Fosta șefă a SIVECO România: Am recunoscut faptele, am ispășit pedeapsa, am plătit prejudiciul. Îmi pare foarte rău că am luat parte la un sistem de compromisuri

Fosta șefă a SIVECO România: Am recunoscut faptele, am ispășit pedeapsa, am plătit prejudiciul. Îmi pare foarte rău că am luat parte la un sistem de compromisuri
scris 9 iun 2017

Fostul director general al SIVECO România Irina Socol, reținută în septembrie 2014 într-un dosar de evaziune fiscală, transmite că îi “pare foarte rău” că a luat parte la un sistem de compromisuri, își recunoaște faptele și spune că a plătit integral prejudiciul creat.

“Din 2014 și până acum am primit foarte multe întrebări cu privire la diverse evenimente și întâmplări care implicau numele meu. Consider că absența comunicării a fost o eroare. Vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați transmis mesaje de sprijin. Au contat enorm și m-au ajutat să încep un nou drum. Acum sunt consultant internațional. Lucrez cu companii și instituții europene. Îmi împart timpul între Bruxelles, Viena și București. Trecutul nu îl putem schimba, dar putem construi altfel viitorul”, spune Socol.

Urmărește-ne și pe Google News

Ea recunoaște și regretă că a luat parte la sistemul de compromisuri care a fost o practică cvasi-generalizată până acum câțiva ani.

“Nu este zi în care să nu regret. Noi am început firma din pasiune pentru software și tehnologia informației (…). Când mă uit în spate, văd peste 20 de ani de muncă neîntreruptă, pe brânci și, deodată, peste noapte, în 2014, vine realitatea dură a arestului. Dar nu mă consider o victimă a cuiva. În ce mă privește, am acceptat pedeapsa pe care am primit-o. Am recunoscut faptele, am ispășit pedeapsa. Am făcut tot ce am putut pentru a repara prejudiciul către stat. Am făcut-o cu toate dividendele neîncasate în ultimii 15 ani, 11,5 milioane de euro, bani cu care intenționam să deschidem reprezentanțe în câteva capitale importante. Am folosit banii economisiți pentru investiții pentru a plăti integral și foarte rapid prejudiciul. Este un caz unic. Am făcut-o pentru că ne-am asumat un nou parcurs, respingând orice ar putea avea legătură cu practici ale trecutului”, spune Socol.

Fostul șef al SIVECO Romania, Irina Socol, a cedat acțiuni către 35 de angajați ai companiei și iese din acționariat CITEȘTE ȘI Fostul șef al SIVECO Romania, Irina Socol, a cedat acțiuni către 35 de angajați ai companiei și iese din acționariat

Adăugând că nu încearcă să caute vreo justificare, Socol precizează că lucrurile incorecte nu au fost “niciodată inițiativa noastră”.

“Ne trezeam în mijlocul proiectelor, după luni în care zeci de programatori lucrau la un proiect, cu sugestii și solicitări imperative. Eu am avut niște alegeri de făcut. Am plătit pentru ele. Îmi doresc din tot sufletul ca România să nu revină niciodată la epoca corupției cvasi-generalizate în achizițiile publice”, spune fosta șefă a SIVECO Romania, unul dintre cei mai mari producători de aplicații software și integratori IT, cu afaceri de peste 46 milioane de euro în 2016.

După ispășirea pedepsei, Socol a cedat acțiunile celor 36 de manageri din cadrul companiei și, spune în postare, că are mare încredere în noul președinte director general, Florin Ilia, un matematician de excepție și un lider care are capacitatea să ducă compania la un alt nivel.

“Este o companie foarte puternică, solidă, a avut puterea să treacă cu bine peste greutăți. Este principalul furnizor de software industrial din România și singura companie românească de IT care lucrează pentru Comisia Europeană. Exportă soft românesc în 27 de țări”, se mai arată la finalul postării.

În septembrie 2014, Irina Socol a fost reținută într-un dosar de evaziune fiscală. Anchetatorii au stabilit că în contabilitatea producătorului de software ar fi fost înregistrate achiziții fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care, în realitate, nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste 3 milioane de euro.

Se schimbă regulile RCA! Șoferii cu multe amenzi vor plăti mai mult, sistemul bonus-malus este modificat din nou CITEȘTE ȘI Se schimbă regulile RCA! Șoferii cu multe amenzi vor plăti mai mult, sistemul bonus-malus este modificat din nou

În lanțul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de tip "fantomă", iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat către Siveco servicii informatice, ar aparține unor cetățeni de etnie romă din Sintești.

După ce Socol a fost arestată preventiv, Consiliul de Administrație al Siveco România l-a numit pe Florian Ilia în funcția de președinte și director general al companiei. Numirea a fost făcută după ce Irina Socol s-a retras din funcțiile executive.

În iulie 2015, Socol, a fost condamnată la trei ani și șase luni de închisoare cu executare. Ea afost eliberată condiționat în iulie 2016.

Socol a fondat la începutul anilor '90 compania SIVECO România, care în prezent este unul dintre cei mai mari producători locali de aplicații software.

În perioada 2011 – 2015, instituții și companii controlate de stat au atribuit Siveco Romania prin licitație contracte în domeniul IT&C în sumă de 430,14 milioane de lei, dintr-un total de 1,48 miliarde de lei, potrivit datelor Agenției pentru Agenda Digitală a României (AADR).

Anul trecut, veniturile totale ale companiei au atins 46,8 milioane de euro, în scădere cu 13,5% față de 2015, pe fondul lipsei de proiecte IT finanțate din bani europeni.

viewscnt
Afla mai multe despre
socol
siveco