Recuperatorul de credite APS cumpără un nou portofoliu masiv în România

Recuperatorul de credite APS cumpără un nou portofoliu masiv în România
scris 27 mai 2022

Recuperatorul de credite cu acționariat ceh APS România a achiziționat un nou portofoliu de credite neperformante, acum cu o valoare totală de 147 milioane euro, legate de Bank of Cyprus, bancă cipriotă care și-a lichidat operațiunile din România, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Portofoliul achiziționat conține creanțe exclusiv de la persoane juridice, garantate în principal cu active imobiliare.

Urmărește-ne și pe Google News

Tranzacția este în analiza Consiliului Concurenței.

În 2016, și Banca Transilvania a preluat un portofoliu de credite performante de la Bank of Cyprus.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult

Bank of Cyprus și-a cedat o parte din portofoliul de active și de depozite la sfârșitul anului 2013 - după ce sistemul bancar cipriot a fost afectat de o criză majoră - către Marfin Bank.

În 2018, familia omului de afaceri elen Vardis Vardinogiannis (87 de ani), implicat în tranzacții cu petrol și servicii de transport maritim, a finalizat preluarea Marfin Bank România, confirmând astfel informațiile transmise anterior de Profit.ro. Operațiunea a pus capăt prezenței băncii cipriote falimentare Cyprus Popular Bank Public Co Ltd pe piața din România. 

Cyprus Popular Bank (cunoscută anterior drept Laiki) era în administrare specială, după colapsul sistemului bancar cipriot din 2013, din care a mai rămas în picioare doar Bank of Cyprus.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Prețul cerealelor este foarte aproape de maximele istorice. În Europa, situația este mai gravă decât în SUA CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Prețul cerealelor este foarte aproape de maximele istorice. În Europa, situația este mai gravă decât în SUA

Marfin Bank România a preluat în 2013 de la sucursala Bank of Cyprus credite de 82 de milioane de euro și depozite de 77 de milioane de euro. Conturile românilor la Bank of Cyprus au fost înghețate vreme de câteva săptămâni, însă deponenții au scăpat de pierderea banilor prin această tranzacție.

În 2019, Marfin Bank și-a schimbat numele în Vista Bank.

La finele anului trecut, Bank of Cyprus, cel mai important grup bancar și financiar din Cipru, opera în această țară 90 de sucursale, activele totale ale grupului ridicându-se la 25 de miliarde euro, iar capitalurile proprii, la 2,1 miliarde euro. Grupul Bank of Cyprus are aproape 3.500 de angajați în întreaga lume.

APS România, înființată în 2007, face parte din grupul ceh APS Holding, unul dintre cei mai mari jucători pe piața creanțelor neperformante din regiune. Grupul, fondat în 2004, este deținut de cehul Martin Machoň, până recent acționar și la clubul de fotbal Rapid București, și gestionează în principal creanțe ale companiilor.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale

În prezent, APS administrează 105 portofolii cu o valoare nominală de peste 10,3 miliarde de euro.

În 2014, APS a achiziționat și portofoliul de credite retail și corporate de 495 de milioane de euro de la Volksbank. Compania a fost și printre cumpărătorii unui portofoliu de 340 de milioane de euro de la UniCredit Bank.

În 2016, APS a achiziționat credite neperformante cu o valoare nominală de 1,33 miliarde de euro în România, cea mai mare tranzacție de acest gen din Europa de Sud-Est. A preluat credite pentru firme cu valoare nominală de 1 miliard de euro de la BCR și credite corporate și retail de 287 de milioane de euro de la Intesa Sanpaolo România.

Afacerea din România este cea mai mare piață pentru cehi, aducând mai mult de jumătate din veniturile grupului. APS concurează cu firme precum Kruk - lider în regiune - și Kredyt Inkaso, ambele cu acționariat polonez.

Afacerile cu neperformante au fost înfloritoare în ultimii ani, în condițiile în care băncile din România au acumulat active de calitate îndoielnică care au căzut în timpul crizei. De altfel, România a devenit cea mai mare piață pentru vânzările de portofolii stricate, după ce BNR a împins băncile să curețe bilanțurile.

viewscnt
Afla mai multe despre
reducere datorie
black friday
aps romania
recuperare creante