RETROSPECTIVĂ Industria IT&C va depăși 6% din PIB în acest an, dar viitorul pare afectat de schimbările fiscale

RETROSPECTIVĂ Industria IT&C va depăși 6% din PIB în acest an, dar viitorul pare afectat de schimbările fiscale
scris 30 dec 2017

Banca Națională a României (BNR) a anticipat că sectorul IT&C va atinge în acest an 6,2% din PIB, comparativ cu 5,5% în 2016, tehnologia informației și comunicațiile fiind cel mai dinamic sector al economiei naționale. Avansul puternic al industriei din ultimii ani, în care își desfășoară activitatea peste 100.000 de salariați, a fost susținut atât de avantajele fiscale (programatorii nu plătesc impozit pe venit), cât și de costurile relativ reduse cu forța de muncă, în raport cu alte state din UE, la care se adaugă sumele semnificative și constante investite de operatori în dezvoltarea rețelelor de comunicații. Listarea Digi (RCS&RDS), intrarea Vitruvian în acționariatul Bitdefender, finanțarea de 30 milioane de euro obținută de roboții software UiPath, preluarea Clever Taxi de către Mercedes sau a Vector Watch de către americanii de la Fitbit sunt doar cîteva exemple din acest an care confirmă, dincolo de avansul cifrelor macroeconomice, dinamica unei industrii a cărei cifră de afaceri a depășit pragul de 10 miliarde de euro în 2015. Pe de altă parte, schimbarea peste noapte a legislației fiscale va avea un impact semnificativ asupra costurilor companiilor de software și, potrivit reprezentanților asociației patronale (ANIS), va determina anularea unor investiții în România și blocarea unor recrutări.

Vitruvian Partners preia de la Axxess Capital aproximativ 30% din Bitdefender

Urmărește-ne și pe Google News

Fondul de investiții paneuropean Vitruvian Partners a devenit al doilea cel mai mare acționar al BitDefender, producător român de aplicații software de securitate cibernetică, după ce a cumpărat la 1 decembrie un pachet de aproximativ 30%, deținut de fondul de investiții Axxess Capital. Ca urmare a acestei tranzacții, valoarea Bitdefender a depășit pragul de 600 milioane de dolari.

Tehnologiile antivirus Bitdefender protejează datele digitale a 500 milioane de utilizatori de pe toate continentele.

Familia Măriuca și Florin Talpeș, care a înființat compania acum mai bine de 20 de ani, va continua să dețină pachetul majoritar al Bitdefender. Un grup de investitori privați mai deține o participație minoritară din companie.

Listarea DIGI, cea mai mare ofertă de vânzare din istoria BVB pentru o companie privată

Digi Communications NV (Olanda), acționarul principal al companiei de cablu RCS&RDS, liderul pieței locale de televiziune și internet fix, a intrat la cota Bursei de Valori București pe 16 mai. Ofertanții au încasat din vânzarea acțiunilor 815 milioane de lei. La prețul de tranzacționare din prima zi, Digi avea o capitalizare de peste 4 miliarde de lei.

Listarea titlurilor DIGI a fost cea mai mare ofertă de vânzare de acțiuni a unei companii private de la BVB din ultimii ani, precedată de listarea MedLife din decembrie 2016, operațiune care s-a ridicat la 51 milioane de euro.

Daimler Mercedes a cumpărat Clever Taxi. Valoarea tranzacției, o sumă cu 8 cifre în euro

Compania locală Clever Tech, care a dezvoltat aplicația mobilă pentru comenzi de taxi Clever Taxi, a fost preluată în luna mai de către Intelligent Apps, proprietarul mytaxi.net. Intelligent Apps este o subsidiară a Daimler Mobility Services GmbH, parte din grupul german Daimler, proprietarul Mercedes Benz.

