includ chitanțele de la bar ale unui bărbat care susținea că vacanța sa a fost distrusă pentru că s-a simțit rău de la mâncarea servit[ în complexul all-inclusive, dar care arătau că acesta a băut peste 100 de pahare de gin tonic în timpul sejurului.

“Dacă i-a fost rău, nu a fost din cauza unei toxiinfecții alimentare la hotel, a fost din alte motive”, a spus Ruiz ironic.

Poliția a anunțat că ancheta este în curs și nu a exclus posibilitatea unor arestări.

NE VOR TERMINA

Unele hoteluri din Spania au decis să inverseze situația și lansează propriile procese împotriva oamenilor care invocă toxiinfecții alimentare fără să fie adevărat.

Hotelul Ponderosa Apart, dinTenerife, a dat în judecată, în mai, pentru defăimare, un britanic care ar fi mințit că s-a simțit rău, precum și firma de avocatură care l-a reprezentat.

«Trebuie să îi oprim, iar dacă acest lucru înseamnă prin intermediul tribunalelor, trebuie să o facem. Altfel ne vor termina”, a declarat directorul hotelului.

Asociația hotelierilor spanioli vrea, în primul rând, să fie schimbată legea în Marea Britanie, pentru a nu mai fi atât de ușor ca cineva să depună plângere falsă de toxiinfecție alimentară. 

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
toxinifectie alimentara
acuzatii false
mallorca
spania
turisti britanici