Puerto Rico a hotărât printr-un referendum consultativ să devină al 51-lea stat american

Puerto Rico a hotărât printr-un referendum consultativ să devină al 51-lea stat american
scris 12 iun 2017

Portoricanii au hotărât duminică, prin vot, să devină al 51-lea stat american, într-un referendum consultativ marcat de un absenteism puternic, care va necesita negocieri dure la Washington pentru a deveni realitate, relatează Reuters și DPA.

Potrivit Guvernului, 97% dintre participanții la referendum s-au pronunțat în favoarea perspectivei ca acest teritoriu american neîncorporat, care se confruntă cu dificultări economice, să devină stat american, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Însă, dintre cele aproximativ 2,2 milioane de alegărori înscriși, doar 23% s-au prezentant al urne, în contextul în care opoziția a îndemnat la boicot.

Pentru ca Puerto Ricoo să devină al 51-lea stat american depinde de Congresul Statelor Unite, prea puțin entuziasmat de această perspectivă.

Alegătorii de pe această insulă pe care se vorbește spaniola au avut trei opțiuni - independența, dobândirea statutului de stat american sau menținerea statu-quoului care datează din 1898.

Portoricanii sunt cetățeni americani, însă au un drept de vot și o reprezentare în Congres limitate. Ei pot intra liber pe teritoriul Statelor Unite și în armata americană.

Catalonia va organiza un referendum privind independența față de Spania pe 1 octombrie CITEȘTE ȘI Catalonia va organiza un referendum privind independența față de Spania pe 1 octombrie

Criticii actualului sistem îl deplâng drept un vestigiu al colonialismului și apreciază că Washingtonul are o datorie morală să transforme această fostă colonie spaniolă în stat cu drepturi depline.

În pofida faptului că sunt cetățeni americani, cei 3,4 milioane de portoricani nu pot participa în alegerile prezidențiale, iar delegația lor în Congres nu are drept de vot.

Statu-quoul a trimfat în patru referendumuri anterioare pe această temă. Polarizarea între susținătorii independenței și cei ai intregării în Statele Unite este foarte puternică.

Guvernatorul Ricardo Rossello, un susținător al integrării, a făcut demersuri la Washington, însă nu a găsit sprijin.

Unul dintre motivele dificultăților economice cu care se confruntă Puerto Rico constă în faptul că datoria insulei, de aproximativ 70 de miliarde de dolari, este restructurată în prezent printr-o procedură asemănătoare falimentului.

O comisie de supraveghere a dispus tăieri bugetare dure și dureroase, în pofida faptului că Guvernul preferă o combinație între o stimulare economică, tăieri și reforme structurale.

Dacă Puerto Rico ar fi un stat american, s-ar putea declara insolvent în baza legislației americane. Acest lucru ar transfera Washingtonului cel puțin o parte a datoriilor acestui teritoriu al său.

Puerto Rico este afectat de o birocrație excesivă, cheltuieli sociale mari, o infrastructură slabă și migrația multor tineri.

viewscnt
Afla mai multe despre
puerto rico
sua