Unul dintre motivele invocate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru sancțiunile dispuse recent în cazul City Insurance este că instituția a constatat, la finele lunii aprilie, că liderul pieței asigurărilor ar fi raportat, încă din 2017, că disponibilitățile bănești ale companiei, în baza cărora au fost calculate solvabilitatea și lichiditatea societății, s-ar fi aflat la o bancă cu care aceasta nu ar fi avut raporturi contractuale, iar existența contului nu ar fi fost confirmată, se susține în preambulul deciziei instituției.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!"Aspectele de neconformitate/nelegalitate cuprinse în cadrul celor 3 rapoarte de control permanent vizează, în principal, faptul că societatea a raportat încă din anul 2017 disponibilități bănești la o societate bancară. ASF a luat cunoștință la data de 28.04.2021 despre faptul că între această societate bancară și societatea de asigurare nu au existat raporturi contractuale. Prin prisma acestei informații noi, ASF a efectuat ajustări ale fondurilor proprii și indicatorilor de solvabilitate pentru data de raportare 31.12.2020 (primul raport de control permanent), respectiv ajustări ale activelor lichide raportate de societate în cadrul raportării suplimentare de lichiditate la data de 31.03.2021 (al doilea raport de control permanent), fiind constatate abateri grave de la prevederile legale. De asemenea, ultimul raport de control din data de 20.05.2021 a vizat, în principal, neconformități în ceea ce privește modul de îndeplinire a măsurilor dispuse de autoritate prin deciziile nr. 455/2020, nr. 457/2020 și nr. 325/2021", scrie în decizia ASF nr. 724/2021.
La finele săptămânii trecute, ASF a anunțat că i-a sancționat pe fiecare dintre cei trei membri ai Directoratului City Insurance cu amendă de 1 milion de lei și retragerea aprobării acordate de instituție lui Szilagyi Renato - președinte Directorat, Barbu Mircea Buzerea - vicepreședinte și Stavros Mavrogalos Fotis Spyridon - membru.
De asemenea, instituția a aplicat amenzi de 1 milion de lei fiecărui membru al Consiliului de Supraveghere al asigurătorului și a retras autorizația celor cinci membri - Woodthorpe Robert Browne - președinte, Max Walter Rossler - vicepreședinte, Cristian Pascale, Aelita Arampova și Epameinondas Papanikolaou.
În plus, arbitrul pieței asigurărilor a decis sancționarea City Insurance, liderul industriei în 2020, cu amendă în cuantum de 2.930.766 lei și stabilirea în sarcina acesteia a obligației de a transmite ASF, spre aprobare, un plan de finanțare și redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerințele de capital.
ASF a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) în vederea înlocuirii temporare a organului de conducere al asigurătorului, cu o durată a mandatului de 4 luni de la data intrării în vigoare a deciziei, cu posibilitatea prelungirii acesteia în condițiile articolului 36 din Legea nr. 246/2015.
În luna ianuarie a acestui an, instituția a mai sancționat conducerea City Insurance cu amenzi consistente.
"În vederea îndeplinirii măsurilor dispuse de către ASF, în cursul anului 2016, perioadă în care societatea a fost în dificultate financiară, fiind supusă unei proceduri administrative de redresare financiară pe bază de plan, cât și ulterior, în vederea luării unor măsuri care să asigure fonduri proprii eligibile care să acopere SCR sau modificarea profilului de risc, a fondurilor proprii eligibile care să acopere MCR și a coeficientului de lichiditate, City Insurance a prezentat extrase de cont emise de către o societate bancară din care rezultă faptul că asigurătorul dispune de disponibilități financiare necesare susținerii activității și îndeplinirii cerințelor legale. De la deschiderea contului și până în prezent, conducerea societății a confirmat că aceste sume deținute în cont sunt pe deplin disponibile societății pentru a fi utilizate în cursul normal al activității", se arată în decizie.
Sursa citată susține că din documentele și explicațiile transmise de societate la ASF în perioada martie 2017 - mai 2021, ar fi rezultat că disponibilitățile raportate ca existente în contul societății bancare provin din următoarele operațiuni, respectiv un contract de împrumut subordonat din data de 29.09.2016 încheiat cu Vivendi International (acționarul majoritar - n.r.) în valoare de 30 milioane de euro, modificat prin act adițional în data de 31.03.2017 în sensul suplimentării valorii acestuia la 50 milioane euro.
