Pacienții români au plătit, în ultimii 10 ani, circa 250 de milioane de euro anual pentru tratamentele făcute în Austria, a declarat, într-un interviu acordat News.ro, fondatorul companiei care se ocupă turism medical între România și Austria, AT-Med, Darius Pencea, care a mai spus că 90% din această sumă reprezintă tratamente făcute din banii pacienților.
“Statisticile Casei de Sănătate din Austria arată că pacienții români au lăsat în ultimii 10 ani minimum 250 de milioane de euro anual pentru a se trata în Austria. Din această sumă, 90% reprezintă tratamente făcute din banii proprii. Cine alege Austria, alege medicina cea mai scumpă, infrastructura cea mai bună de medicină și toți merg acolo pentru că au încredere că medicina de acolo este actualizată”, a afirmat Pencea.
Acesta spune că, de cele mai multe ori, cazurile grave ajung în Austria, de aceea firma AT-Med, care se ocupă de intermediere medicală și traducere, primește lunar circa 25 de cereri de la pacienți cu boli oncologice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ideea de a se ocupa de intermediere medicală și traducere i-a venit lui Pencea în 2009, după ce un prieten i-a cerut să-l ajute cu traducerea analizelor și facilitarea intrării într-un spital din Viena pentru fiul lui bolnav de leucemie.
În acel moment a realizat că românii au nevoie de intermediari și traducători atunci când ajung în spitalele din Viena. În 2009, antreprenorul a intrat în discuții cu Camera de Comerț din Austria și a făcut un plan de afaceri.
În 2010 antreprenorul și-a deschis o firmă în Austria care se ocupa de intermediere medicală și traduceri, și a devenit și traducător autorizat. Pencea spune ca a investit în afacerea sa din resurse proprii între 25.000- 40.000 de euro, iar restul banilor până la 70.000 de euro au fost subvenționați de Camera de Comerț din Austria.
Anul trecut compania a ajuns la o cifră de afaceri de 450.000 de euro și estimează că anul acesta va ajunge la 600.000 de euro. Antreprenorul locuiește în Viena, dar ajunge de câteva ori pe lună în România pentru discuțiile pe care le are cu pacienții români care apelează la serviciile companiei sale.
“Deocamdată ne ocupăm doar de aducerea românilor în Austria și vrem să aducem și oameni din Molodva. Noi nu lucrăm doar pentru oamenii bogați, ci și pentru oamenii asigurați.(...)Noi ne ocupăm de actele necesare și ținem legătura cu casele private de sănătate”, a zis Pencea, care a mai spus că în prezent colaborează cu 6 spitale din Viena.
În ceea ce privește tarifele firmei, acestea pornesc de la 75 de euro pe oră pentru traduceri și intermediere, dar nu depășesc 450 de euro la 24 de ore. În același timp, firma este subvenționată pentru fiecare pacient care stă în Austria.
“Noi ne orientăm sau îi aducem costul estimativ strict pe bugetul lui. Clientul român ne spune dacă el își permite și ce și-ar permite. Există clinici care te pot trata la trei categorii de preț. Poți să fii tratat de un medic unde spitalizarea costă 600 de euro, dar dacă pui preț și pe lux, poți fi tratat de același medic la un preț care poate să urce până la 1.500 de euro pe zi”, a mai spus fondatorul AT-Med.