Conducerea Allianz-Țiriac, liderul pieței asigurărilor, a primit cu indignare concluziile raportului de investigație al Consiliului Concurenței în care se pune la îndoială caracterul independent al deciziilor legate de calcularea tarifelor RCA practicate de către Allianz-Țiriac, compania precizând că va apela la toate pârghiile legale pentru a-și dovedi nevinovăția.
Allianz - Țiriac Asigurări a primit cea mai mare amendă, în sumă de 43.442.939 lei.
CITEȘTE ȘI PROFIT Financial.forum - Paul Anghel, ANPC: Băncile și IFN ar fi trebuit să rezolve problemele direct cu consumatorii, să nu se ajungă la noi. Se pare că nu se poate fără reglementarePrin decizia Consiliului Concurenței, Allianz-Țiriac va primi astfel cea mai mare amendă în valoare absolută, în pofida faptului că, de-a lungul timpului, a manifestat un comportament comercial rezervat în ceea ce privește segmentul RCA, păstrându-și o cotă de piață în medie de 8%, asigurarea RCA fiind singurul produs neprofitabil din portofoliu, se arată într-un comunicat al asigurătorului.
Deși procentul amenzii, de 3,6%, este cel mai mic, Allianz-Țiriac va fi sancționată și pentru faptul că a dezvoltat cea mai mare cifră de afaceri, în condițiile în care ponderea RCA este de circa 20%, se mai spune în comunicat.
“Credem în beneficiile unei concurețe corecte. Vom solicita în instanță, cu argumente juridice și economice, constatarea inexistenței unor practici neconcurențiale în sarcina Allianz-Țiriac”, a declarat Virgil Șoncutean, directorul general al Allianz-Țiriac.
Compania susține că a practicat întotdeauna o politică de tarifare fundamentată pe principii actuariale general acceptate și în linie cu strategia comercială a companiei.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Portabilitatea numerelor de telefon: Telekom și-a depășit concurența, pe fondul schimbărilor în oferta comercialăDe-a lungul timpului, Allianz-Țiriac a majorat sau scăzut tarifele RCA, întemeindu-se în toate cazurile pe argumente economice obiective, modificările de tarife fiind evaluate de ASF și publicate în conformitate cu toate prevederile legale.
“Întelegem că protejarea reputației Allianz-Țiriac și ca membră a grupului Allianz se realizează și prin conformarea la normele și reglementările concurențiale. Allianz-Țiriac dorește, de asemenea, să atragă atenția asupra potențialului efect devastator la nivel de încredere în rândul clienților. Astfel de măsuri incorecte și abuzive pot arunca piața RCA înapoi în timp, pierzându-se astfel capitalul de încredere care este elementul fundamental al industriei”, se spune în comunicat.
Allianz-Țiriac are un capital social de 99,4 milioane de lei, acționarii fiind grupul german Allianz - 52,16% și Vesanio Trading Limited (Cipru) - 44,48%, companie deținută de omul de afaceri Ion Țiriac.
Compania a înregistrat la finalul anului 2017, la nivel agregat (asigurări generale și asigurări de viață & sănătate), venituri de peste 1,2 miliarde de lei, similare cu cele înregistrate la finalul anului 2016.