România este prezentă cu 34 de universități și institute politehnice în ediția din acest an a clasamentului U-Multirank elaborat de Comisia Europeană.
Aflat la a opta ediție, clasamentul analizează aproape 2.000 de universități din 96 de țări în funcție de o serie de indicatori, grupați în cinci categorii principale: predare și învățare, cercetare, transferul de cunoștințe, orientare internațională și implicare regională. Universitățile primesc calificative de la ‘A’ (“foarte bun”) la ‘E’ (“slab”).
Universitățile românești stau cel mai bine la dimensiunile predare/învățare și implicare regională, cele mai slabe rezultate fiind înregistrate la capitolele transferul cunoștințelor și orientare internațională.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție - Cinematograful Hollywood Multiplex, vândut directoarei financiare a ProVideo - cedat acum grupului Anchor, care deține București Mall și Plaza RomaniaUniversitatea “Aurel Vlaicu” din Arad a obținut și în acest an cele mai multe calificative maxime (11, în urcare de la 7 la ediția precedentă), fiind urmată de Academia de Studii Economice București, Universitatea de Medicină “George Emil Palade” din Târgu Mureș, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași și Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, cu câte 7 calificative A.
Două universități românești, respectiv Academia de Studii Economice București și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca au fost incluse în Top 25 cele mai performante instituții din lume la categoria publicații cu acces liber.
Indicatorul măsoară procentul de studii publicate în reviste cu acces gratuit, în Top 25 fiind incluse 13 instituții de învățământ superior din Europa, 10 din Asia și 2 din Africa.