Anterior tranzacției, acționarii Clever Tech erau Bestjobs Recrutare (controlată de Călin Fusu) – 34,11%, Alexandru Dumitru – 29,89%, Mihai Cosmin Rotaru – 29,89% și Andrei Pitiș – 6,11%.

La momentul anunțului, foștii acționari ai Clever Taxi au afirmat că transferul acțiunilor are o valoare de ''8 cifre în euro'', ceea ce ar presupune minimum 10 milioane de euro.

Lansată în octombrie 2012, aplicația Clever Taxi permite comandarea  direct de pe smartphone, în câteva secunde, a celui mai apropiat taxi, utilizatorul aplicației având posibilitatea de a alege tariful și compania de taxi preferată.

Roboții software UiPath primesc o finanțare de 30 milioane de dolari

UiPath, o firmă înființată în București în anul 2015 de Daniel Dines și Marius Tîrcă și specializată în dezvoltarea de roboți software care automatizează procesele de lucru din companii, a primit în luna aprilie a acestui an o finanțare de 30 milioane de dolari de la fondul american de investiții Accel Partners. Este cea mai mare finanțare obținută până în prezent de o companie de tehnologie lansată în România.

Accel este primul fond de investiții din lume care a investit în Facebook în 2015. De asemenea, Accel a investit în Dropbox și Spotify.

Roboții software UiPath sunt programați să preia munca de tipul copy-paste a angajaților, eliberându-i de sarcinile tranzacțional repetitive care îi solicită inutil.

UiPath vrea să ajungă în următorii 4-5 ani la venituri de 100 milioane de dolari, obiectiv care va permite atingerea unei evaluări de un miliard de dolari.

Americanii de la Fitbit au plătit 15 milioane de dolari pe primul ceas inteligent românesc, Vector Watch

Compania americană Fitbit, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de gadgeturi purtabile și vânzări anuale de aproximativ 2 miliarde de dolari, a preluat la începutul acestui an platforma software și echipa de specialiști IT și programatori Vector Watch, un producător român de ceasuri inteligente. Valoarea tranzacției s-a ridicat la 15 milioane de dolari.

În toamna acestui an, Fitbit a deschis în București un centru de dezvoltare și cercetare, cel mai mare de acest tip al companiei americane din Europa.

Vector Watch este un proiect inițiat în anul 2013 du­pă o idee a antreprenorului Andrei Pitiș. Anterior preluării, compa­nia a atras finanțări totale de 12 milioane de do­lari, cel mai mare investitor fiind Gecad Ventures, fondul de investiții unde partener fondator este Radu Georgescu, fost proprietar al antivirusului RAV vândut către Microsoft în 2003.

Bitdefender a mutat producția unui echipament din China în Satu Mare

Bitdefender a mutat din China la o fabrică din Satu Mare producția celei de-a doua generații a Bitdefender BOX, un dispozitiv care asigură protecție împotriva virușilor și altor amenințări IT ce vizează dispozitivele conectate la internet dintr-o gospodărie, prin integrarea acestuia în rețeaua de comunicații, conform unui anunț al companiei din luna noiembrie.

Noua versiune a Bitdefender BOX este produsă de subsidiara din Satu Mare a companiei germane ZES Zollner Electronic.

Cu toate că transferul producției majorează costurile cu 7%, Bitdefender a motivat decizia mutării producției la Satu Mare pentru a se asigura că specificațiile produsului vor fi respectate în timpul procesului de fabricație și pentru un mai bun control.

RCS&RDS a depășit 3 milioane de clienți de telefonie mobilă. Peste un milion au venit de la Orange, Vodafone și Telekom

RCS&RDS, operator de telecomunicatii controlat de omul de afaceri orădean Zoltan Teszari, a anuntat în ianuarie că a depășit trei milioane de abonați în rețeaua de telefonie mobila Digi Mobil, în mai puțin de trei ani de la relansarea acestor servicii.

