Netcity Telecom va investi din fonduri proprii peste 30 milioane de euro în dezvoltarea rețelei subterane pentru fibră optică a Capitalei, care va depăși 1.800 de kilometri în anul 2020, dublu față de lungimea actuală.
“Netcity estimează că până în 2020 investiția privată va crește cu peste 30 milioane de euro, depășind la acel moment 70 milioane de Euro. Lungimea rețelei în următorii trei ani urmează astfel să se dubleze, la peste 1800 km, continuând ulterior să crească în fiecare an, în funcție de necesitățile Capitalei”, se arată într-un comunicat al companiei.
Reprezentanții Primăriei Capitalei și ai Netcity Telecom au agreat la începutul acestei veri necesitatea extinderii rețelei cu circa 150 km de rețea în 2017, fiind prioritizate zonele cu risc crescut de accidente din cauza situației improprii a cablurilor aeriene de telecomunicații.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, operatorul rețelei a lansat în execuție încă din luna iulie noi tronsoane de rețea, iar lucrările aflate în desfășurare vor continua și în luna octombrie respectiv noiembrie.
Celor 350 kilometri de extindere a rețelei deja proiectați în 2017 li se vor adăuga alți 400 km de rețea pentru care etapa tehnologică de proiectare este estimată a se finaliza în luna martie 2018.
Netcity estimează că investițiile realizate până în 2020 vor duce la dublarea veniturilor rezultate din redevența plătită de concesionarul Netcity Telecom către bugetul Primăriei Municipiului București, venituri ce vor ajunge la peste 2 milioane de euro pe an, se mai spune în comunicat.
CITEȘTE ȘI Netcity Telecom fuzionează cu acționarul unic al companiei, Direct One InfrastructureExtinderea rețelei va crește numărul de străzi pentru care cablurile aeriene de telecomunicații vor fi migrate în subteran, migrare care va contribui la îmbunătățirea aspectului urban și reducerea riscurilor de accidente cauzate de amplasarea ilegală și haotică a cablurilor pe stâlpi, în copaci sau între clădiri.
De asemenea, investiția în rețeaua Netcity va asigura creșterea calității serviciilor de telecomunicații, a concurenței între operatorii de servicii telecom și a redevenței încasate de către municipalitate, asigurând totodată suportul de infrastructură pentru serviciile de tip Smart City.
În completare la lucrările aflate în curs de finalizare din zona Primăverii – Dorobanți – Kiseleff, noi zone cu situații critice au fost identificate pe traseele mijloacelor de transport în comun, pe artere cu numeroase rețele aeriene căzute pe trotuare sau mașini, amplasate pe stâlpi improvizați sau în pericol de prăbușire, rezultând astfel noi lucrări ce au fost planificate pentru acest an în perimetrul cartierelor Ghencea, Crângași, Giulești, Calea Călărași și Mircea Vulcănescu.
Traficul auto nu va fi deviat sau perturbat. Netcity ia toate măsurile posibile pentru ca accesul pietonal să fie cât mai puțin afectat și face apel la înțelegerea locuitorilor pentru eventuale neplăceri cauzate de lucrările de construcție a rețelei.
CITEȘTE ȘI Profit net și afaceri în creștere pentru operatorul rețelei de fibră optică a Capitalei, NetcityÎn luna februarie a acestui an, furnizorul independent Direct One a anunțat că a finalizat preluarea pachetului integral de acțiuni al Netcity Telecom, operatorul rețelei subterane pentru fibră optică a Bucureștiului, deținut de grupul UTI. În toamnă, Profit.ro a anunțat în exclusivitate că afacerea depășește 30 de milioane de euro.
Pe lângă contribuția proprie a noilor acționari, achiziția a fost finanțată prin împrumuturi contractate de la Banca Comercială Română și BRD Groupe Société Générale. BCR și BRD au acționat în calitate de aranjori principali mandatați și finanțatori, BRD a îndeplinit rolul de agent de documentație, iar BCR pe cel de agent de facilitate și garanții.
CITEȘTE ȘI Investițiile străine directe au crescut la 2,5 miliarde de euro în august, dar se mențin cu aproape un sfert sub nivelul din 2016 și nu mai pot finanța consumul externTranzacția a fost autorizată de Consiliul Concurenței la sfârșitul anului 2016.
Direct One aparține antreprenorilor români Teofil Mureșan si Simion Mureșan și operează o rețea aeriană națională de fibră optică în lungime de peste 5.500 kilometri și care asigură exclusiv conexiuni între orașe.
Netcity Telecom este operatorul rețelei Netcity, fiind responsabilă cu proiectarea, realizarea și operarea acesteia, în baza unui contract de concesiune semnat în 2008 cu Primăria București pe 49 de ani. Lucrările au fost estimate la peste 200 milioane euro și ar fi trebuit să se încheie în 2012.
Rețeaua Netcity are în prezent o lungime de aproximativ 900 km, fiind pusă la dispoziția operatorilor de telecomunicații care oferă servicii pe teritoriul Municipiului București.