Siveco, Telekom și asocierea formată din S&T Romania și Teamnet World Professional Services s-au înscris la o licitație organizată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru furnizarea de servicii de mentenanță, extindere și dezvoltare a sistemului informatic al instituției, contractul fiind estimat la 97,4 milioane de lei, fără TVA, pentru o perioadă de 3 ani.
Subcontractanții Telekom Romania Communications sunt Best Internet Security și Trencadis Corp, iar Soft Business Union este terț susținător.
Pentru asocierea condusă de S&T Romania, terț susținător este Ymens Teamnet.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Teamnet World Professional Services și Ymens Teamnet sunt parte a grupului înființat de omul de afaceri Sebastian Ghiță. Fostul deputat susține că a vândut în 2012 acțiunile la firmele pe care le controla.
Obiectivul general al acordului cadru este menținerea funcționalităților sistemului informatic al APIA, respectiv de prestare de servicii software de dezvoltare/extindere și suport tehnic pentru întreținerea sistemului informatic centralizat APIA.
Serviciile care se propun a fi achiziționate constau, pe de o parte, în realizarea de servicii de dezvoltare software pentru realizarea de noi funcționalități ale sistemului IT sau de extindere a celor existente, iar pe de altă parte constau în prestarea de servicii cu caracter de regularitate, respectiv, servicii de suport tehnic, mentenanță corectivă și administrare pentru sistemul informatic, prestate în vederea rezolvării eventualelor disfuncționalități care pot apare în operarea sistemului.
CITEȘTE ȘI Patrimoniul Asesoft International, incluzând două cabane din Munții Bucegi, evaluat la 32,5 milioane de lei. Peste 90% din valoarea activelor companiei aflate în insolvență sunt garanții BCR"De-a lungul celor 11 ani de dezvoltare și implementare a sistemului IACS al APIA, valoarea cumulată a serviciilor de dezvoltare de funcționalități este de 44.488.642 euro, iar valoarea cumulată a serviciilor de mentenanță și suport tehnic este de 12.959.948 euro. Astfel, costul total aferent dezvoltării și implementării IACS în perioada iulie 2006 – iunie 2017 este de 57.448.590 euro. Din valoarea totală, suma care a revenit Siveco România este de 39.424.243 euro, din care 30.750.585 euro pentru serviciile de dezvoltare, iar 8.673.658 euro pentru serviciile de mentenanță și suport tehnic", se arăta într-un răspuns al Siveco Romania din 29 iunie remis la solicitarea Profit.ro.
La finele lunii iulie, Consiliul Concurenței a anunțat că a sancționat Siveco Romania și Intrarom cu amenzi în valoare totală de 8,01 milioane de lei (aproximativ 1,75 milioane euro) acuzând trucarea unei proceduri de achiziție publică organizată de APIA în 2008, pentru atribuirea acordului-cadru pentru servicii de extindere și dezvoltare a sistemului IT.
Valoarea estimată a acordului-cadru a fost de 12 milioane de euro, fără TVA.
CITEȘTE ȘI Asesoft Technologies, controlată indirect de Sebastian Ghiță și aflată in faliment, trebuie să plătească datorii de peste 87 milioane lei. BCR, cel mai mare creditorIntrarom a fost amendată cu 2.125.796,48 lei, iar Siveco România cu 5.883.899,07 lei, potrivit datelor instituției.
Investigația a fost declanșată pe baza unor informații furnizate de Curtea de Conturi.
“În cadrul investigației, Consiliul Concurenței a obținut dovezi privind înțelegerea dintre cele două companii, respectiv Intrarom să participe doar formal pentru a asigura numărul de participanți la licitație, fără însă a concura în mod real cu Siveco România”, se arăta într-un comunicat al instituției din 27 iulie.
CITEȘTE ȘI Telekom obține executarea silită a Ymens Teamnet, din grupul creat de Sebastian Ghiță, pentru suma de 2,8 milioane de leiÎn cadrul procedurilor de achiziție publică, scopul fiecărei companii trebuie să fie acela de a câștiga în condiții normale de concurență, consumatorul final beneficiind, astfel, de produse și servicii calitative la prețuri cât mai avantajoase, se spunea în comunicatul Consiliului Concurenței.
În ceea ce privește celelalte două companii participante la licitație, IBM România și Teamnet International, investigația nu a condus la descoperirea unor dovezi suficiente privind încălcarea Legii Concurenței care să justifice impunerea de măsuri sau sancțiuni de către Consiliul Concurenței.
În luna mai a acestui an, Profit.ro a anunțat că subsidiara locală a gigantului american IBM, unul dintre cei mai mari furnizori globali de software și servicii IT, a obținut în instanță accesul la un dosar de achiziție al APIA, pe care instituția l-a atribuit Siveco România în decembrie 2008 prin negociere accelerată pentru 12 milioane de euro, fără TVA.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Siveco a dat-o în judecată pe fosta președintă a Autorității Electorale Permanente pentru prejudicii aduse companiei și cere daune morale de 450.000 leiDupă anunțul Consiliului Concurenței, biroul de presă al Siveco Romania a transmis presei un mesaj prin care care a arătat că atât decizia, cât și sancțiunea aplicată sunt nefondate.
"Am luat la cunoștință decizia Consiliului Concurenței privind sancționarea companiei noastre. Apreciem că atât decizia, cât și sancțiunea aplicată sunt nefondate și că, totodată, nu sunt susținute de materialul probator de la dosar. Considerăm că acuzațiile la adresa Siveco se bazează pe o aplicare greșită a dispozițiilor legale și pe o interpretare eronată a corpului probator administrat de Consiliul Concurenței. Acesta nu dovedește încălcarea de către compania noastră a vreunei prevederi legale în materie de concurență. Dorim să reiterăm faptul că nu a existat nicio înțelegere neconcurențială între societatea noastră și celelalte firme investigate. Pe durata derulării investigației, societatea a pus la dispoziția reprezentanților Consiliului Concurenței toate informațiile solicitate, precum și date și documente din care rezultă netemeinicia acuzațiilor reținute în decizie. Convingerea companiei Siveco este că a fost tratată discriminatoriu pe tot parcursul anchetei efectuate de Consiliul Concurenței, în raport cu alte companii investigate în speță. Așteptăm motivarea deciziei Consiliului Concurenței, urmând să exercităm căile legale de atac împotriva acesteia. Suntem încrezători în faptul că justitiția va face dreptate", se arăta în comunicatul Siveco.
CITEȘTE ȘI Loteria schimbă sistemul informatic și terminalele de joc. Furnizorii vor fi Maguay Computers și S&T Romania, care vor încasa 33 milioane leiȘi Intrarom a anunțat că așteaptă motivarea deciziei Consiliului Concurenței privind sancționarea companiei, urmând a exercita toate căile legale de atac ale acestei decizii.
“Astfel, cum a susținut și în cadrul procedurii administrative desfășurate în fața Consiliului Concurenței, Intrarom consideră că acuzatiile aduse la adresa companiei sunt nefondate", se arăta într-un comunicat al Intrarom remis Profit.ro la 31 iulie.