Compania a precizat că, din octombrie 2008, când a fost lansat serviciul de portabilitate a numerelor de telefon, și până la începutul anului 2017, a primit peste un milion de numere de la Orange, Vodafone și Telekom, fiind furnizorul cu cele mai multe numere primite prin portare.

Bitdefender cumpără o companie din Franța pentru dublarea cotei de piață

Bitdefender a anunțat că și-a cumpărat prin­cipalul partener de pe piața franceză, com­pania Profil Technology, ca parte a unui plan care are ca obiectiv dublarea cotei de pia­ță a Bitdefender din Franța în următorii trei ani.

“Aceasta este cea mai mare achiziție derulată de Bitdefender până acum și întărește poziția companiei în Europa și la nivel global”, se arăta într-un comunicat al companiei din România dat publicității la 17 ianuarie.

Jumătate din clienții Orange România aveau contracte de abonament

Orange România, liderul pieței locale de telefonie mobilă, a trecut pragul de 5 milioane de con­trac­te de abonament la finele anului 2016, o premieră și un record pen­tru piața locală de telefonie mobilă, con­form rezultatelor financiare publi­cate de companie în luna februarie a acestui an. La nivelul întregului an 2016, veniturile Orange au crescut cu 4,2%, la 987 milioane de euro, iar baza de clienți se situa la 10,4 milioane.

Rețeaua de fibră optică Netcity va depăși 1.800 kilometri în 2020, după investiții de peste 30 milioane de euro

Netcity Telecom va investi din fonduri proprii peste 30 milioane de euro în dezvoltarea rețelei subterane pentru fibră optică a Capitalei, care va depăși 1.800 de kilometri în anul 2020, dublu față de lungimea actuală.

Operatorul rețelei de fibră optică a Capitalei va prelua prin absorbție Direct One Infrastructure, firma care a cumpărat integral de la grupul UTI acțiunile operatorului rețelei de fibră optică a Capitalei, pentru mai mult de peste 30 milioane de euro.

Fuziune de 77 milioane euro pe piața serviciilor IT. Endava Romania a preluat ISDC Romania, de la 1 iulie

Furnizorii de servicii IT Endava Romania și ISDC Romania au fuzionat prin absorbție de la 1 iulie, scopul declarat al operațiunii fiind eficientizarea gestionării fondurilor necesare desfășurării activităților ce urmează a fi realizate în comun.

Potrivit termene.ro, afacerile celor două companii au cumulat peste 355 milioane de lei în 2016. Fuziunea celor companii locale survine achiziției de anul trecut la nivel internațional a grupului de companii ISDC de către grupul Endava pentru consolidarea poziției Endava în domeniul serviciilor IT.

eMAG investește în Zitec și cumpără Sameday Courier

Zitec, unul dintre principalii producători locali de aplicații online, a atras o investiție de peste 1,7 milioane de euro din partea Dante International, administratorul eMAG, cel mai mare retailer online local.

Odată cu această investiție, Zitec are în plan o extindere accelerată pe piață, prin creșterea echipei, deschiderea de birouri în provincie, formarea unui departament specializat în fonduri europene și granturi, precum și activități susținute de creștere a portofoliului de clienți în Europa de Vest și SUA.

Infuzia de capital a avut în vedere potențialul de creștere în zona de servicii de dezvoltare software și online marketing, precum și portofoliul de investiții în startup-uri al Zitec.

Tot în acest an, eMAG a cumpărat de la Octavian Bădescu 80% din acțiunile Sameday Courier, brandul sub care acționează compania Delivery Solutions. Valoarea tranzacției a fost estimată la aproximativ două milioane de euro.

Sameday Courier își va continua evoluția ca brand independent și va continua dezvoltarea de servicii premium de curierat, precum livrarea în 2 ore în mai multe orașe din țară, livrarea și preluarea produselor în intervale orare, livrarea și instalarea produselor voluminoase, livrarea seara și în week-end, potrivit informațiilor dintr-un comunicat dat publicității la 30 mai.

