SIF Oltenia își vinde întreaga participație deținută la BCR, de 6,3%, pentru 140 milioane euro, tranzacție care evaluează banca la circa 2,2 miliarde euro.
În urmă cu un an, Profit.ro anunța că SIF Oltenia așteaptă o ofertă de preț foarte bună pentru acest pachet. SIF Oltenia a înstrăinat pachetul la un preț cu 28% decât au vândut celelalte SIF-uri în urmă cu 7 ani și cu 17% peste prețul unei oferte de retragere obligatorie derulată de BCR în urmă cu un an și care situa valoarea băncii, conform evaluării Deloitte, prezentată în exclusivitate de Profit.ro, la 8,76 miliarde lei. La prețul noii tranzacții, valoarea de piață a BCR este marginal peste cea de 10,20 miliarde lei (2,18 miliarde euro) a Băncii Transilvania (TLV).
Erste Group a anunțat că a ajuns la un acord preliminar cu SIF Oltenia (SIF5), acționar minoritar la Banca Comercială Română (BCR), pentru achiziționarea întregii sale participații de 6,29% sau de 1.023.534.303 acțiuni la BCR. Sub rezerva finalizării cu succes de către Erste Group și SIF Oltenia a procedurilor de aprobare corporativă și de reglementare (Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor în cazul SIF Oltenia; Consiliul de Supraveghere și Banca Centrală Europeană în cazul Erste Group), achiziția se va derula printr-o tranzacție unică de vânzare-cumpărare. Termenii financiari ai tranzacției sunt următorii: Numerar pentru 1.023.534.303 acțiuni BCR la un preț de 0,136 euro pe acțiune (0,64 lei pe acțiune, la cursul de schimb din 22 iunie).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Reacția în piață a fost favorabilă, iar prețul acțiunilor SIF Oltenia a avut creșteri de 7-10% în prima jumătate de oră de tranzacționare de la Bursa de Valori București. La aceste niveluri, capitalizarea de piață a SIF-ului se ridică la aproimativ 1,20 miliarde lei (257 milioane euro), din care peste jumătate îl reprezintă echivalemtul cash-ului care ar urma să intre pe bilanț în urma tranzacției cu Erste.
În urma finalizării tranzacției, participația Erste Group la BCR va crește la 99,88% din capital. Restul de 0,12% sau 19,830,840 acțiuni la BCR sunt deținute în principal de către foști și actuali angajați ai BCR. Tranzacția evaluează BCR la un multiplu al capitalurilor proprii (Preț/Valoarea Contabilă) de x1,35 la T1 2018, în linie cu evaluările de piață pentru băncile românești listate. Valoarea totală a tranzacției este de 140 milioane de euro (654 milioane de lei, curs de schimb 1: 4,67).
”Această tranzacție a fost așteptată de ambele părți de ceva timp. La Erste Group, strategia noastră a fost întotdeauna de a deține cel mai mare pachet de acțiuni posibil la subsidiare și suntem bucuroși că participația noastră la BCR va crește la 99,88% din capital. În același timp, SIF Oltenia a fost interesată să valorifice la maximum cel mai mare activ din portofoliul său. Dacă tendința generală este ca grupurile bancare internaționale să aleagă dezinvestirea și reducerea expunerilor, noi ne reconfirmăm astfel viziunea pe termen lung asupra potențialului excepțional al regiunii ECE. Tranzacția care va urma pe baza acestui acord va face din Erste Group unul dintre cei mai mari investitori străini din România în 2018", a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.
CITEȘTE ȘI Finanțele lucrează la reorganizarea ANAF și vor primi asistență tehnică de la FMI. Angajații se așteaptă la reorganizări la Vamă și Antifraudă până în august și sunt nemulțumiți că nu sunt consultațiSIF Oltenia este ultimul dintre SIF-uri care își va înstrăina participația la BCR, la aproape 7 ani de la o tranzacție prin care celelate 4 societăți de investiții financiare listate la cota Bursei de Valori București își vindeau participațiile de la instituția de credit cu cea mai mare cotă de piață în sistemul bancar românesc. Atunci, pentru 24,12% din acțiunile BCR, Erste a plătit echivalentul a 435 milioane euro, atât în numerar, cât și prin schimb în acțiuni Erste.
