Șeful Fiscului: În maximum două săptămâni ieșim cu formularul de TVA D088 modificat

Șeful Fiscului: În maximum două săptămâni ieșim cu formularul de TVA D088 modificat
scris 12 apr 2016

Agenția Națională de Administare Fiscală și Ministerul Finanțelor sunt la finalul procesului de modificare atât a formularului de înregistrare în scopuri de TVA, D088, cât și a procedurii de aplicare a acestuia, urmând ca în maximum două săptămâni să fie făcută publică forma definitivă, a declarat, marți, președintele ANAF, Dragoș Doroș.

Noul formular va fi simplificat, iar procedura va fi mai ușor de aplicat, a precizat Doroș. În ceea ce privește problemele semnalate de mediul privat, șeful Fiscului a explicat că trebuie să existe un echilibru în abordarea lor, astfel încât să rămână un filtru de selecție a firmelor nou intrate în piață. „Rata de respingere la contribuabilii mari și mijlocii este absolut neglijabilă. La contribuabilii mici este o rată de respingere mai mare. Însă, aici, eu, dacă mi-aș face o companie mică și aș fi respins, aș reveni cu un formular mai bine completat...dar mulți dintre cei mici nu revin...Este foarte mare rata celor care nu revin cu acest formular și este un indiciu pentru noi”, a spus Doroș în cadrul dezbaterilor din Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Comisia Europeană examinează, în acest moment, procedura de înregistrare pentru TVA din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Comisia Europeană examinează, în acest moment, procedura de înregistrare pentru TVA din România

Președintele ANAF a mai arătat că evaluarea pentru acordarea codului de TVA se face per ansamblu, în funcție de un criteriu compozit, nefiind respingeri pentru o singură întrebare.

Formularul D088 pentru procedura de înregistrare în scopuri de TVA a fost introdus în februarie anul trecut în forma actuală și a creat nemulțumiri din cauza volumului mare de informații solicitate și a relevanței acestora. Formularul se dupune de către firmele nou înființate, dacă optează pentru codul de TVA, de către cele care au depășit plafonul cifrei de afaceri de 220 mii lei, precum și de către firmele care își schimbă acționarii/administratorii sau sediul social.

Firmele care rămân fără codul de TVA trebuie să colecteze și să verse taxa, dar pierd dreptul de deducere a acesteia. Practic, TVA de 20% devine o cheltuială suplimentară. Din acest motiv, D088 este cea mai reclamată problemă de către cetățeni pe site-ul Comisiei de tăiat hârtii maisimplu.gov.ro

viewscnt
Afla mai multe despre
doroș
anaf
088
formular tva
cod de tva