Restructurare la Telekom România, pentru a face față concurenței

Grupul de companii Telekom Romania va înființa și dezvolta două structuri de business, una pentru serviciile de mobil și cealaltă pentru serviciile de broadband și TV, pentru a face față concurenței acerbe cu care se confruntă pe aceste segmente de business și pentru a-și majora cota de piață, atât în zona urbană, cât și cea rurală, conform informațiilor prezentate în luna februarie de Miroslav Majaros, șeful grupului, în cadrul unei întâlniri cu sindicaliștii.

Șeful Telekom a prezentat și detalii despre procesul de reorganizare a companiilor din grup, care va fi  finalizat până la 30 iunie 2017, urmând ca de la 1 iulie să intre în funcțiune noile structuri de business.

Procesul de reorganizare va afecta și numărul de salariați, câteva sute de persoane, urmând ca la Telekom Romania Communications să fie operate disponibilizări de personal însoțite de plata unor sume compensatorii al căror cuantum va varia în funcție de vechimea și vârsta angajaților afectați.

Arbitrul comunicațiilor, trei șefi într-un an

După plecarea lui Cătălin Marinescu de la șefia ANCOM, care și-a început mandatul în aprilie 2009, la conducerea instituției Parlamentul l-a numit în luna mai a acestui an pe Adrian Diță, la acea vreme șeful Public Affairs al grupului de firme Telekom România.

Dacă anterior încheierii mandatului lui Marinescu activitatea ANCOM se desfășura profesionist, fapt recunoscut de majoritatea actorilor din industrie, venirea lui Diță a provocat un cutremur de proporții, care nu anunța nimic bun pentru viitor.

Diță a început în forță și, la nici o lună de la numire, a modificat din temelii organigrama instituției care reglementează o piață de peste 4 miliarde de euro.

Prin această mișcare surpriză, el a scos din schemă mai mulți oameni profesioniști din instituție, cu rezultate notabile sub mandatul lui Marinescu, și a angajat în compartimentele cheie mai mulți foști militari cu zeci de ani experiență în zona de informații a Ministerului Apărării Naționale (MApN). Mai mult, Diță a anunțat că vrea să scoată cât mai repede la licitație frecvențele radio dedicate serviciilor de telecomunicații de generația a cincea (5G), în condițiile în care tehnologia nu este standardizată și terminalele sunt în faza de proiectare.

Spectrul destabilizării unei industrii importante a economiei naționale, în care activează grupuri internaționale importante ca Orange, Vodafone sau Telekom, și semnalele negative venite din zona comunicațiilor militare au determinat Guvernul și Parlamentul să-i retragă sprijinul lui Adrian Diță, care și-a înaintat demisia în a doua parte a lunii octombrie, fiind înlocuit de fostul premier Sorin Grindeanu, care l-a propus la șefia ANCOM.

SRI va controla mai bine cheltuirea banilor publici, printr-un sistem IT de 95 milioane de lei

Serviciul Român de Informații (SRI) a atribuit asocierii formate din Siveco Romania și Nova Tech Integrated Solutions contractul pentru furnizarea sistemului IT prin care afirmă că urmărește un mai bun control al modului de cheltuire a banilor în instituții publice. De asemenea, sistemul va identifica rapid și firmele ai căror acționari sau administratori figurează la mai multe firme și au cazier judiciar, precum și persoanele fizice în cazul cărora sunt neconcordanțe între venitul declarat și clădirile, terenul sau mașinile achiziționate.

Estimat la 114,46 milioane de lei, fără TVA, contractual a fost atribuit în prima parte a acestui an pentru 95,4 milioane de lei, fără TVA, conform datelor publicate pe www.e-licitatie.ro. Subcontractanții asocierii conduse de SIVECO Romania sunt Romsoft International și BAE Systems Denmark.

