Antonio Eram, CEO și unic acționar al Netopia Payments, a decis să transfere activitățile de plăți electronice și serviciile de marketing digital prin SMS către Netopia Financial Services și Web2SMS, firme înființate în octombrie 2020 și pe care le controlează integral.
Potrivit proiectului de divizare, analizat de Profit.ro, Netopia Payments a păstrat activitatea privind serviciile de reîncărcare rapidă online a cartelelor SIM prepaid prin plata cu card bancar și serviciul de plăți prin criptomonede.
"Prin separarea celor trei linii de activitate din cadrul societății divizate (divizia Plăți Electronice, divizia Web2SMS, divizia Kartela) în cadrul a 3 societăți diferite, fiecare dintre aceste activități va fi mai eficient gestionată din punct de vedere operațional și financiar. Transferul diviziei Plăți Electronice și a diviziei Web2SMS în două societăți distincte va permite acestora să își consolideze poziția de piață, să utilizeze mai eficient resursele economico-financiare și umane, dar și să asigure o mai bună gestionare a activităților desfășurate și a riscurilor aferente acestora. Totodată, separarea diviziei Plăți Electronice în cadrul unei entități distincte va asigura cadrul organizatoric și funcțional necesar în vederea autorizării entității ca instituție de plată la Banca Națională a României", se arată în proiectul de divizare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Profit.ro a anunțat, în toamna anului trecut, că Eram pregătește intrarea pe noi segmente de piață, în acest sens înființând Web2SMS (autorizată pentru prelucrarea datelor, administrarea paginilor web și activități conexe), Netopia Financial Services (alte intermedieri financiare) și Netopia Investments (consultanță pentru afaceri și management).
Ulterior desprinderii și transferului părții din patrimoniu corespunzătoare diviziei ce se transferă către societățile beneficiare, fiecare din firmele implicate în divizare va decide cu privire la strategia specifică de urmat pentru creșterea eficienței activității preluate, prin raportare directă la linia de business specifică.
"Separarea va permite o mai bună administrare acelor trei linii de activitate, în condițiile în care acestea reprezintă activități distincte, desfășurate în industrii distincte, având caracteristici diferite, precum și direcții de dezvoltare particulare, în fiecare caz în parte fiind implicate strategii, resurse umane și financiare specifice. De asemenea, separarea va permite o mai bună alocare a resurselor, precum și menținerea unei evidențe mai stricte cu privire la resursele alocate fiecărei activități, ținând cont de specificitatea fiecăreia dintre acestea", se arată în document.
Divizarea va asigura o flexibilitate decizională și operațională sporită la nivelul fiecărei societăți, estimându-se că va conduce, de asemenea, și la o reducere a cheltuielilor operaționale înregistrate de fiecare societate, plus o mai bună gestionare a riscurilor aferente celor trei activități, prin desfășurarea fiecăreia dintre acestea în cadrul unei structuri juridice distincte, având propriile organe de conducere și administrare dedicate desfășurării activităților respective și propriile garanții acordate sau, respectiv, limite ale răspunderii asumate față de creditorii societății.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Lista celor peste 1.000 de companii active ale statului. Alte aproape 300 de companii sunt în insolvență, faliment sau lichidare"Separarea va permite simplificarea și optimizarea procedurilor de monitorizare și raportare a fiecărei societăți în relația cu autoritățile competente, în funcție de specificul activităților întreprinse de acestea, alături de simplificarea și optimizarea procedurilor de raportare financiar-contabile față de asociații societății respective", se mai spune în document.
Procesul de divizare s-a încheiat la 31 decembrie 2020.
De notat că Eram a înființat în octombrie 2020 și Netopia Holding, demers vizibil în ultimii ani și la alți antreprenori și oameni de afaceri români, cum ar Pavăl Holding, entitate creată în 2018 de frații Adrian și Dragoș Pavăl, acționari ai Dedeman, familia Pandel - Christian Tour Holding, familia Popic - RMP Investment Holding sau Ștefan Cherciu - Pier Holding (ferestre QFort).
În 2019, Netopia Payments SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 44,2 milioane de lei, de la 85,7 milioane de lei în 2018, după ce a pierdut contul Vodafone România, al doilea jucător local de telefonie mobilă.
Profitul net al companiei a scăzut de la 2,5 milioane de lei în 2018 la 2,4 milioane de lei la finele anului precedent.