O altă operațiune ar fi fost un contract de împrumut comercial încheiat între City Insurance și o societate (decizia ASF nu prezintă denumirea societății - n.r.), în data de 09.09.2019, pentru suma de 25 milioane de euro. Acest contract ar fi fost desființat în data de 22.06.2020 și transformat în împrumut subordonat de la acționarul Vivendi Internațional.
CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecteÎn acest an, City Insurance ar fi contractat un nou împrumut de la societatea de la care a contractat împrumutul în anul 2019, în valoare de 50 milioane euro, contract care nu ar fi fost pus la dispoziția ASF, conform sursei citate.
"Din cuantumul total al împrumuturilor subordonate în valoare de 75 milioane euro, în anul 2018 societatea a apelat mecanismul de absorbție al pierderilor în valoare de 30 milioane de euro (aproximativ 136.237.895 lei), evidențiind această operațiune prin constituirea în pasivul bilanțier a unor rezerve statutare/contractuale, element care se regăsește în rezerva de reconciliere sub regimul Solvabilitate II și constituie element de fonduri proprii eligibile nerestricționate să acopere SCR și MCR", scrie în decizie.
ASF, se arată în document, a dispus o serie de măsuri în sarcina societății prin Decizia nr. 457/6.04.2020, emisă ca urmare a controlului periodic desfășurat de instituție la asigurător, ce a vizat perioada 2017- 2019, act individual prin care s-a stabilit un cuantum suplimentar al cerinței de capital de solvabilitate (SCR) în valoare de 16,5 milioane de euro, măsură necesară diminuării riscului de lichiditate identificat, și, respectiv, prin Decizia nr. 325/10.03.2021, emisă ca urmare a controlului periodic desfășurat de instituție la companie, ce a vizat perioada 01.01.2020 - 30.06.2020, fiind efectuate ajustări asupra valorii fondurilor proprii eligibile în valoare de 244 milioane de lei, fapt ce ar fi condus la scăderea gradului de acoperire a SCR cu fonduri proprii eligibile la 0,88.
"Urmare a ajustărilor efectuate, coeficientul de lichiditate al City Insurance, la data de 31.03.2021, calculat ca raport între activele lichide în valoare ajustată de 157.845.899 lei și valoarea rezervei brute de daune avizate în valoare de 1.002.809.576 lei, devine 0,16, necesarul de active lichide pentru acoperirea rezervei de daune brute avizate fiind în cuantum de 844.963.677 lei. Totodată, s-a comunicat societății că, în contextul în care deficiențele constatate generează un risc extrem de ridicat de lichiditate, cu implicații directe asupra tuturor obligațiilor rezultate din activitatea de asigurare, coroborat cu faptul că City Insurance deține cea mai ridicată cotă de piață pe segmentul asigurărilor RCA, rezultă un impact semnificativ asupra persoanelor prejudiciate, prin afectarea drepturilor și intereselor acestora, putând conduce la apariția unui potențial risc sistemic, fapt susținut și de creșterea constantă a cotei de piață a societății în ultimii doi ani (39,03% la data de 31.12.2019, respectiv 43,49% la 31.12.2020)", se mai arată în decizie.
În urma controalelor, echipa de control al ASF a constatat că la data de 31.12.2020 și respectiv la data de 31.03.2021, City Insurance nu ar deține suficiente fonduri proprii eligibile pentru acoperirea cerinței minime de capital (MCR), gradul de acoperire fiind minus 3,35, respectiv de minus 3,79, se mai susține în document.
De asemenea, la data de 31.12.2020 și 31.03.2021, City Insurance, în raport cu elementele care nu au fost avute în vedere la emiterea Deciziei nr. 325/2021, nu ar deține fonduri suficiente eligibile pentru acoperirea cerinței de capital de solvabilitate SCR, gradul de acoperire fiind minus 0,33, respectiv de minus 0,41, este un alt argument invocat.
City Insurance este controlată de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Mușat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice - 1,58%. Acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase. În 2019, compania a subscris prime 1,912 miliarde de lei, cu 28,81% mai mult față de anul precedent, rezultat care a plasat-o pe primul loc în ierarhia de profil.
La începutul lunii aprilie a acestui an, compania a anunțat că acționarul majoritar, Vivendi International, și-a vândut acțiunile către I3CP Holdings, cu sediul în Olanda, o companie prezentată ca gestionând active de 15 miliarde de euro. Presa elenă vorbește de o legătură a companiei cu Biserica Grecească, indicând că o persoană din Departamentul de comunicare al Sfintei Arhiepiscopii a Atenei apare ca reprezentant de comunicare al I3CP Holdings .
La acest moment este indicat că tranzacția s-ar încheia în trimestrul 3 al acestui an.