Fuziune de 2,7 miliarde lei în retailul online românesc. Administratorul eMAG.ro a preluat firma din spatele fashiondays.ro

Dante International, operatorul eMAG.ro, cel mai mare retailer online local, a preluat la 1 iulie prin absorbție Fashion Days Shopping SRL, compania care administrează www.fashiondays.ro. Cu afaceri cumulate de 2,7 miliarde de lei în 2016, cele două companii au fuzionat pentru eficientizarea activității.

Insolvențe în rândul firmelor fraților Alexandru și Sebastian Ghiță

La începutul acestui an, 2K Telecom, companie controlată integral de fratele fostului deputat Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță, a intrat în insolvență, după ce Ministerul Finanțelor a refuzat să-i deconteze un ajutor de stat.

Firma are datorii de peste 60 de milioane de euro către aproape 150 de creditori, printre care Fiscul, BCR, Eximbank, Telekom România, ANCOM, dar și către o rudă, omul de afaceri Vasile Domente, și furnizorii accessNET International și Asesoft Tehnologies controlați de Sebastian Ghiță.

În luna martie, Asesoft Technologies, controlată indirect de Sebastian Ghiță și aflată în insolvență din iunie 2016, a intrat în faliment în urma unei decizii a instanței, cererea fiind înaintată de administratorul judiciar al companiei.

În iunie 2016, Tribunalul Prahova a admis cererea Asesoft Technologies de intrare în insolvență pentru imposibilitatea achitării la termenele scadente a obligațiilor față de creditori, care însumau 97,9 milioane de lei.

Tot în luna martie, Teamnet International și-a solicitat insolvența la Tribunalul Prahova, care a aprobat cererea.

Compania, controlată indirect de Sebastian Ghiță printr-o firmă înregistrată în Marea Britanie, îi are în acționariat pe International Finance Corporation (IFC), divizia de investiții a Băncii Mondiale, și Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre, și explică intrarea în insolvență prin investigația declanșată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) împotriva firmei și a directorului general pentru presupuse fapte ilegale în perioada 2007-2014, ceea ce ar fi afectat puternic imaginea firmei, ar fi blocat finanțarea din partea băncilor și i-ar fi determinat pe furnizori să își ceară insistent banii pe care anterior acceptaseră să îi primească după ce creditele bancare erau obținute.

Aproape 75 de creditori au solicitat Asesoft International, producătorul de aplicații software deținut indirect de fostul deputat Sebastian Ghiță, potrivit DNA, și în insolvență din 2015, să achite datorii de 179,6 milioane de lei, dar a fost admisă la masa credală suma totală de 140,8 milioane de lei. Pe de altă parte, patrimoniul Asesoft International a fost evaluat la 32,5 milioane de lei, conform prețurilor de piață ale activelor.

Suedezii de la Stillfront Group au preluat eRepublik Labs, într-o tranzacție de 7,5 milioane de euro

eRepublik Labs, companie înființată la București, a fost cumpărată de Stillfront Group, dezvoltator și publisher independent suedez de jocuri, într-o tranzacție de 7,5 milioane de euro. Valoarea tranzacției de 7,5 milioane de euro a inclus 4.050.000 euro cash și 3.450.000 euro în acțiuni Stillfront.

eRepublik Labs este cunoscută pentru jocul eRepublik, un MMORPG (Massively multiplayer online role-playing game) care poate fi jucat gratuit în browser. Fondată de Alexis Bonte, eRepublik Labs a fost înființată, la fel ca și cumpărătorul ei, în 2007. Jocul eRepublik a fost lansat un an mai târziu.

Afacerile Erpk Labs SRL au atins 3,1 milioane de lei în 2016, conform termene.ro.

Schimbare de CEO la Vodafone România

Venit la șefia Vodafone România în luna mai 2014, Ravinder Takkar a preluat, de la 15 iulie 2017, conducerea Vodafone Group Services, funcție din care va reprezenta interesele Vodafone în India și va fi responsabil și de dezvoltarea businessului Vodafone în regiunea Africa, Orientul Mijlociu și Asia-Pacific.