Considerând atunci tranzacția ca insuficient de atractivă, SIF Oltenia și-a păstrat pachetul. Încercări succesive de preluare a conducerii administrative a SIF Oltenia de către ceea ce Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor, numea "grupul Veranda", de la mall-ul din București cu același nume, cu entități financiare apropiate omului de afaceri Florin Pogonaru și grupului Erste, au eșuat, iar șeful SIF-ului Tudor Ciurezu și-a păstrat poziția. Ultimele alegeri pentru Consiliul de Administrație acesta le-a câștigat pe o platformă care viza păstrarea pachetului de 6% din acțiunile BCR și valorificarea acestuia doar în condiții de piață avantajoase.
CITEȘTE ȘI Excesul de lichiditate din sistemul bancar s-a redus puternic în maiAcum, conducerea SIF Oltenia consideră că a venit momentul înstrăinării participației de la BCR. “Conducerea SIF Oltenia și-a asumat un angajament pe termen lung față de acționarii săi de a administra portofoliul în cele mai bune condiții și de a maximiza încrederea pe care investitorii ne-au acordat-o. Prin participația la BCR, cea mai mare bancă din România, SIF Oltenia are un rol strategic în economia românească. SIF Oltenia va continua să dețină un rol strategic în economie și după vânzarea acțiunilor BCR, prin investiții în sectoare cu potențial de creștere pe termen lung. BCR a încheiat ultimii trei ani în condiții de profitabilitate ridicată, astfel că perspectivele de valorificare în condiții bune a acțiunilor deținute la cea mai mare bancă din România au evoluat pozitiv. Luând acest aspect în calcul, și oferta financiară înaintată de Erste Group, care evaluează acțiunile BCR cu o primă semnificativă față de valoarea activului net, putem spune că acum este momentul bun de a fructifica cea mai importantă participație din portofoliul SIF Oltenia. Semnarea acordului preliminar vine în continuarea bunei colaborări pe care SIF Oltenia și Erste Group au avut-o timp de mai bine de un deceniu, colaborare care s-a consolidat și grație suișurilor și coborâșurilor specifice oricărui parteneriat pe termen lung,“ a declarat președintele Ciurezu.
Așteptarea lui Ciurezu se dovedește a fi remunerativă. Nu numai că obține, spre deosebire de celelalte SIF-uri exclusiv plata în numerar, dar suma obținută este cu 28% mai mare decât tranzacțiile realizate acum 7 ani. Ecartul real este încă și mai mare având în vedere că cea mai mare parte a acțiunilor Erste a fost vândute de SIF-uri la prețuri semnificativ sub cele la care s-a făcut conversia. De asemenea, SIF Oltenia nu a marșat nici pentru depunerea unei cereri de retragere din societate în urma unei rerorganizări a grupului BCR, atunci prețul ofertei, la o evaluare realizată de Deloitte, situând capitalizarea bănci la 8,76 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI ING Bank a lansat creditul instant cu buletinul pentru firme miciTranzacția va avea un impact neglijabil asupra capitalul comun de rang 1 al Erste Group. Execuția tranzacției este planificată pentru a doua jumătate a anului 2018. Erste Group în România - cronologia achizițiilor În octombrie 2006, Erste Group a încheiat achiziția unei participații de 61,9% de la AVAS (Autoritatea Română pentru Valorificarea Activelor), BERD și IFC.
Banca Comercială Română (BCR) a obținut în primul trimestru din 2018 un profit net de 252,7 milioane de lei (54,3 milioane de euro), față de un rezultat net de 196,3 milioane de lei în aceeași perioadă din 2017, pe fondul creșterii veniturilor operaționale. Banca notează o creștere a finanțărilor acordate și faptul că n-a mai înregistrat niciun credit neperformant nou pe segmentul corporate.
