Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) a solicitat în instanță obligarea Societății Române de Televiziune (SRTV) la plata unei creanței restante de 40,76 milioane de lei, reprezentând servicii de radiocomunicații (preluarea, transportul și difuzarea terestră a programelor de televiziune) prestate de companie în perioada august - decembrie 2017 și neachitate de Televiziunea Română. Demersul reprezintă a doua încercare a Radiocom de recuperarea a datoriei, după ce primul a eșuat în septembrie 2018. Primul termen în dosar a fost programat pentru data de 19 februarie.
"Prezentul litigiu promovat de SNR are ca temei prevederile Codului Civil privind răspunderea civilă contractuală și de executare a obligațiilor. Anterior, SNR a solicitat instanței emiterea unei ordonanțe de plată (Dosar 19452/3/2018), ca procedură specială, care presupune o judecată rapidă, însă fără administrarea altor probe în afara înscrisurilor, conform prevederilor Codului de procedură civilă. Instanța a respins atât cererea de emitere a ordonanței de plată, cât și acțiunea în anulare (Dosar 35249/3/2018), formulată împotriva hotărârii primei instanțe, cu motivarea că sunt necesare probe suplimentare care nu puteau fi administrate în cadrul procedurii ordonanței de plată", a transmis compania pentru Profit.ro.
Pe de altă parte, Societatea Română de Televiziune (SRTV) a solicitat instanței (Dosar 22684/3/2018), tot în anul 2018, imediat după promovarea de către SNR a acțiunii de emitere a ordonanței de plată, să constate că nu a fost îndeplinită condiția de rectificare a bugetului de stat pentru plata serviciilor prestate de SNR și, în consecință, să se constate că SRTV nu are nici o obligație de plată față de SNR, acțiune care a fost invocată în apărare în cadrul dosarului privind emiterea ordonanței de plată.
CITEȘTE ȘI TotalSoft își mărește accelerat echipa în România"Acțiunea SRTV a fost respinsă de instanța de fond, iar în apel Curtea de Apel București a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare de către prima instanță", se mai spune în răspuns.
Pentru a acoperi deficitul creat de neîncasarea contravalorii facturilor aferente serviciilor prestate către TVR, SNR a contractat un împrumut de 15 milioane de lei de la Banca Transilvania, care a câștigat, în postura de ofertant unic, o licitația organizată de companie în prima parte a anului 2018.
“Ca urmare a neîncasării contravalorii facturilor aferente serviciilor prestate către Societatea Română de Televiziune, începând din luna august 2017, SNR a fost nevoită să identifice și alte resurse financiare pentru desfășurarea în parametri normali a activității curente a companiei. Apreciem că, în viitorul apropiat, se va rezolva situația cu Societatea Română de Televiziune. În același timp, există posibilitatea ca Societatea Națională de Radiocomunicații să identifice și alte surse financiare, în afară de cele proprii, pentru investiții majore”, se arăta în răspunsul companiei remis Profit.ro în luna martie 2018.
CITEȘTE ȘI Electronic Arts România a lansat o campanie pentru atragerea de noi angajațiSNR este cel mai mare jucător local în domeniul broadcasting-ului (difuzare și transport programe radio și TV). De asemenea, sub brandul Radiocom, compania este furnizor de rețele și servicii de comunicații, transfer de date și Internet.
În 2018, operatorul a obținut un profit net marginal, de 337.681 lei, de la 25,64 milioane de lei în 2017, primul an cu rezultat pozitiv, după ce în intervalul 2008 - 2016 a raportat pierdere în fiecare an, care, însumate, se apropie de 155 de milioane de lei.
La finele anului 2018, datoriile totale ale companiei însumează 197,1 milioane de lei, iar creanțele se ridică la 65 milioane de lei, din care 40,76 milioane de lei revin Societății Române de Televiziune pentru prestații din perioada august - decembrie 2017.