Sub mandatul său, al doilea operator local de telefonie mobilă și-a majorat baza de clienți cu 10,2%, la 9,44 milioane, iar afacerile s-au menținut pe plus.

La conferință de presă de final de mandat, Takkar a afirmat că lipsa de predictabilitate a sistemului de taxare este principala problemă a mediului de afaceri din România. Fostul șef al Vodafone România a amintit și de schimbările dese din administrația locală, care au provocat la rândul lor probleme. Astfel, pe durata mandatului lui Takkar, România a avut 7 miniștri ai comunicațiilor și 4 premieri.

El a fost înlocuit, de la 1 septembrie, de Murielle Lorilloux, CEO al Vodacom din Republica Democrată Congo.

Utilizarea tehnologiilor big data pentru a livra servicii adaptate la solicitările clienților, expansiunea pe servicii fixe, inclusiv prin vânzarea de servicii de televiziune, și digitalizarea sunt obiectivele noului CEO al Vodafone România.

După listarea din primăvară, DIGI a preluat un operator din Ungaria cu 140 milioane de euro

Digi Communications a cumpărat, cu 140 milioane euro, Invitel Tavkozlesi, unul dintre operatorii cheie pe piața de telecomunicații din Ungaria. Tranzacția s-a derulat prin intermediul filialei din Ungaria a Digi Communications NV (Olanda), compania prin intermediul căreia omul de afaceri Zoltan Teszari controlează cea mai mare afacere, compania RCS&RDS, ce deține cea mai mare rețea de cablu TV din România și a patra companie de telefonie mobilă, Digi Mobil.

Anul trecut, compania din Ungaria a avut o cifră de afaceri de aproximativ 85 milioane euro și un profit de 23,2 milioane euro. Finalizarea tranzacției este în prezent preconizată pentru 14 martie 2018.

Preluări pe piața distribuției IT&C

La finele lunii mai, acționarii ALEF Distribution Ro, parte a ALEF Group din Cehia, unul dintre cei mai importanți distribuitori de sisteme IT din Europa Centrală și de Sud-Est și afaceri de peste 160 milioane de euro în 2016, au aprobat cumpărarea activității LikeIT Solutions, și anume activitatea de distribuție de componente, accesorii, sisteme și soluții IT, inclusiv distribuția produselor marca Microsoft, Cisco, Asus, Fujitsu și APC, unele active ale companiei și anumite contracte în legătură cu cele de mai sus, la care LikeIT este parte.

Likeit Solution, companie înființată în 2014 de Dragoș Popescu, proprietarul R.H.S. Company, în faliment, a înregistrat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 129,4 milioane de lei și pierderi de 9,1 milioane de lei.

Pe piața distribuției de sisteme IT, mai activează companii precum Network One Distribution (NOD), controlată de către Iulian Stanciu, șeful eMAG, ABC Data și Gersim Impex.

La începutul lunii august, distribuitorul IT Logicom Information Technology (LIT), o filială a grupului cipriot Logicom, a anunțat că a semnat un precontract de vânzare-cumpărare pentru preluarea companiei locale de distribuție IT Gemini SP, cu un business de 70,3 milioane de lei în 2016, controlată de antreprenorii români Sanda și Vlad Maican.

"Tranzacția nu implică achiziționarea de acțiuni", se arăta într-un comunicat al LIT, distribuitor cu afaceri de 82,9 milioane de lei în 2016.

La data finalizării tranzacției, Logicom va plăti Gemini 500.000 de euro și valoarea bunurilor care se vor afla pe stoc pentru o perioadă de mai puțin de 6 luni de zile. Această sumă este estimată la 3 milioane de euro. O altă sumă de 100.000 de euro va fi achitată după cinci ani de la finalizarea tranzacției, conform anunțului Logicom.