Rezultatul operațional s-a situat la 371,7 milioane de lei (79,9 milioane de euro), mai mare cu 10% decât rezultatul din anul precedent de 338 milioane de lei (74,7 milioane de euro), ca urmare a îmbunătățirii venitului operațional, arată banca într-un comunicat.
Veniturile nete din dobânzi au crescut semnificativ cu 7,8%, la 466,6 milioane de lei (100,2 milioane de euro), de la 432,9 milioane de lei (95,7 milioane de euro) în T1 2017, ca urmare a volumelor mai mari de conturi curente.
Veniturile nete din comisioane au avansat cu 4,1% la 171,2 milioane de lei (36,7 milioane de euro), de la 164,4 milioane de lei (36,3 milioane de euro), în T1 2017, grație volumelor mai mari din tranzacții, împrumuturi, precum și operațiuni de brokeraj.
Rezultatul net din tranzacționare s-a majorat cu 40%, la 111,5 milioane de lei (31,9 milioane de euro), de la 79,5 milioane de lei (17,6 milioane de euro) în T1 2017, și a contribuit în mare măsură la creșterea profitului față de anul anterior.
Venitul operațional a crescut cu 11% la 766,9 milioane de lei (164,8 milioane de euro) de la 691,1 milioane de lei (152,8 milioane de euro) în T1 2017, ca urmare a creșterii veniturilor nete din dobânzi, a celor din comisioane și a rezultatului net din tranzacționare.
Cheltuielile administrative generale în T1 2018 au ajuns la 395,2 milioane de lei (84,9 milioane de euro), mai mari cu 12%, comparativ cu 353,1 milioane de lei (78,1 milioane de euro) în T1 2017, fiind crescute de contribuția anuală mai mare la Fondul de Garantare e Depozitelor Bancare, dar și de ușoara creștere a numărului de angajați, precizează banca.
CITEȘTE ȘI Liviu Voinea, BNR: Rata la un credit ipotecar a crescut cu 15% în ultimul anCa atare, raportul cost-venit s-a situat la 51,5% în T1 2017, față de 51,1% în aceeași perioadă din 2017.
Mai multe credite
BCR a generat volume noi de credite retail de 1,79 miliarde de lei în T1 2018, cu creșteri de 24% a creditului de nevoi personale și vânzări de patru ori mai mari în cazul creditului standard imobiliar, față de aceeași perioadă a anului trecut, arată banca într-un comunicat.
Luând în considerare și volumele de la Prima Casă, BCR a acordat o aproape o treime creditele imobiliare noi din România.
În activitatea corporate, portofoliul de credite nou acordate s-a ridicat la 259 milioane de lei. Finanțările pentru întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) au crescut cu 13% față de aceeași perioadă a anului trecut. Co-finanțarea proiectelor cu fonduri de europene a ajuns la 8 miliarde de lei, precizează banca.
Per total, soldul creditelor acordate clientelei a crescut ușor de la 33,5 la 33,8 miliarde de lei, față de o diminuare a portofoliului băncii în ultimii ani.
Costurile de risc și calitatea activelor
În ceea ce privește pierderile nete din deprecierea activelor financiare care nu sunt măsurate la valoarea justă prin profit și pierdere, BCR a înregistrat eliberări de provizioane de 65.000 de lei (14.000 de euro) în T1 2018, față de o cheltuială cu provizioanele de risc în valoare de 3,3 milioane de lei (0,7 milioane de euro) în T1 2017, în condițiile în care producțiile noi de credite, atât retail, cât și corporate, nu au mai generat niciun credit neperformant, arată banca.
Rata creditelor neperformante a fost de 7,2%, la 31 martie 2018, în diminuare față de nivelul de 8,1% la 31 decembrie 2017, ca urmare a tranziției la IFRS9, continuării eforturilor de recuperare a creditelor neperformante, dar și neînregistrării niciunui alt credit neperformant în segmentul corporate, precizează BCR. Rata de acoperire a NPL s-a situat la 96,3%.