Gemini SP a fost înființată de familia Maican în 1992, aceasta distribuind produse și soluții ale giganților IT americani Hewlett-Packard Inc, Hewlett-Packard Enterprises și Dell EMC.

AKTA intră pe telefonie mobilă și devine operator quad play

Digital Cable Systems (DCS), operator telecom prin cablu care operează sub brandul AKTA, a inclus în ofertă, de la 15 august, și servicii de telefonie mobilă, alături de televiziune analogică și digitală, telefonie fixă și internet, devenind astfel operator quad-play.

DCS este parte a grupului american de investiții PineBridge Investments și unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii de telecomunicații de pe piața autohtonă.

Pentru furnizarea de servicii de telefonie mobilă, care sunt disponibile numai sub formă de abonament,  care pornesc de la 2 euro pe lună, DCS a semnat cu Telekom Romania Mobile Communications (fost Cosmote) un contract de tip MVNO.

Orange Money se capitalizează, Vodafone închide M-Pesa

Orange Money, societatea înființată de Orange România pentru furnizarea de servicii de plăți și de transfer de bani de pe telefonul mobil, și-a majorat capitalul social cu 31,85 milioane de lei, la 62,56 milioane de lei, prin aport în numerar. În prima parte a acestui an, capitalul social al companiei a fost majorat cu 11,25 milioane de lei, la 30,71 milioane de lei, prin aport în numerar.

În plus, compania și-a schimbat denumirea din Orange Money SRL în Orange Money IFN SA și și-a completat obiectul de activitate, putând efectua și intermedieri financiare, în care sunt incluse credite de consum și microcredite, precum și emiterea de carduri.

La finele lunii martie 2017, Orange Money avea 41.000 de clienți, conform datelor publicate de operatorul telecom.

Pe de altă parte, Vodafone Romania, prezentă pe această piață cu serviciul de plăți și transfer de bani de pe mobil M-Pesa din primăvara anului 2014, a anunțat în octombrie că închide serviciul de la 1 decembrie.

"În urma unei evaluări detaliate a evoluției serviciului M-Pesa, Vodafone România a decis să sisteze acest serviciu în 1 decembrie 2017. Ne-am contactat clienții pentru a le face cunoscută această schimbare, punându-le la dispoziție informații suplimentare referitorare la procesul de sistare. Clienții M-Pesa nu au niciun motiv de îngrijorare, deoarece fondurile lor rămân în siguranță, ușor de accesat, pentru a fi utilizate în diverse operațiuni sau retrase, în funcție de ceea ce doresc", se arăta în anunțul din octombrie al operatorului.

Telekom a fuzionat cu Telemobil, Germanos și Sunlight, de la 1 decembrie

Telekom Romania Mobile Communications (fost Cosmote Romania) a fuzionat prin absorbție, la 1 decembrie, cu societățile Telemobil, Germanos Telecom Romania și Sunlight Romania Filiala București.

Cu afaceri cumulate de 3,04 miliarde de lei în 2016, fuziunea celor trei companii va genera economii prin reducerea structurilor paralele administrative și de conducere și creșterea eficienței actului de decizie managerial.

De asemenea, operațiunea va elimina relațiile comerciale dintre entitățile implicate și atingerea unor economii de costuri și timp, precum și consolidarea situației financiare a societăților implicate.

Un alt efect va fi elaborarea unui plan de investiții coerent, corelat cu necesarul și oportunitățile comune de investiții, cu strategia de dezvoltare de ansamblu a grupului OTE/Deutsche Telekom în România, se arată în proiectul de fuziune.

Concurența a autorizat preluarea unor active UPC România de către Huawei Technologies

Consiliul Concurenței a autorizat, în octombrie, tranzacția prin care Huawei Technologies SRL preia personal și active de la UPC România SRL în vederea prestării serviciilor de întreținere a rețelelor publice terestre de comunicații cu acces la punct fix din România.

Subsidiara gigantului chinez furnizează în România echipamente și servicii asociate atât rețelelor publice și private de telecomunicații cu acces la punct fix, cât și celor cu acces la puncte mobile, precum și terminale mobile – telefoane mobile, tablet, ceasuri inteligente.

UPC România, parte a grupului american Liberty Global, furnizează servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, sevicii de internet în bandă largă, precum și servicii de telefonie la punct fix.

Telekom România a intrat în zona serviciilor bancare

Banca poloneză Alior, înființată în 2008 de grupul italian Carlo Tassara, a încheiat un parteneriat cu operatorul Telekom pentru a furniza servicii bancare digitale pe piața românească.

Potrivit estimărilor Alior, anunțate într-o conferință de presă desfășurată în luna octombrie, obiectivul este atragerea a 500.000 clienți în următorii patru ani serviciul Telekom Banking.

Astfel, România devine a doua piață în care Alior Bank se aliază cu Deutsche Telekom pentru a lansa servicii bancare digitale, după Polonia, iar Telekom România este primul operator local de comunicații care intră pe segmentul bancar.

Gigantul mondial de software QuEST Global Services a preluat o firmă din Craiova pentru 9 milione de dolari

QuEST Global, companie internațională cu activități în IT, aeronautică, auto și transporturi, a anunțat în octombrie că a preluat integral IT Six Global Services, un furnizor de soluții și servicii IT din Craiova cu afaceri de 22 milioane de lei în 2016, tranzacție anunțată în exclusivate de Profit.ro în luna septembrie.

Conform informațiilor Profit.ro, valoarea tranzacției s-a situat între 8 și 9 milioane de dolari.

Generalul Opriș, fost șef al STS, a intrat în afaceri cu israelienii de la CymbIoT

Compania israeliană CymbIoT, furnizor de produse IT care procesează pentru companii date furnizate de diverși senzori, a intrat pe piața din România, pentru supravegherea operațiunilor locale fiind recrutat generalul Marcel Opriș, fostul șef al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) din ultimii 12 ani, trecut în rezervă în vara acestui an.

Biroul a fost înființat prin sucursala CymbIOT Solutions SRL București, înființată, conform termene.ro, de fostul șef al STS Marcel Opriș, alături de Mihaela Cosmi, firma având ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice și software-ului. Opriș deține 25% din firmă.

“Revoluția fiscală” va afecta salariile celor 35.000 de programatori cu 3 milioane de euro pe lună

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii din România (ANIS) a calculat că măsurile recent anunțate de modificare a Codului Fiscal vor afecta grav cursul predictibil și coerent al politicii fiscale ce a guvernat sectorul, care va depăși 4 miliarde de euro în acest an, și a încurajat o creștere medie anuală de 11% în ultimii 5 ani.

Conform estimărilor companiilor membre ale asociației, calculele de impact arată creșteri între 5 și 7,5% ale fondurilor de salarii, pentru a asigura păstrarea salariilor nete curente ale angajaților, prin majorarea salariilor brute, procente la care se adaugă și taxa de solidaritate de 2,25%.

Cu alte cuvinte, dacă nu vor umbla la salarii cei 35.000 de programatori ale căror salarii sunt scutite de impozitul pe venit vor pierde o sumă estimată la 3 milioane de euro pe lună, conform reprezentanților ANIS.

Reprezentanții asociației au criticat și intenția autorităților de a lansa o schemă de ajutor de stat prin care să compenseze impactul negativ al trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat în cazul programatorilor care sunt scutiți de impozitul pe venit.

Aplicarea la o schemă de ajutor de stat este o procedură birocratică, ce se potrivește doar anumitor companii, și care nu rezolvă problema, au spus reprezentanții ANIS.

viewscnt
Afla mai multe despre
it&c
retrospectiva